“Individperspektiv” hjälper föga mot FRA-shoppen

Orkar inte kommentera FRAmisären som slutligen förverkligats av S+M=N. Bara en liten grej. Tidningen skriver:

Den parlamentariska integritetskommission som nu ska tillsättas ska ha ett tydligt individperspektiv /…/
Tillsättandet av integritetsskyddskommittén var ett villkor från Socialdemokraterna för att gå med på att Säpo och Rikskriminalpolisen får tillgång till signalspaning.
– Vi behöver ta ett nytt, helhetsgrepp på integritetsfrågan. Den rör inte bara förhållande mellan individ och stat utan också i ökande utsträckning mellan individen och privata aktörer, sade Morgan Johansson.

Grattis, sossar. “Individperspektiv” var ju precis vad vi behövde. Inte.

Någon som talas om mönsterigenkänning, sociogram eller mobilmasttömningar?

(Se även diskussionen om panspektron i kommentarsfältet till föregående inlägg.)

29 kommentarer ↓

#1 Christopher Kullenberg on 15 December 2011 at 3:33 pm

Tillåt mig att citera ur 2008-artikeln Silence fiction:

De övervakningsteknologier som under senare år introducerats av såväl underrättelsetjänster som storföretag har inte som syfte att inspektera isolerade individer. Fokus ligger snarare på att skapa databaser över relationer mellan individer, samt över individers informationssökning, rörelser och konsumtion. Genom att låta superdatorer finna mönster i dessa databaser hoppas man kunna förutspå framtida beteenden.

Var det något vi lärde oss under 2008 var det just att individ”fokus” är den mest bedrägliga återvändsgränden. Individ/Stat är tandlösa jämfört med panspektrons divid/bank (ex. loggfil).

#2 Christopher Kullenberg on 15 December 2011 at 3:48 pm

oj, glömde en a href i ovanstående till http://www.expressen.se/kultur/1.1301597/silence-fiction

#3 Kalle P on 15 December 2011 at 4:01 pm

Ja, detta är ju lurigt – referensen till “individen” är tänkt att lugna oss, men panspektrocismen jobbar ju inte på det sättet. Tolgfors har ju tidigare försökt sig på samma trick.

#4 Christopher Kullenberg on 15 December 2011 at 4:47 pm

Så här är det. Det bygger på ett missförstånd. Tolgfors pratar “flygspråk” och då är en “individ” det samma som det flygplandet där, alternativt en helikopter.

För den som kräva bevis i för min tes, ombedjes att genast läsa följande text: http://tolgfors.wordpress.com/2011/11/09/forsta-flygningen-med-helikopter-14/

#5 Erik Laakso | På Uppstuds » Regeringen lurar skjortan av oppositionen on 15 December 2011 at 6:51 pm

[…] också HAX, Mark Klamberg, Martin Moberg, Johan Hedin, Copyriot och […]

#6 Viktualiebrodern on 15 December 2011 at 9:22 pm

Man blir alldeles kall när man ser hur Morgan Johansson är inne på “conceptual integration”/”conversive thinking”/”Newspeak” (kärt barn har många namn), och dessutom avleder uppmärksamheten genom att börja dra in “privata aktörer”, alltså ingen särskilt nämnd, bara “dom”, för att få in en “vi-och-dom”-dimension i debatten.

Det är sånt resonemang som får eventuellt kvarglömda frontallober i maktens korridorer att dra öronen åt sig och söka sig någon annanstans och därmed stå för den negativa urvalsmekanismen överst i samhällspyramiden.

Blir nästan bara sådana kvar som tänker som Johansson. Och Pehrson.

Kommentera