Konst och arbete: föredrag 9 maj

Konst och arbete – två sidor av samma mynt?
Att avskaffa arbetet och att avskaffa konsten – målsättningarna ter sig identiska, vilket en lång rad ultraradikala grupper har upptäckt. Samtidigt som kapitalet finner nya sätt att skilja arbetskraften från produktionsmedlen, finner estetiken nya sätt att skilja original från kopia. Upphovsrätten gör inte bara konsten till en vara, utan säkerställer också en arbetsdelning där vissa sysslor hålls utanför lönerelationen.

Så lyder den rafflande inbjudan till ett föredrag som jag ska hålla den 9 maj klockan 19 på Teater Tribunalen i Stockholm, med bar som öppnar en timme tidigare. Upprinnelsen är att CMS frågade om jag ville bidra till en föreläsningsserie om arbetskritik. Varför då inte ta ut svängarna i en ultrakritisk bana?
Det finns även ett FB-event för er som sysslar med sånt. Mannen i tvekskägg är dock inte jag, utan en kopia av Erik XIV som var kung på den tiden då folk kunde leva sina liv utan att komma i kontakt med vare sig konst eller arbete.

25 kommentarer ↓

#1 Eva on 16 April 2012 at 9:53 pm

http://www.commoner.org.uk/wp-content/uploads/2008/04/graeber_sadness.pdf

Graeber om negri etc vid “Art And Immaterial Labour” konferensen pa Tate Modern for en massa ar sedan.

#2 erik on 18 April 2012 at 9:40 pm

låter fantastiskt. hoppas ngn filmar för oss som befinner oss på annan ort.

#3 rasmus on 8 May 2012 at 7:26 am

Jag tror jag skulle föredra om det inte filmas. Då blir det lättare att få till en avspänd och flytande övergång från enkelriktat föredrag till gemensamt samtal.

Kommentera