Krisen, del 51: En feministisk kritik av “det ordnar sig”

Annars kan vildmarkssugna män ofta använda de bohemiska äventyrsorden “Det ordnar sig alltid”, för nånstans i bakgrunden vilar en mamma som egentligen utför “det ordnar sig” där pojkar ser blint objektiva trygghetskrafter. Ingen frihet utan någon annans harvande.

Så skriver Aase Berg i essän “Framtiden brinner“, publicerad i Tidskrift för genusvetenskap 4/2011.

Nyligen efterlyste vi exempel på feministisk kristeori – här har vi åtminstone en variant. Aase Berg fortsätter:

Ja, hur ska det gå med kepsgubbarnas fraktande när jordkroppen plötsligt inte längre levererar ”det ordnar sig” i form av bekymmerslöst smörjmedel, drivmedel, olja? Det övergår mitt förstånd varför man satsar på motorvägar istället för på järnväg. Det kan bara betyda en sak och det är att det inte existerar någon morgondag. /…/
Det oljeberoende fraktandets tillväxtapparat kombinerad med människors upplevelsekonsumistiska behov att förflytta de egna turistkropparna lägger som bekant grunden för klimatkatastrofen.

29 kommentarer ↓

#1 Anders J on 7 August 2012 at 3:23 pm

De privilegierade har en “förvrängd” bild av världen och ser inte det arbete som andra utför. Det känns som en klassisk ståndpunktsteoretisk analys och klingar väldigt likt det här citatet:
“elderly domestic worker Rosa Wakefield assesses how the standpoints of the powerful and those who serve them diverge: ‘If you eats these dinners and don’t cook ’em, if you wears these clothes and don’t buy or iron them, then you might start thinking that the good fairy or some spirit did all that. … Blackfolks don’t have no time to be thinking like that. … But when you don’t have anything else to do, you can think like that. It’s bad for your mind, though.'” (Collins, Patricia Hill. ”The Social Construction of Black Feminist Thought”. Signs 14, num. 4 (Juli 1, 1989): 745–773) som jag diskuterar lite här: http://underlagfordiskussion.karlshagen.net/att-lata-andra-ta-hand-om-ens-skit/

#2 Iggy Drougge on 7 August 2012 at 10:14 pm

Hur ska det gå med Aase Bergs skogstillvaro när inte långtradarna längre levererar drivmedel till hennes Ford Cosmos årsmodell 99? Kanske blir det som i Alaska.

#3 Per on 9 August 2012 at 1:21 pm

Valerie Solanas “Scum Manifesto”. Där krisas det för fullt.

#4 rasmus on 9 August 2012 at 6:32 pm

Per: Vad dum jag är! För knappt ett år sedan läste jag SCUM som arbetskritik. Dags att läsa om, nu som kristeori.

#5 Niels Möller on 9 December 2013 at 6:51 am

Nån här som läst Katherine Kielos “Det enda könet”?

Snubblade på den i bokhandeln häromdan, men har inte läst den. Recensioner på http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/katrine-kielos-det-enda-konet/ och http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article14860947.ab.

Kommentera