Några ord om Sveriges två största partier

Kasperteatermässigheten som karakteriserar svensk partipolitik beror bland annat på att Socialdemokraterna och Moderaterna inte förmår att gå samman i ett enda parti, trots att de (och andra partier) i allt väsentligt delar samma hållningar. Eller snarare icke-hållningar. Ett lämpligt namn för det sammanslagna partiet skulle kunna vara Nihilisterna. S + M = N.

1. Grekland
Gemensamt för Socialdemokraterna och Moderaterna är att de tycker att nazism är helt okej. Tillräckligt okej för att regera tillsammans med nazister, som deras syskonpartier nu gör i Grekland. Och detta trots att de skulle ha en stabil regeringsmajoritet även utan att bjuda in nazister.

Sveriges socialdemokrater och moderater har hittills inte sagt ett knyst om detta. När de har fått frågan om vad de tycker om Greklands nya regering, ställd till de båda partiernas officiella Twitter-konton, har de upprepade gånger valt att låtsas som det regnar. Om dessa partier inte hade tyckt att det var okej med nazism så hade de redan tagit upp frågan inom sina respektive internationaler. Att de inte sagt ett knyst på två veckor betyder att Socialdemokraterna och Moderaterna har tagit ställning för att hårda tider kräver sina hårdhandskar i form av nazister.

2. Saudiarabien
Socialdemokraterna och Moderaterna är två partier som älskar att exportera vapen till Saudiarabien. Vapen som inte bara används för att upprätthålla en barbarisk regim, utan även för att slå ner uppror i andra arabländer.
Socialdemokraterna och Moderaterna har alltså tagit ställning för en salafistisk diktatur och för att besvara fredliga demonstrationer med blodbad.

3. Syrien
Som bekant var det Carl Bildt som stoppade ett EU-beslut om att sluta sälja övervakningsutrustning till Syrien. Alldeles uppenbarligen handlar det om att skydda Telefonaktiebolaget L M Ericsson som drar in stora pengar på att sälja telefonisystem till bödlarna. Och det finns ingen gräns mellan utrustning för mobiltelefoni och utrustning för att övervaka mobiltelefoni. Det är samma sak, vilket Jacob Applebaum nyligen påpekade på en konferens som rentav finansierades via utrikesdepartementet. Carl Bildt har rentav mage att försvara sitt ställningstagande för Syrien med följande ord: “Mobiltelefoner och mobilkameror är oppositionens bästa vapen”.
Någon kanske invändar att Socialdemokraterna inte är formellt inblandade i just detta. Att SSU, liksom V, protesterar. Stämmer – men ingen tror väl på allvar att en regering under Håkan Juholt (eller någon annan socialdemokrat) hade agerat annorlunda?

Att sälja vapen till Saudiarabien och övervakningsutrustning till Syrien skapar ju faktiskt arbetstillfällen i Sverige. Troligtvis ett icke obetydligt antal. Och för Nihilisterna är arbete ett självändamål. Mer än så behöver inte sägas.

17 kommentarer ↓

#1 Borg tvingar Riksbanken rädda Italien och Spanien – så att Kronan blir Värdelös | Nemokrati on 3 December 2011 at 2:50 pm

[…] blir ny grundlag, vilket bakbinder Riksdagen, så att ingenting annat än den svältpolitik som t ex Grekland redan tvingas till blir tillåtet, vilket garanterar att skuldkrisen aldrig kommer att ta slut utan […]

#2 Jonas B. on 3 December 2011 at 3:50 pm

Bildt har dessutom mage att på sin blog förneka att exporten ens skett. Eller, naturligtvis, “så vitt jag vet” inte skett. Det är pinsamt för landet att en utrikesminister kommer undan med sådana barnsligheter — att ducka en flerårig debatt genom att bara … neka. I efterhand.

#3 rasmus on 3 December 2011 at 3:56 pm

Jag, jag såg just att Carl Bildt försöker bortförklara det hela. Tydligen vet han någonting som ingen annan vet. Som vanligt, med andra ord.

#4 COPYRIOT | Utrikesministerns teknikoptimism saknar nyanser on 6 December 2011 at 11:05 am

[…] Kanske liknande Några ord om Sveriges två största partier […]

#5 Albert on 15 December 2011 at 11:05 am

S och M kan inte gå samman eftersom det skulle ta bort bilden av att det finns en fungerande opposition. En bild som ändå håller på att rämna nu.