Fildelningen av böcker kan bana väg i nätets tunnlar

Jag hann aldrig lära känna Library.nu, som samlade länkar till böcker som laddats upp på olika hostingsajter – tills den i veckan stängdes efter rättsliga påtryckningar från några av världens största bokförlag. Alan Toner skriver en längre analys av bokdelningens framtid. Det är rekommenderad läsning.

Centralisation constitutes a honey-pot for profit-focussed pirates: /…/ It is a great irony that what began as a campaign against p2p has now had the unforeseen consequence of creating a market for a client-server system of unauthorised media distribution, thereby offering significant incentives for a particular type of entrepreneur. This client-server architecture is the very negation of the potential of the net, returning users to the role of passive customers.

Grejen är att böcker skiljer sig från musik och film, framför allt genom att de tar så liten plats. Därför är det lättare för den enskilde att bygga upp egna jättearkiv. Men också aningen bökigare att gå via torrents, vilket kan ha bidragit till att fildelningen av böcker i huvudsak går via centraliserade hostingsajter, trots att även dessa är ganska bökiga.
Traditionella fildelningsprogram som Soulseek vore på alla sätt smidigare – men nackdelen är att man då exponerar hela sitt arkiv och sitt IP-nummer, vilket gör det lätt för bokförlagen att statuera skräckexempel.

The tiny size of contemporary epubs makes them incredibly easy to store and distribute. As is the case with much online enforcement activity this is more about the show than the substance, intended to scare other operators and send a message to errant users. It is true that as long as these sites are structured in a centralized manner they will have a limited half-life. One would expect the recent closures to lead to a renewed interest in distributed and even quasi-anonymised systems, such as i2p.

Alan Toner har en viktig poäng: om fildelning i anonymiserade darknets ska få större genomslag, kommer det troligtvis att gälla fildelning av böcker. Musik och filmer tar alltför lång tid att frakta genom de trånga tunnlarna, men epub-filer tar knappt någon plats. När nu efterfrågan på sådana filer växer, är det möjligt att den omsätts i ett ökat intresse för fildelning i darknets.

36 kommentarer ↓

#1 chrisk on 18 February 2012 at 2:58 pm

Definitivt. Både TOR och I2P har precis lagom hastighet för en pdf-fil. Eftersom jag är hastighetskonservativ vill jag gärna hinna se Downloads-rutan i Firefox innan filen öppnas.

#2 monki on 18 February 2012 at 3:35 pm

Om hastigheten blir tillräckligt långsam kanske man till och med hinner läsa den första boken innan nästa kommit hem!

#3 Pim on 18 February 2012 at 3:52 pm

Den långsamma hastigheten leder till streaming av böcker. Bookify. Vilken bitrate läser folk med tro?

#4 rasmus on 18 February 2012 at 4:31 pm

Vad tror ni om möjligheterna att bygga en bokdelningstjänst som passar särskilt för I2P? Gärna en där man kan bläddra i varandras kataloger på klassiskt P2P-manér (typ Soulseek, som sagt).

Jag har aldrig begripit vad “streaming av böcker” skulle betyda. Nedladdning av en sida åt gången? Sjukt nödvändigt, eller? Känns som *ifiering för *ifieringens skull.

#5 chrisk on 18 February 2012 at 4:50 pm

Streama och streama! I ett darknet färdas en “ström” hela tiden genom olika noder. Den första sidan man läser kanske har varit och vänt i Ryssland, den andra i Argentina! Först medelst “streaming” i mörknät är boken fullkomligt global.

#6 Pim on 18 February 2012 at 9:41 pm

Betydelsen av “streaming” är väl helt enkelt att kunna läsa information ur en fil medan den laddas ner, i ungefär samma takt den laddas ner. Om nedladdningshastigheten närmade sig den hastighet som man läser boken med så skulle det väl innebära att “streaming av böcker” blev aning mer meningsfullt, även om det totalt sett naturligtvis fortfarande skulle kännas ytterst meningslöst. Detta förhållande försökte jag utnyttja till komisk effekt.

#7 Rasmus on 18 February 2012 at 11:03 pm

Ursäkta mig, Pim, för att jag inte förstod din komiska syftning. Det beror helt enkelt på att jag senaste veckan tvingats konfrontera flera exempel på fortsatt tokspotifism, där folk på fullt allvar säger saker i stil med “Alla problem går att lösa om vi bara får ett nytt Spotify, fast för x”.

#8 Morten on 19 February 2012 at 12:49 am

Är det verkligen ingen som tagit en bakup av den därna Library.nu så det går att lägga upp en torrent man kan ta hem? Vad jag förstod tar det relativt liten plats(?) Och annars kan man ju kanske dela upp det i delar med ett par gig per del eller så…

#9 mlowdi on 19 February 2012 at 7:34 pm

I2P har i själva sin styrprogramvara integrerat en relativt användarvänlig enkel webserver. (Jetty har jag för mig den heter; oturligt nog precis som I2P Java-baserad.) Det vore väldigt enkelt möjligt att bygga några enkla script av typen “för varje $bok i mappen /böcker/, lägg_till_i_html($bok, /www/share.html)” som kan “indexera” din litteratursamling och göra den nedladdningsbar från din eepsite (I2P-exklusiva websida). Så kan du annonsera i valfritt forum: “minHemsktLångaAddress.i2p/share.html 1042 böcker; filosofi, sci-fi, matlagning, wicca.”

Med andra ord: fildelning via I2P kan med lätthet tas tillbaka till mitten-av-nittiotalet-nivån. “Hej, det här är min hemsida. Här är min favoritlåt med E-Type:”

En annan lösning: minns ni all fildelning med DCC på IRC en gång i tiden? I2P uppfanns med namnet Invisible IRC Project, innan de började köra andra protokoll på nätverket…

#10 Tänk om film-, TV-, bok-musikbranschen kunde lyssna lite på de som betalar för deras produkter « Filmpedagogerna on 21 February 2012 at 2:17 pm

[…] http://copyriot.se/2012/02/18/fildelningen-av-bocker-kan-bana-vag-i-natets-tunnlar/ […]

#11 Billy R on 21 February 2012 at 6:44 pm

Streaming av böcker = pixlig sidoscroller. Enda två features i appen: Man kan styra typsnitt, scrollhastighet och lägga till sinuskurva på scrollern. 3000 glömda kodare från demoscenen blir miljonärer.

#12 Jesper on 24 February 2012 at 1:41 pm

Tänkte på den här artikeln när jag läste det här: https://rebuildingalexandria.wordpress.com/2012/02/21/secure-and-anonymous-file-sharing-using-torrents-on-the-i2p-network-library-nu-exiles-take-a-look/

Det länkades på reddit efter att den, såvitt jag vet, bästa privata torrenttrackern Bibliotik också har bestämt sig för att stänga ner (http://bibliotik.org/)
Tänkte bara att det kanske var relevant, eller intressant.

Kommentera