Krisen, del 41: Feber

The political economists who pretend to explain the regular spasms of industry and commerce by speculation, resemble the now extinct school of natural philosophers who once considered fever as the true cause of all maladies.

Karl Marx: “The trade crisis in England”, december 1857

Ekonomijournalisten Karl Marx, verksam vid The New York Daily Tribune, hittade en skojig liknelse när han ville håna den borgerliga kristeorin. Att skylla krisen på finansspekulation, skrev han, är som att skylla sjukdomen på febern.

Tydligen hade det en gång funnits naturfilosofer som menade just detta: att det är febern som orsakar sjukdomen. (Någon som vet vilka det var?)

Det ter sig onekligen rimligare att betrakta febern som ett symptom på en underliggande sjukdom. Närmare bestämt: ett tecken på att immunförsvaret går på högvarv.
Värdekritiskt betraktat kan man nog säga något detsamma om finansspekulationen. Det vore förresten också roligt att höra om de nysakliga ontologerna har något att tillägga i frågan om feber och kausalitet.

26 kommentarer ↓

Ännu har ingen kommenterat.

Kommentera