Hur 2011 var

För egen del var året tredelat: vinter, Berlin, höst.

Vintern omfattade de första tre månaderna av 2011: januari, februari, mars. Jag var föräldraledig. Mina minnesbilder är fyllda av snö och av nyheter från Nordafrika. Jag bloggade frenetiskt på eftermiddagstimmarna och det handlade då i hög grad om arbete på Boken & Biblioteket som till stor del skrevs just under denna årstid. Jag minns särskilt några mörka kvällar i ödsliga salar på Stockholms universitetsbibliotek då jag vägde formuleringar med svartmetall i lurarna.

Berlin var en fyra månader lång årstid, mer eller mindre somrig, som i sin tur kan delas upp i två eftersom vi hann bo på två adresser. Tidigt på morgonen brukade jag cykla ner till det nya universitetsbiblioteket i Mitte för att skriva hela dagarna på min avhandling. Fast jag kunde inte heller avhålla mig från bibliotekets öppna magasin utan snöade in på uppemot hundra böcker som jag inte hade tänkt snöa in på. Förutom att detta bidrog till att höja ambitionsnivån på min avhandling, det vill säga till att försena den och krångla till den, spillde fynden över i riktningar som jag ännu inte kunnat följa ens halvvägs.
Till detta kom all den läsning av tyskspråkiga texter som bara tenderar att ske på plats. Mestadels lyckades jag avhålla mig från att blogga. Under dessa idylliska månader kretsade det mesta kring avhandlingen och sandlådorna.
Arbetet med Boken låg i stort sett på is i Berlin, med ett viktigt undantag: Jag minns den långfredag när jag cyklade runt för mig själv med ett manusutkast som jag jobbade på först över kaffe vid Weißer See, senare över öl i Boxhagener Platz och slutligen till solnedgången i Ernst-Thälmann-Park.

Höst är det lite slarviga namn jag väljer på årets tredje och längsta årstid. Augusti betraktar som något av en övergångsmånad; till den egentliga hösten hörde september, med en symbolisk startpunkt på bokmässan då Boken & Biblioteket katapulterades iväg. Utan tvivel var det sedan höst i både oktober, november och december. Årstiden präglades av återgång till vissa rutiner (skriva avhandling på bibliotek), etablering av vissa nya rutiner (dagis), återupptagande av visst socialt umgänge (på en höstlig nivå).
Höstarna präglas alltid av att sommarens intryck kristalliserar sig på olika sätt och 2011 kom detta i hög grad att handla om en förmedling av tankar från ett tyskt till ett svenskt sammanhang. Detta resulterade i en ännu opublicerad artikel och sedan i ett trängande behov av att resonera i realtid kring världskrisen, i form av en bloggserie som kommer att fortgå in i 2012, trots att tiden att blogga för tillfället är knapp och lär bli knappare.

Årsskiftet 2011–2012 bildar för egen del ännu ett tydligt årstidsskifte, även om jag inte vet om det som kommer ska kallas för vinter eller för något annat. Vi flyttar nämligen på nyårsdagen, från sydvästra till sydöstra Stockholm.

Hur 2012 kommer att bli vågar jag knappt spekulera i. Även om jag faktiskt vågar räkna med att disputera innan sommaren har jag ingen aning om vad jag i övrigt kommer att ägna mig åt.

15 kommentarer ↓

#1 saturday_sun on 31 December 2011 at 11:24 pm

Gott nytt år!

#2 Anders on 2 January 2012 at 2:34 pm

Välkommen till Sydöstra Stockholm!

#3 Gabrielle B on 2 January 2012 at 11:08 pm

Alltid lika glad att ha dig här, som rapportör för oss mindre insatta.
Allt gott och Nytt!

#4 TottiTT on 3 January 2012 at 8:29 pm

Jag kommer minnas sk arabiska våren och eurons början till slutet.
Önskar dig ett 2012 med massa kärlek och skratt

#5 COPYRIOT | Serverflytt on 14 January 2012 at 8:58 pm

[…] Hur 2011 var […]

Kommentera