Fascister i Greklands nya regering

Alltså. Härom dagen fick Grekland en ny samlingsregering. (Av vem fick landet sin nya regering, kanske någon undrar. Det korta svaret: Frankfurtgruppen. (Ej att förväxla med Frankfurtskolan. Att dessa skulle tillsätta regeringar är en helt annan konspirationsteori.))

Regeringen består av tre partier: sossar, moderater och högerextrema. Det sistnämnda partiet heter ????, vilket ungefär kan uttydas som “Ortodoxa folkfronten”. För två år sedan, när Grekland senast höll val, fick Ortodoxa folkfronten endast 5,6 % av rösterna. De är alltså lika små som Sverigedemokraterna är i Sveriges riksdag. Likväl inträder de nu i Greklands samlingsregering.

Greklands nya infrastrukturminister heter Makis Voridis, tidigare ledare för Helleniska Fronten (ett mikroparti som existerade 1994-2005 och sedan uppgick i Ortodoxa folkfronten, men fortfarande ger ut sin tidning där man bland annat kan hitta konspirationsteorier om kulturmarxism och en intervju med Jimmie Åkesson). Och som vice utvecklingsminister inträder Adonis Georgiades, även han från Ortodoxa folkfronten. Han är ökänd för sina utfall mot både “judarna” och “muslimerna”.

Partiledaren för Ortodoxa folkfronten, Georgios Karatzaferis, är framför allt känd för sina antisemitiska uttalanden. Ett exempel ur mängden kan tas ur ett tal som han höll den 28 maj 2002 (citerat från den grekiska editionen av International Herald Tribune):

First of all, I am not a Jew. Can the prime minister say that of himself? Secondly, I am not a communist. Can Mr Karamanlis say that? Thirdly, I am not a homosexual. There aren’t many who can say that

När jag började skriva om Europas två extremhögrar försökte jag göra en laguppställning, men fann det svårt att placera Ortodoxa folkfronten. Att de är såväl antisemitiska som antiislamiska står klart och kombinationen är heller inte på något vis paradoxal, men tendensen i Europa är ändå att de högerextrema partierna delar sig i två allianser, delvis baserat på hur de ser på Israel/Palestina-konflikten. Greklands extremhöger verkar emellertid inte lägga särskilt stor vikt just där. De har sin egen storkonflikt med Turkiet, som visserligen kan motivera allianser med kontrajihadisterna, men inte till den grad att de identifierar sig med staten Israel. För antisemitismen är oförblommerad.
Mitt intryck är att Ortodoxa fronten inte har valt sida. De hör i Europaparlamentet till partigruppen EFD, tillsammans med bl.a. Dansk folkeparti och Lega Nord, men detta i sig betyder inte mycket. Makis Voridis verkar sedan länge ha goda kontakter med franska Front National. Och som ledare för Hellenska fronten valde han så sent som 1994 att gå i valsamarbete med Frontlinjen, ett ännu mindre parti lett av författaren Konstantinos Plevris som inte utan grund har beskrivits som nynazist och ex-terrorist. Denne har bland annat skrivit den antisemitiska boken Jews: The whole truth som ett flertal gånger har hyllats av Adonis Georgiades.

Hittills har den här bloggposten mest varit en slags logg över mitt försök att snabbt läsa in mig på Greklands extremhöger. Som retoriskt stycke är den tämligen oduglig. För det är mycket, mycket värre än vad som hittills har framgått.

Läs noggrannt den här artikeln av Mark Ames. Se även bilderna på hur minister Makis Voridis på 1980-talet drog runt med en hemmagjord yxa. Och fundera sen på vad det innebär att beskriva Greklands samlingsregering som “teknokratisk”. Ägna gärna också en tanke åt att de formella syskonpartierna till Sveriges två största partier faktiskt ingår i denna regering.

Mer läsning finns i en israelisk tidning och en fransk blogg. För löpande rapporter om vad som händer på gatorna i Grekland, kolla här.

36 kommentarer ↓

#1 COPYRIOT | Att begripa krisen, del 5 on 18 November 2011 at 10:46 am

[…] ← Fascister i Greklands nya regering […]

#2 Jag tänker på Howard Zinn « Radikalerna on 18 November 2011 at 4:39 pm

[…] en bisarr ojämlikhet. Kanske har allt detta nått sin symboliska slutpunkt med den nya autokrat-fascistiska regeringen i Grekland, tillsatt för att med maximal effektivitet genomdriva drakoniska […]

#3 Jan Wiklund on 20 November 2011 at 2:36 pm

Spelar det nån roll om man utser judar eller muslimer till “utgrupp”? Är inte det ett fullständigt pragmatiskt val? Är inte det viktiga att till varje pris skydda det egna borgerskapet från attacker?

#4 rasmus on 20 November 2011 at 3:34 pm

Jan Wiklund: Frågan som bör ställas är vilken roll de olika fiendebilderna spelar. Ett av svaren är att det leder de olika högerextrema rörelserna till olika allianser med varandra. Vi kan idag tala om 2-3 “extremhögrar” i Europa. Dessa har både förenande och särskiljande drag. Det är viktigt att inte reducera det särskiljande till en frågan om att hata judar “eller” muslimer.

#5 Gabrielle B on 22 November 2011 at 8:20 pm

Viktig info. Man är tacksam att du skriver om det som varken står i tidningarna eller hörs i radio/TV. Man ska ju inte alltid behöva gå till utländsk press. Och man kan inte överlåta all bevakning till en oavlönad doktorand. Men det gör man ;) Jag?

#6 COPYRIOT | Att begripa krisen, del 6: Österrike-Ungern on 22 November 2011 at 9:39 pm

[…] Fascister i Greklands nya regering […]

#7 Bengt O. Karlsson on 23 November 2011 at 12:52 pm

När du räknar upp partier som samarbetat med “LAOS” (i den tidigare gruppen IND/DEM) glömmer du , av någon anledning, den numera lyckligtvis defunkta “Junilistan”. Lundgren, Wohlin et Co hade heller ingen beröringsskräck med Lega Nord, “Polska familjepartiet”, UKIP och andra knasbollar.

#8 COPYRIOT | Några ord om Sveriges två största partier on 3 December 2011 at 2:12 pm

[…] Fascister i Greklands nya regering […]

#9 Borg tvingar Riksbanken rädda Italien och Spanien – så att Kronan blir Värdelös | Nemokrati on 3 December 2011 at 2:51 pm

[…] vilket bakbinder Riksdagen, så att ingenting annat än den svältpolitik som t ex Grekland redan tvingas till blir tillåtet, vilket garanterar att skuldkrisen aldrig kommer att ta slut utan hyperinflation […]

#10 Diktator Reinfeldt ”pytsar ut” 60 miljarder till euron via IMF – hela sjukvårdsbudgeten – och det är bara början « Nemokrati on 7 December 2011 at 9:27 pm

[…] regeringen utesluter all demokratisk inblandning, då de ser demokrati som en vederstygglighet. Nazister sitter nu mycket riktigt också med i Greklands Nya samlingsregering för att implementera den anorektiska svångremspolitik som Merkel […]

#11 60 miljarder till EU…sen ska vi betala mer och mer och mer och mer… « Civilisten's Blog on 9 December 2011 at 6:09 pm

[…] regeringen utesluter all demokratisk inblandning, då de ser demokrati som en vederstygglighet. Nazister sitter nu mycket riktigt också med i Greklands Nya samlingsregering för att implementera den anorektiska svångremspolitik som Merkel […]

#12 S – ”Hjälpa grannar” = Hjälpa Merkel implementera Svältpolitik och Tvångsinstallera Extremhögerregimer « Nemokrati on 18 December 2011 at 3:43 am

[…] regering i Grekland, implementera svältpolitik och tvångsinstallera extremhögerregimer i både Grekland och Spanien är dock inte att ”hjälpa grannar”, utan att agera medlöpare till […]

Kommentera