Låt debattsajten underteckna sig själv

För några timmar sedan fick jag e-post från en person, som vi kan kalla för “Johnny”. Han jobbade visst för en känd debattsajt, som vi kan kalla för “Debattsajten”. Han ville att jag skulle skriva gratis för dem. Så här skrev han:

Hej Rasmus!

Johnny heter jag och jobbar på Debattsajten! Vi är väldigt intresserade av att se om du skulle vilja skriva en debattartikel för oss?

Anonymous senaste aktion som du känner till där de sagt att de ska publicera namn, adress och alias på personer inom knarkkartellen Zetas då de tagit en inom anonymous som gisslan är något som väckt stort intresse.

Det skulle därför vara väldigt roligt om du skulle vilja skriva en artikel där du kan debattera för eller emot om detta är det utlimata beviset för hackers “tagit över världsordningen”. Att man till och med kan hota framstående knarkkarteller där det bränner och också hota om att ta ner facebook är ju något som är högst kännbart för dels väldigt kriminella människor och för en stor del av befolkningen.

Hör gärna av dig till mig om du är intresserad!

Jag svarade typ “nej tack”. Fast jag borde kanske ha svarat så här:

Hej Johnny!

Vad roligt att du redan har skrivit synopsis till en debattartikel. Tesen som du driver är rätt skojig, fast jag föreslår att du förtydligar det där med “tagit över världsordningen”. Menar du helt enkelt att hackers har tagit över världen? Jag finner det heller inte helt övertygande att hot, riktade åt diverse håll, är “det ultimata beviset” på världsherravälde.

Slutligen vill jag ge dig ett tips som jag tror kan vara av värde när du skriver klart den här debattartikeln. Luta dig inte mot att någonting har “väckt stort intresse”. Att väcka intresse är din uppgift som debattör.
Jag kan tillägga att jag själv inte hade hört talas om episoden i fråga. Inte heller har ditt synopsis fått mig att ta reda på mer fakta. Men jag är övertygad om att du, som uppenbarligen brinner för ämnet, kan få till en bra debattartikel.

En sak förstår jag emellertid inte. Du frågar mig om jag ska skriva artikeln, trots att du i stort sett redan har skrivit den. Jag antar att du undrar om jag vill skriva under, men din debattartikel verkar inte vara ett sånt där upprop. Nej, jag tycker att du själv ska skriva under din egen debattartikel!
Kanske är det så att ni som jobbar på Debattsajten inte får skriva under artiklar där. Då har jag ett tips till dig. Skriv under debattartikeln med “Anonymous”. Så kan nämligen vem som helst göra. Då får du även en utmärkt möjlighet att vinkla rubriken riktigt, riktigt hårt.

PS.
­Angående debattsajterna med mera, så sades en del klokt i ett reportage i DN för en vecka sedan: “I Debatt-Sverige kan ingen höra dig skrika“.
Och vad gäller Anonymous så var det ett reportage i SvD där även jag fick säga några ord, bland annat att det är tveksamt att kalla Anonymous för ett nätverk. För övrigt har jag hört att Marcin de Kaminski har skrivit en hel artikel om Anonymous till kommande numret av Brand.

25 kommentarer ↓

#1 sim eon on 31 October 2011 at 11:58 pm

kommunikationshålan som även jag snubblar i dagligen. vet ej hur denna gång.. men det är så värt varge gång det blippar till i mailen från din rrs.. tack för dina ord

#2 N on 1 November 2011 at 9:04 pm

Det är så där det är. Inte bara debattsajter, även tidningsredaktioner vill gärna lägga ut färdiga vinklar (låt vara att de då betalar för verkställandet – principen är inte bättre för det). Tyvärr har inte alla integriteten som krävs för att säga nej.

Kommentera