Laserlibertarianism

Sveriges it-minister Anna-Karin Hatt höll nyligen ett tal inför telekomföretagare, under rubriken “Fri kommunikation är livsviktigt“. Talet innehåller detaljer som är politiskt relevanta, från vilka vi just nu ska bortse. En annan detalj är nämligen att talet inleds och avslutas med referenser till den italienske radioingenjören Gugliemo Marconi, som förresten även var ledamot av Gran Consiglio del Fascismo.

Anna-Karin Hatts tal hade ett budskap som var allt annat än fascistiskt. Däremot kan det tolkas som laserlibertarianskt, eftersom det kulminerade med följande citat från Marconi (1932):

It is dangerous to put limits on wireless.

Huruvida citatet är autentiskt kan betvivlas. Det är svårt att hitta trovärdiga källor på att Marconi verkligen formulerade sig så. Men nu har Sveriges it-minister de facto gjort det till en politiskt paroll, vilket kvarlämnar viss förvirring.
Anna-Karin Hatt är ju fortfarande ansvarig för reellt existerande regleringar av trådlös kommunikation. Stränga straff hotar den som med sin radiosändare signalerar på en radiofrekvens som staten har reserverat till Telia, Sveriges Radio eller försvarsmakten. Och inte ens dessa har rätt att sända med obegränsad effekt på “sina” frekvenser. Så visst är trådlösa kommunikationer inskränkta i Sverige, liksom i alla andra länder. Farligt!

Inte bara it-ministern har “limits on wireless” på sitt bord. Även andra centerpartistiska ministrar ägnar sig åt att reglera elektromagnetiska vågrörelser. Miljöminister Lena Ek chefar över Strålsäkerhetsmyndigheten som bl.a. sätter gränser för bruket av laser, ett begrepp som används för ett av alla de frekvensområden som kan användas för trådlösa kommunikationer. Det vore sjukt radikalt om it-ministern skulle ta konsekvenserna av sin senaste utsaga och verka för en fullständig avreglering av all slags laser.

17 kommentarer ↓

#1 Bara Jag on 28 January 2012 at 10:07 pm

Har Hatt kommenterat nånting angående Svensk & EU-lag, som ju blir ett?
Hon skrev ju en stolt text om sin tro på svenska demokratiska grundprinciper, såsom meddelarfriheten. Har hon förklarat sig nånstans?

Kommentera