Varför byter inte Gullmarsplan namn till Telefonplan?

En del av arenaboomen (eller arenabubblan) är att de jättearenor som byggs för skattepengar sedan får namnges av högstbjudande företag. Svenska pionjär blev Löfbergs Lila Arena i Karlstad och Cloetta Center i Linköping.

Under tidigare diskussioner om Stockholmsarenan, som nu uppförs med stöd av samtliga partier i kommunfullmäktige, har det varit påfallande tyst om namnfrågan. På tidigt stadium stod däremot klart att den framtida driften ska överlåtas till Anschutz Entertainment Group som får behålla alla vinster, medan eventuella förluster måste täckas av Stockholms kommun.

Nu står det klart att Stockholmsarenan kommer att heta “Tele2 Arena” (i enlighet med den framväxande konvention som säger att arenor som denna ska ges engelskspråkiga namn). Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) skriver:

Att arenan skulle namnsponsras har varit en del av planeringen från starten och är en viktig del av finansieringen av arenan som ska vara skatteneutral – dvs. inte belasta skattebetalarna. /…/
Det förstärker även bilden av Stockholm som en av världens ledande telekomstäder då både Ericsson och Tele2 har namnsamarbete i staden.

Ja, för alldeles bredvid “Tele2 Arena” ligger ju “Ericsson Globe” (f.d. Globen). Tunnelbanestationerna i trakten heter Globen, Skärmarbrink och Gullmarsplan. På en helt annan linje ligger Telefonplan. Det är inte logiskt. För att förstärka bilden av Stockholm som en av världens ledande telekomstäder borde rimligtvis Telefonplan flyttas till Gullmarsplan.
Platsen som nu kallas Telefonplan kunde, i linje med stadens “Vision 2030“, byta namn till Konstplan, Kulturplan eller Kreativplan. Om det nu alls finns en poäng i att stadens riktmärken ska ha namn på svenska språket, det vill säga.

Tunnelbanestationen T-Globen har tidigare hetat T-Slakthuset och T-Isstadion. Ändå har den inte bytt namn till någonting med Ericsson. Kanske beror detta på att sponsringsavtalet endast är tioårigt. Från 2019 kan Ericsson Globe mycket väl byta namn till McGlobe eller iGlobe. Eller kanske iMcGlobe (McDonalds och Apple tycks ju vara nya parhästar i sponsringssammanhang).

Hur långt avtal som har tecknats med Tele2 är oklart, men om ett tiotal år är det nog fullt möjligt att även denna arena byter namn. Det kan rentav ske tidigare än så, om Tele2 själva skulle byta namn, exempelvis till följd av en fusion.
Med alla dessa osäkerheter kring vad byggnader heter kan man visserligen förstå att SL (Storstockholms Lokaltrafik) är försiktiga med att byta namn på sina stationer. Samtidigt är det svårt att tänka sig att de skulle ha bortsett från de potentiella pengar som ligger i att även låta företag sponsra namnen på tunnelbanekartan. Nog måste Ericsson ha hört av sig dit för att höra efter om inte T-Globen kunde byta namn till T-Ericsson Globe?

Under det senaste året har SL tagit stora steg i riktning mot mer reklam i tunnelbanan. Min gissning är att det bara är en tidsfråga innan telekomföretagen får köpa sig egna stationer. Och politikerna kommer att försvara det med argument om att alternativet är dyrare resor.

15 kommentarer ↓

#1 Lars Aronsson on 12 June 2012 at 6:09 am

Det logiska måste vara att Tele2 byter namn till Gullmar. Är alla med på det?

#2 avadeaux on 12 June 2012 at 9:19 am

Det är ju ett skonsamt sätt att överföra pengar till det offentliga, det här. Ingen bryr sig väl om vad arenorna egentligen heter. Globen är Globen, och Stockholmsarenan kommer att vara Stockholmsarenan.

Är det för övrigt säkert att Tele2 kan byta namn på arenan när de vill? Det vore lite tjusigt om man kunde binda arenans namn som ett minne av mobiltelefoneran, efter att bolaget försvunnit, likt Kulturhuset Mazetti (som Chokladfabriken i Malmö enligt kommunens beslut egentligen heter, trots att alla kallar den Chokladfabriken) efter det sedan länge insomnade chokladmärket.

#3 Jodu, Copyriot, det ska jag förklara! « G U L L M A R S P L A N on 12 June 2012 at 3:14 pm

[…] Suveräne nutidshistorikern/teknikkulturfilosofen Rasmus Fleischer sticker som vanligt vassa pinnar i vår samtids förhållande till privat och offentligt, i sitt senaste inlägg mer specifikt om hur namnrättigheter säljs, köps och skänks i gåva. Globen heter officiellt Ericsson Globe Arena och nya Stockholmsarenan kommer från och med sin försenade invigning heta Tele2 Arena. Fleischers fråga är enkelt formulerad: ”Varför byter inte Gullmarsplan namn till Telefonplan?” […]

#4 Peter N. on 18 June 2012 at 11:44 am

Hötorgets station var ju tapetserad från golv till tak (väggar, pelare, rubbet) med Nike/Stadium-loggor häromveckan – ett pilotprojekt?

Kommentera