Torrentmagnetiseringen

Som bekant har The Pirate Bay meddelat att de slutar länka till torrentfiler, till förmån för magnetlänkar som i sin tur låter en ladda hem torrentfilen.
Därmed fullföljs den utveckling som inleddes hösten 2009, då The Pirate Bay slutade att lagra torrentfiler, för att i stället länka till torrentfiler lagrade på den nya sajten Torrage.com. Detta innebar i sig att The Pirate Bay blev en helt annan verksamhet än den som tidigare samma år hade klassats som medhjälpt till brott mot upphovsrätten av Stockholms tingsrätt. Vid samma tid (november 2009) började The Pirate Bay även att . erbjuda magnetlänkar.

Så att The Pirate Bay nu slutar länka till torrentfiler är bara fortsättningen på en utveckling som har pågått i drygt två år. Men jag skulle gärna se mer av en kvalificerad diskussion av vad det innebär. Själv är jag föga insatt i det hela, men jag tycker mig urskilja ungefär två fördelar och två nackdelar. Vill gärna höra synpunkter på i vilken mån detta är välgrundat.

Fördel 1: decentraliseringen betyder att det blir svårare för vissa aktörer att blockera eller sabotera The Pirate Bay.

Fördel 2: möjligen kan detta betyda ett tillbakapressande av de svärmar av skumrasksajter som fyller sökmotorernas resultatsidor med torrentlänkar gömda djupt bland fulreklam och malware.

Nackdel 1: Magnetlänkarna ger inte samma möjlighet att på förhand välja ut vissa av filerna i en torrent för att endast ta del av dessa. Det ges överlag sämre information på förhand om vad man är i färd att ladda hem. (Om jag inte har missuppfattat saken totalt.)

Nackdel 2: Visst, alla de stora torrentklienterna stödjer numera magnetlänkar. Men dessa nya versioner av torrentklienterna kräver nya versioner av operativsystem. Åtminstone är detta fallet med på Mac OS, där alla de dessa klienter kräver minst Leopard (10.5). Den som kör Tiger (10.4) har svårare att hitta en torrentklient som kan hantera magnetlänkar.
Detta är ett problem som The Pirate Bay kanske borde ha varit bättre på att informera om. Men via Emil Isberg kom tipset om att någon faktiskt har kompilerat ihop Transmission 2.30b4 for Tiger, som gör det möjligt att använda magnetlänkar även på en mac med några år på nacken (t.ex. min s.k. jobbdator).

Dessa två fördelar och två nackdelar är knappast en fullständig utvärdering av övergången till magnetlänkar. Jag slänger mest upp dem för att sporra en ordentlig diskussion om vad det hela innebär.

36 kommentarer ↓

#1 Kristoffer Nolgren on 22 January 2012 at 1:41 am

The Pirate Bays tekniska roll blir också mindre. Man kan tänka sig ett framtida scenario när man browsar direkt i tabellen som magnetlänkarna länkar till. Kanske via torrentklienterna eller browserplugins och liknande. Det eliminierar i mycket större utsträckning behovet av stora aktörer som är lätta att angripa.

#2 Jonas B. on 22 January 2012 at 1:33 pm

Om 10.4 enligt Wikipedia släpptes 2005, och inte har fått någon säkerhetsuppdatering sedan 2009, så kanske det finns ett visst egenvärde i att få folk att uppgradera. Jag vet inte vilka attackvektorer som finns via torrentklienter men jag kan tänka mig att det är en aspekt.

#3 Erzx on 22 January 2012 at 2:22 pm

Nackdel 1: Provade att ladda ned en multifil-torrent med qbittorrent/linux. Som du säger går det inte att i start-dialogrutan välja bort några filer. Så fort klienten har fått kontakt med några andra peers (oftast omedelbart) kan man dock plocka fram fillistan i klienten som vanligt och välja bort enskilda filer. Jag gissar att det borde fungera likadant i t ex utorrent.

Hursomselst verkar det vara en användargränsnittsfråga snarare än en teknisk begränsning. AFAIK skulle inget hindra klienten från att snabbt försöka hitta filllistan i nätverket innan startdialogen visas.

#4 Mattias on 22 January 2012 at 4:11 pm

Jag kan se två delproblem som ger upphov till Nackdel 1.

Erzx är inne på det första delproblemet. En torrentklient skulle kunna ladda hem metadata även för torrenter som är köade och till och med innan torrenten ens blivit tilldelad en lagringsplats.

Det andra delproblemet gäller endast torrenter som inte är välseedade. Då finns det ingenstans att omedelbart hämta metadata. T ex om det bara finns en eller ett fåtal peers och dessa endast är igång på dagtid eller kvällstid. Detta händer mig emellanåt. Det här problemet borde kunna lösas med en server som bara delar ut metadata.

#5 TekniskKulle on 23 January 2012 at 10:40 pm

Nackdel 1: Det är klienterna som inte frågar användaren vilka filer som klienten ska ladda ner när den väl fått tag på torrent filen från p2p nätverket. Det är alltså inget i magnet-länken som säger att man måste ta ner alla filer som finns. Testat med rtorrent på linux och den gör som qbittorrent, allokerar minne/plats för allt som finns, men man kan enkelt avbryta det man inte vill ha.

#6 TekniskKulle on 23 January 2012 at 10:45 pm

Det som är intressant är att vi närmar oss fallet där länken i sig kan betyga upphovsrättsintrång. Fanns ett blogg-liknande verktyg för inte så länge sen som sparade hela innehållet för webbsidan som encodad i URLen. Dvs inga krav på att ha innehållet sparat/hostat någonstans förutom att göra en länk av det någonstans, tex bit.ly där innehållet då hostas som en länk.

#7 Adam on 24 January 2012 at 1:07 pm

Angående nackdel 2, det är få maskiner som inte hanterar OS X 10.5 Leopard. Det är macar med G3-processor eller G4-processorer långsammare än 867MHz.

Leopard är billigt att uppgradera till och skulle man få för sig att man inte vill betala finns det inte några kopieringsskydd eller licensnycklar att bry sig om.

#8 Adam on 24 January 2012 at 1:10 pm

#6
Jag har sett sidor som lagrar sina bilder i URL:n, troligtvis för att slippa att människor stjäl deras länkar.

Så att lagra data i länken är ju inga problem, det relevanta är ju vem som hostar datan, och det gör personen med länken i fallet ovan, inte hostingsidan, lustigt nog.

#9 Fordanskningsmaskinen » En rytmens politik on 20 February 2012 at 6:17 pm

[…] noget har formeret sig på internettet er det næsten umuligt at stoppe. Og med protokoller som BitTorrent kan man skabe udspredte netværk som gør håndhævning af orden næsten […]

Kommentera