Ett försök att summera min föreläsning i Belgrad

Föreläste nyss för ett tusental åhörare på Share i Belgrad. Jag tror att min föreläsning handlade om kopiering. Dess tillkomst skedde i vart fall genom kopiering av fragment av olika ålder och från olika håll, inte minst från denna blogg, vilka sattes samman i sista stund och som på scenen blev till ord ur min mun. Ganska häftigt när man tänker efter.
Folk hörde liksom mig prata om framtiden, när allt jag försökte göra var att prata om historien. Närmare bestämt inledde jag med att tala om hur Piratbyrån “förlorade”, för att sedan fortsätta med hur Piratbyrån har kopierats och hur Piratbyrån förtjänar att kopieras i den historiska situation som vi befinner oss idag. Kopiering är ju att kasta saker in i framtiden. Då är det kanske inte så konstigt att kopimistisk historieskrivning blir till framtidsforskning, eller vad man ska säga.

Däremot blir jag allt mer skeptisk till att tala öppet om framtiden. Låt den vara tabu. Varför inte kopiera detta tabu från Walter Benjamin, som i sin tur kopierade det från Baudelaire? Fast sånt där snackade jag alltså inte om i föredraget. Tanken dök upp först nu när jag i efterhand försöker summera vad jag sagt.

Några av de saker som jag berörde i mitt föredrag på Share:

  • Nolltalets konjunkturutveckling och Piratbyråns tre faser.
  • Accelerationism.
  • Varför kopimi inte handlar om information.
  • Piratpartiets kopiering av Piratbyrån.
  • Kopiering som förvandling.
  • Sätt att tänka det postdigitala.
  • Skillnader mellan Soulseek, The Pirate Bay och Spotify.
  • “The counter-revolution of the digital smorgasbord”
  • Sökrutornas tomhet.

Med mera, inklusive tre korta videoklipp. (Varken innan eller efter har jag lyckats sammanfatta föredragets tema när folk har frågat.)

Är lycklig över att vara i Belgrad: jag har utsikt mot Europas pulsålder, jag får hänga några dagar med kära bekanta från olika håll i världen, jag har fått bevista en fenomenal klubbspelning med DMX Krew och därtill fått hålla ett föredrag som gav någonting tillbaka.

27 kommentarer ↓

#1 M on 27 April 2012 at 7:38 pm

Kommer det dyka upp här: http://vimeo.com/shareconference
tror du?

#2 rasmus on 28 April 2012 at 1:26 pm

M: Vad jag fick höra var att de hade gjort en teknisk miss just under mitt föredrag, vilket innebar att det inte sparades. Så troligtvis inte.

#3 Dennis Nilsson on 6 May 2012 at 6:00 pm

Toppen, och mycket bra jobbat!

På lång sikt kommer detta att avsätta positiva spår i samhället, läs lagstiftningen, då dessa studenter kommer vara de som kommer att administrera framtiden.

Kommentera