Twitter som händelsefilter, I

Tumulten tilltar i centrala Stockholm där nazister försöker demonstrera. Vi som inte är på plats kan följa förloppet via nätradio samt minst tre olika textflöden: Aftonbladet, Motkraft samt en hashtagg på Twitter: #nazifritt. Sistnämnda flöde är synnerligen aktivt och verkar följas av många. Frågan är hur det följs.

Den som läser Twitter via webben och klickar på länken #nazifritt får upp ett flöde som är rangordnat enligt någon typ av algoritm, vars detaljer vi inte kan känna till. Flödet blir alltså inte kronologiskt, utan ser i skrivande stund ut så här:

För att växla till det kronologiska flödet måste man aktivt gå in på en meny:

En intressant fråga att ställa sig är hur många som tar del av flödet i respektive form, “top” och “all”. Såvitt jag förstår är det kronologiska alternativet, “all tweets”, fortfarande det förvalda för dem som läser Twitter genom särskilda klienter. Men många använder webben. Att då “top tweets” står som förval där innebär att Twitters algoritmer i inte obetydlig mån formar vilken rapportering som får genomslag.

Dessa algoritmer är givetvis inte “politiska” i bemärkelsen att de premierar vissa åsikter framför andra, men de kan heller inte kallas “opolitiska”. Alla rörelser som tar hjälp av hashtaggar för att sprida information om händelser bör fundera över hur sådan rankning spelar in i händelsen. Även om det inte framstår som något större problem idag, kan vi räkna med att filtreringen blir allt mer sofistikerad ju längre tiden går och ju mer de totala informationsmängderna tilltar.

Jag är inte helt säker på när Twitter införde “top tweets”-funktionen, men det verkar ha skett i maj 2010, varefter användarna gradvis flyttades över till “New Twitter”. Under hösten 2010 fullbordades detta skifte, som bör betraktas som ett litet led i en pågående utveckling mot filtrerade flöden, där Facebook går i bräschen och Twitter kommer efter.

Troligtvis har Twitter redan funderat ganska långt på möjligheten att efter hand börja sälja filtrering. En organisation som vill forma rapporteringen om en politisk händelse, t.ex. #nazifritt, kan då betala för att forma flödet av tweets. Även om det inte skulle betyda att något enskilt budskap censureras, är en sådan utveckling uppenbart problematisk. Därför ter det sig klokt att göra som Motkraft: skicka ut ett flöde via Twitter, men samtidigt fortsätta att publicera det på en egenkontrollerad sida.

36 kommentarer ↓

#1 Mikael "MMN-o" Nordfeldth on 10 December 2011 at 3:10 pm

Vilken tur då att man inte använder sig av Twitter för att följa den filtrerade strömmen!

Så heja decentraliserat, fritt µbloggande! Att fortsätta använda Twitter är lika riskabelt för filtrerandets effekt som att man blint litar på att “top-tweets” ger en den bästa infon.

Så att hoppa över till StatusNet – där infrastrukturen är decentraliserad till användarna – är ett givet val i mina ögon. Viva la http://quitter.se och https://freesocial.org/

#2 Christopher Kullenberg on 10 December 2011 at 4:11 pm

Twitter behöver göra bort sig lite oftare, så mera hat, innan migrationströmmarna mot öppna och decentraliserade lösningar kan börja existera. Twitter behöver blockeras och förbjudas så att den enda utvägen är att bygga ut en infrastruktur av StatusNet-noder. (nu förespråkar jag givetvis inte detta, jag bara tänker hur 99% _kan_ motiveras)

Denna delning ser ut så här:

Google – Seeks
Twitter – StatusNet
Facebook – Diaspora
MSN – Jabber, IRC
Filehosting – Bittorrent

planka.fm är däremot ett briljant exempel på vad man kan göra om man hackar lite :D

#3 Christopher Kullenberg on 10 December 2011 at 5:04 pm

Nätradio utan IRC är som frekvensmodulerad radio utan transistor.

#4 Emma Wallrup on 10 December 2011 at 11:52 pm

När jag twittrade igår om Reinfeldt i #helleniushörna så kom inte mina negativa kommentarer med. De släppte bara igenom positiva kommentarer på denna hashtag!! Detta hände för flera personer som jag haft kontakt med igår kväll när det gällde just #helleniushörna, det verkar vara censur!

#5 albin on 11 December 2011 at 9:12 pm

Kan vara gårdagens nyheter men såg själv detta nu på samma tema: http://www.ted.com/talks/eli_pariser_beware_online_filter_bubbles.html

#6 rasmus on 12 December 2011 at 12:43 pm

Emma Wallrup: Det där låter väldigt osannolikt. Var någonstans kom kommentarerna inte med – på “all” eller “top”? Testat att kolla i olika klienter etc?

#7 COPYRIOT | Twitter som händelsefilter, II on 26 December 2011 at 8:52 am

[…] ← Twitter som händelsefilter, I […]

#8 Facebook och de filtrerade flödena: en liten observation « Pop, Politik och Pokémon – Hugo Ewalds blogg om sådana ämnen. on 23 November 2012 at 9:48 am

[…] Det här skulle många mena är ett uttryck för att ”alla som har koll har gått över till Twitter och [insert slumpsässigt socialt medium]” – men jag tror inte att Facebook egentligen blivit tommare och tråkigare, istället tror jag att det är ett uttryck för Facebooks allt mer filtrerade flöden. […]

Kommentera