Böcker blir sålda, men vart går pengarna?

Flera frågor lämnades i luften efter mitt hurtiga utrop om att mina böcker kommer att sälja slut. Varför säljs vissa böcker och inte andra? Blir de sålda böckerna någonsin lästa? Och vart går pengarna?
Frågorna kan ställas specifikt om mina böcker, men även – vilket är intressantare – om bokmarknaden i allmänhet. Rimligtvis bör man ställa sig dem innan man kastar sig på den populära frågan om vilken marknadsandel som kommer att tas av s.k. e-böcker. Så låt oss göra ett försök. Jag väljer att börja med den enklast möjliga delfrågan.

Vart går försäljningsintäkterna för Boken & Biblioteket? Det kan jag ännu inte svara på, förutom att jag snart förväntar mig en mindre andel till mitt eget bankkonto. En rimlig gissning är att jag får tiotusen kronor för det första halvårets försäljning. Jag är inte det minsta missnöjd. Summan är inte obetydlig för en man utan fasta inkomster, fast det är mindre än vad jag på detta halvår har fått in på att föreläsa om boken.
Längre fram förväntar jag mig ytterligare tusenlappar, fast kanske inte så många som tio till. Det är trots allt på föreläsningar, eller i bästa fall stipendier, som en essäist kan försörja sig.

Förlagets försäljningsintäkter har inte varit tillräckliga för att täcka de relativt dyra tryckkostnaderna. Och då ska det sägas påpekas att både redaktörskap, formgivning och marknadsföring har utförts ideellt. Att utgivningen inte blev en förlustaffär för Ink beror på att Kulturrådet beviljade litteraturstöd. (Om Boken & Biblioteket hade haft två ISBN-nummer hade den räknats som två böcker och troligtvis fått två litteraturstöd, men nu blev det inte .)

Ytterligare andelar har gått till Nätverkstan som sköter lagerhållningen, samt till distributörerna av vilka jag antar att Adlibris är i särklass störst. Jag har ingen siffra på hur många procent av de totala försäljningsintäkterna för Boken & Biblioteket som har gått till Bonniers (som äger Adlibris), men om en sådan siffra kan skakas fram lovar jag att dela med mig, i namn av den helige Sanctus Transparentius.

Det vore även skojigt att klarlägga vilka plus och minus som staten har gjort på min bokutgivning. Till saken hör då att Ink är en ideell förening och att sådana ännu så länge är momsbefriade. Men jag är hellre bokförfattare än bokförare, så någon måtta får det vara på räknandet.
För egen del kan jag bara hoppas på möjligheten att gnida fram lite ytterligare kosing ur framtiden, för jag har 2–3 andra böcker som vill bli skrivna efter att jag har rott avhandlingen i hamn. Inom kort ska jag göra ett försök hos Författarfonden, men om jag har någon rimlig chans vet jag inte.

23 kommentarer ↓

#1 COPYRIOT | Böcker blir sålda, men blir de lästa? on 3 February 2012 at 11:06 am

[…] ← Böcker blir sålda, men vart går pengarna? […]

#2 COPYRIOT | Böcker blir sålda, men vilka och varför? on 6 February 2012 at 9:46 am

[…] Böcker blir sålda, men vart går pengarna? […]

#3 Hatsuktarna « Schipperke on 7 February 2012 at 9:18 pm

[…] bittra gnäll har delvis gett upphov till en serie bloggposter på Copyriot, vilket är glädjande utöver det faktum att jag upprepade gånger […]

Kommentera