Framtidens kravallpoliser utrustas med bashögtalare

Steve Goodmans bok Sonic Warfare aktualiseras av ett nytt patent.

A folded acoustic horn is incorporated into the physical shell of the shield. The horn couples acoustic pulses from a sonic pulse generator to an acoustic aperture to output a pulsed pressure beam that approximates a plane wave to produce a pressure barrier.

Tanken är alltså att kravallpoliser ska utrustas med extremt feta bashögtalare, inbyggda i deras sköldar. Hur dessa sköldar fortfarande ska vara möjliga för en enskild människas muskler att bära är mera oklart, men man får väl anta att patentet även ska täcka tillämpningar där högtalarna byggs in i polisbilar. Genom att rikta en tillräckligt låg och tillräckligt kraftfull frekvens mot diverse orosmoment ska dessa oskadliggöras. De kommer helt enkelt att drabbas av andnöd.

Orosmomenten avbildas i patentansökan som festande ungdomar. Företaget som har fått patentet heter Raytheon. De har feta kontrakt med amerikanska militären och är bland annat världens största producent av målsökande missiler.

Jag har upprepat detta flera gånger tidigare: Ljud är våld.

43 kommentarer ↓

#1 chrisk on 19 December 2011 at 9:54 pm

Hmm… undrar om frekvensen är så låg att man kan använda den som LFO.

Jag ser våldsamt intressanta ljudkonfigurationer framför mig. Low Frequency Riot Oscillation!

#2 Martin on 19 December 2011 at 11:10 pm

De kanske är ställbar (rate), efter syfte eller vad man nu vill modulera: trumhinnor, glas, etc..? Hornkonstruktion i en sköld låter inte som en helt enkel ekvation direkt.

#3 smen on 19 December 2011 at 11:19 pm

Man kunde ju också tänka sig större sköldar, som skyddar från insyn, och ett par diskanter så att ingen hör dig skrika.

Vem ska bli först, Usa, Euorpa eller Kina?

#4 chrisk on 19 December 2011 at 11:32 pm

Ett horn låter ju som en shofar. Dvs. vapnet är egentligen ett lågfrekvensoscillatormodulerat blåsinstrument.

Om någon nu undrar hur en LFO-modulerad shofar låter, så samplade jag en från youtube och lade upp med en långsam LFO.

#5 chrisk on 19 December 2011 at 11:47 pm

I andra sidan av spektrat: lejser (betydligt högre frekvenser.

Syntes: Spektrumpolitiken i det urbana syntaxet kokar ned till LFO-shofar och lejserharpa.

#6 Malte on 20 December 2011 at 1:11 am

chrisk, håller du på att göra allt arbetet åt filosoferna hos det israeliska militäret?

#7 chrisk on 20 December 2011 at 1:26 am

Malte: Jag forskar endast objektivt. Vi ska ju inte glömma att trumpeter av horn även kan riva murar (för att fortsätta de bibliska referenserna).

#8 steelneck on 20 December 2011 at 1:57 am

Det har funnits larmanläggningar sedan 80-talet bestående av piezo-diskanter på mycket hög frekvens, alltså ohörbart ultraljud inte infraljud, med så höga ljudtryck att de orsakar kräkningar och yrsel. Inbrottstjuven märker alltså inget larm men blir plötsligt illamående. I militära installationer talar vi om styrkor som kan orsaka direkta skador i kroppen och tom. vara dödligt.

Första gången jag läste om detta var ca. 1986 i någon biltidning av typ. Bilsport eller Wheels där de hade snubblat på larmtypen vid något reportage i USA. Tror aldrig det sålts larm av den typen i sverige pga. de uppenbara riskerna, men militärt kan det nog förekomma på lite säkerhetsklassade anläggningar.

Vad gäller det du skriver om här, alltså djupa bastoner tror jag inte riktigt på såsom det skissas upp. Ljudtrycken som behövs blir extremt energikrävande vid låga frekvenser, vi talar om energimängder som måste jämföras med sprängämnen. Monterat på ett fordon som kan generera ström nog så hamnar dock saken i ett annat ljus. Tänk på en gruvarbetare som i stort sett bara går runt hörnet när de drar av en salva (många borrhåll som tänds i sekvens med millisekunder emellan) på flera hundra kilo sprängämnen, ibland tonvis.

#9 Jan on 20 December 2011 at 2:52 am

Hej…

Redan testat o avfärdat på Mythbusters på Discovery.

Dom testade alla frekvenser o watt o storlekar på högtalare o allt annat.

O det visade sig att allt du pratar om Rasmus är bara en MYT!

(Leta reda på inslaget själv på Mythbusters sida på Discovery).

Att försöka ens påverka nån, (förutom HÖGT ljud) är bara en MYT.

Ha det
Jan

#10 Lars on 20 December 2011 at 5:25 am

Jan:

Så patentet (http://www.google.com/patents/US20110235467) är alltså helt meningslöst?

Det kostar en del i juristavgifter för att få ett patent i USA. Dessutom måste jag anta att Raytheon inte bara gissar sig fram i patenttexten utan har byggt någon form av prototyp, vilket heller säkert inte var gratis.

Så varför har en av världens största vapentillverkare, där man får anta att en hel del skarpa hjärnor är anställda, lagt ner pengar på något som alls inte fungerar?

Missade de Mythbusters-avsnittet? Eller gick de genom hela patentprocessen bara för att på känn säkra något som någon fantasifull ingenjör klottrat ner på en servett?

Eller, kanske troligare: missade Mythbusters några nödvändiga parametrar i sitt experiment?

Som anekdotal bevisning kan jag anföra att jag flera gånger stått nära stora woofers med djupa toner på konserter (med öronproppar) och förvisso inte spytt, men definitivt känt tydliga kroppsliga olustkänslor och illamående, vilket jag aldrig upplevt när jag utsatt öronen för betydligt högre dB i mellanregistret.

#11 Viktualiebrodern on 20 December 2011 at 8:21 am

DE har inte fått patent. Än. Det är en publicerad ansökan än så länge. Dessutom säger patent inget om något fungerar eller går att använda.

I stort sett alla ljud som inte är rena funktionsljud kan användas för maktutövning. Enligt en undersökning i tidningen Kupé var barnskrik det människor upplevde som allra mest störande på tåg.

På idrottsarenor används högtalaranläggningar mycket medvetet för att dränka publikljud och därmed markera “ägandet” till evenemanget gentemot deltagarkulturen på läktarna.

Ljud är inte nödvändigtvis våld. Men makt alla gånger.

#12 Albert on 20 December 2011 at 10:41 am

I vissa industrianläggningar, t.ex. stålverk om jag minns rätt, uppstår lågfrekventa ljud med hög amplitud vid vissa moment i processen. Dessa lågfrekventa ljud kan orsaka skador på inre organ och lokalen måste därför utrymmas när dessa moment utförs.

#13 Skvatt on 20 December 2011 at 8:01 pm

Jan har fel. MythBusters testade inte vad detta patent handlar om, de testade myten “Brown Note”.

#14 rasmus on 20 December 2011 at 9:25 pm

Jan:
Jag har knappast sagt något om vad som funkar eller inte. Allt bloggposten säger är att ett stort företag har fått patent för något som påstås funka.

(Men det är väl självklart att ljud som ska skada måste vara HÖGT. Volym är dock inte den enda parametern, frekvens är en annan. Högt infraljud och högt ultraljud påverkar kroppen olika, det är väl inte så märkligt? Se vidare i nämnda bok, Sonic Warfare.)

Viktualiebrodern:
“Ljud är inte nödvändigtvis våld.” Så kan man säga, precis som man kan säga att ljud är våld. Precis som vi kan säga samma sak om berörelse eller förgiftning. Frågan är hur vi definierar våld. Är det en kvantitativ fråga? Subjektiv? Objektiv?

#15 Avpolitiserade krav på politik | Forever United on 21 December 2011 at 1:12 am

[…] ovan är på VSF-aktivister i Lund som 2009 ockuperade kårhuset.) —— Värda bloggar: Copyriot skriver om polisens nya ljudvapen (har de tagit idén från Den ljudiska konspirationen?). Skumrask […]

#16 Wille on 21 December 2011 at 1:45 pm

Är det inte rätt svårt att rikta så låga frekvenser?
Tänker på att jag vid mina studier fått lära mig att basfrekvenser är rundstrålande. Kanske inte gäller om det är något som genereras av horn dock?

Jäkligt fina bilder hursomhelst =)

#17 steelneck on 22 December 2011 at 12:37 am

Helt riktigt Wille. Låga frekvenser låter sig inte riktas så lätt. Tänk på en bilstereoanläggning med en subwoofer som placeras i bagaget. Det behövs inget hål in i kupen, tonerna går utan problem genom ryggstödet i baksätet. Att producera över 130 decibel infraljud på ett i detta fall meningsfullt avstånd kräver 1000-tals watt, medan samma ljudtryck som ultraljud låter sig göras mycket riktat med under 10 watt. En portabel lösning tror jag helt enkelt inte på av denna anledning.

#18 rasmus on 22 December 2011 at 8:58 am

Nej, att rikta låga frekvenser är knappast möjligt på det sätt som visas på bilderna och som militärstrateger drömt om ganska länge nu. Därför drar Sonic Warfare slutsatsen att det snarare är ultraljud (höga frekvenser som skapar neurologiskt obehag) som sannolikt kommer att användas i ökad utsträckning av framtidens polis och militär.