Robert Kurz är död

Robert Kurz är död. Han avled i onsdags på ett sjukhus i Nürnberg i sviterna efter en misslyckad njuroperation, vid en ålder av 69 år. Därmed tystnar en av vår tids vassaste och viktigaste samhällskritiker, även om hans sista bok – Geld ohne Wert – redan hade hunnit gå i tryck.

Under sin livstid blev Robert Kurz nästan bara läst inom de tyska och portugisiska språkrummen. Det skulle inte förvåna om de närmaste åren bjuder på engelska översättningar i bokform. Det skulle behövas, för Robert Kurz kritiska ur- och skarpsinne befinner sig på en helt annan plats än den gängse radikalvänsterns marknadsplats för “teori” med alla dess zizekar, negris, badiouer och allt vad de heter.

Robert Kurz hade aldrig sin plats inom akademin och har aldrig omfamnats av konstvärlden. Han var verksam som frilansande skribent, ekonomijournalist om man så vill, hela sitt liv baserad i Nürnberg. Dödsrunorna som nu dyker upp i tyska tidningar och bloggar benämner honom omväxlande som filosof, ekonom eller marxist. Ingen av etiketterna stämmer särskilt väl (och den sistnämnda är direkt felaktig). Robert Kurz var helt enkelt en samhällskritiker, för vilken kritiken var rastlös, pessimistisk och affekterad.

Förra året ville tidskriften Subaltern publicera en text av Robert Kurz i svensk översättning. De bad mig skriva en artikel som introduktion, vilken fick titeln “Robert Kurz och modernitetens kollaps”. När jag nu läser den, känns den ganska spretig och ofärdig, som ett synopsis. Men jag tror ändå att jag lyckas sätta fingret på en del motiv som brukar hamna i skymundan i de företrädesvis tyskspråkiga diskussionerna om Robert Kurz idéer, där läsningen av Marx och tanken på ett sammanbrott ofta överskuggar allt.

Nu lägger jag ut de aktuella sidorna ur Subaltern 4/2011 som pdf, via torrent. (Fortsätt gärna seeda, för jag kommer själv snart att vara offline ett tag. Och sprid gärna pdf:en på andra vis.)

Jag har även gjort en tafflig engelsk översättning av min artikel, efter att ha brottats ett tag med hur man kan kan finna ett engelskt ord för Wertabspaltung (värdeavspaltning), för att sedan köra på det kanske inte helt perfekta “value-secession”. Hur som helst, den brittiska bloggen Principia Dialectica ville publicera artikeln, så nu ligger den uppe där: “Robert Kurz and the collapse of modernity – an introduction“.

34 kommentarer ↓

#1 Anders Ramsay on 22 July 2012 at 7:48 am

Kurz var onekligen ett salt i debatten och som sådant kommer han att saknas. Man kan ta del i hur hans position kontrasterar mot andras i den här debatten, som nu finns översatt i utdrag på engelska:
http://www.principiadialectica.co.uk/blog/?p=5893#comments
Här deltar han i en diskussion med bl.a. Michael Heinrich. Oavsett vem av dem som har rätt så är fördelen med en så offensiv och uttryckligt politisk position som Kurz att den tvingar en mer akademisk som Heinrich till att bli tydligare och göra en del preciseringar.

#2 chrisk on 22 July 2012 at 1:42 pm

Läser och seedar (dubbel kopiering, s.k. karbonkopia).

#3 COPYRIOT | Krisen, del 53: Böckerna anhopas on 14 August 2012 at 9:16 pm

[…] Kanske liknande Robert Kurz är död […]

#4 Den goda fienden « motarbetaren on 7 January 2013 at 7:52 pm

[…] och hävda att det var demokratin som besegrade arbetarrörelsen, och man behöver inte heller likt Robert Kurz kräva en insikt om att vad som borde analyseras och ifrågasättas är fascismens omslag till […]

#5 COPYRIOT | Michael Heinrich på svenska on 27 February 2013 at 11:47 pm

[…] Robert Kurz är död […]

#6 COPYRIOT | Geld ohne Wert – läsanteckningar (inledning) on 11 April 2013 at 11:32 am

[…] Robert Kurz är död […]

#7 COPYRIOT | Värdekritik på Cyklopen, nu på fredag on 14 October 2013 at 10:08 am

[…] Robert Kurz är död […]

#8 Tapirskrift. Rasmus Fleischers nya bok | Nya Il Convito on 30 January 2014 at 4:48 pm

[…] Fleischer, är Marx och Adorno. En av skolans samtida, men nyligen bortgångna, företrädare heter Robert Kurz, som var 68-maoist. Kurz har enligt författaren gjort en ”genuint originell omläsning av […]

Kommentera