- Copyriot - https://copyriot.se -

Anteckningar från #net4change

Är på konferens som samarrangerats av Sida och Juliagruppen (eller snarare: Marcin.)

“Internet och sociala medier har blivit ett allt starkare verktyg i kampen för frihet och demokrati” – så inleder Sida presentationen av ämnet. Men inlindat i detta teleoptimistiska budskap ges även plats för en hel del djup telepessimism, om begreppet tillåts. De inbjudna talarna gav en betydligt mer komplex bild av nätets roll i upprorsrörelserna, särskilt i Nordafrika och Mellanöstern.

Fraux: “Vilken dag! Deltagarna i #net4change är sammankopplade, inte likställda. Tekniskt kunniga, inte blint prylgalna. Och roliga, medvetna, bäst.

Superhackern Jacob Appelbaum höll ett medryckande föredrag, där ett genomgående tema var att infrastrukturen för vår vardagliga kommunikation i bör betraktas som fientlig. “We must treat the network as hostile and compensate.”
Internet är i sin helhet inte minst ett övervakningssystem, underströk Jacob Appelbaum. Mobiltelefoner är övervakningsmaskiner, vilka också kan användas för att ringa med. Ju mer vi betalar för dem, desto bättre övervakar de oss. Vi må välja att göra detta, men att välja bort mobiltelefonerna är knappast heller ett reellt val.
Webbläsarna har utvecklats från verktyg för att komma åt webben, till ett sätt att leverera användarbeteenden som produkt till de aktörer som samlar in stora mängder data om vad vi gör på webben. Det torde även gälla webbläsare med öppen källkod, eftersom även dessa anpassar sig till den samtida webbens standard, genomlusad av suspekta script som punkterar allt vad säkerhet heter. Även om nät- och telekomjättarna i allmänhet inte ägnar sig åt att aktivt leverera information till underrättelsetjänster, så innebär deras eget affärsintresse att användarna görs till enkla offer.

Jacob Appelbaum går igenom hur staten agerar för att kontrollera nätanvändare i Syrien och tvekar inte inför att dra paralleller till hur The Pirate Bay blockeras i t.ex. Danmark, eller till den svenska FRA-lagen. Att sådant sker inför en publik som inkluderar representanter för utrikesdepartementet – vilkas chef alltså heter CARL BILDT – är åtminstone en liten aning intressant.

Ett återkommande exempel utgörs av företaget FinFisher, som utvecklade ett virus som installerar en bakdörr hos enskilda datoranvändare och sålde denna övervakningsteknik till Mubarak-regimen i Egypten. Jacob Appelbaum understryker att detta är vapenexport. Företag som dessa betraktar sig själva som vapenexportörer. De säljer sina produkter på vapenmässor. Om en polismyndighet skulle vilja stoppa sådan vapenexport
sätta dit dem, vore det enklaste sättet att helt enkelt köpa deras tjänster och avslöja dem för hackare som då snabbt kan täppa till hålen. Tills vidare är det givetvis angeläget att dessa skrupellösa företag – som utan tvivel existerar även i Sverige – avslöjas och att de inblandade får känna av ett högt socialt pris.

Jacob Appelbaum är ju mycket praktiskt inriktad och mest känd som aktivist i Tor-projektet. Han presenterade Torouter: en box som pluggas in i väggen och blir en nod i Tor-nätverket som samtidigt erbjuder dig och dina nära anonym nätuppkoppling. Den existerar i dagsläget bara som prototyp men ska enligt uppgift börja säljas kanske redan innan årets slut, till ett pris omkring 100 dollar. Torouter tycks alltså ligga betydligt närmare än Freedom Box och känns mycket lovande.

Salma Said från Kairo ifrågasatte den västliga bilden av att det egyptiska upproret skulle ha handlat om “icke-våld”. En bild som bland annat kom till uttryck i Facebook-eventet för den här tillställningen, där Facebook och Twitter lyfts fram som ersättningar för AK-47 och machete. Dagens Arena sammanfattar bra:

“Jag använde inte sociala medier de första 18 dagarna av revolten. Däremot använde jag stenar”, sa Said, och menade att bilden av en “fredlig revolution” i Egypten är en skönmålning: “Den blev fredlig när vi bränt ned 90 procent av alla polisstationer på 6 timmar.”

Och detta stod ingalunda i motsats till vad som sades av Stephan Urbach från Telecomix, som var djupt engagerad i att upprätthålla telekommunikationerna med Egypten efter att Mubarak hade stängt nätet. Gentemot alla de journalister som han pratade med underströk han att detta var egyptiernas uppror, inte de sociala mediernas – men just den biten var visst ingen intresserad av att citera.

Ser fram mot att läsa fler rapporter från #net4change, för vad som nämnts här rör bara en liten, liten del.

42 Comments (Open | Close)

42 Comments To "Anteckningar från #net4change"

#1 Comment By infallsvinkel On October 26, 2011 @ 7:56 pm

Mycket intressant rapport att läsa!

Synd att Carl Bildt personligen inte var närvarande. Ska inte han vara någon sort symbol för “friheten på nätet”. Fast han kanske är upptagen med att lösa Eurokrisen…

#2 Comment By Karl On October 26, 2011 @ 11:25 pm

Mycket intressanta saker här. Låt mig fokusera på begreppet ‘val’. Rasmus skriver “Vi må välja att göra detta, men att välja bort mobiltelefonerna är knappast heller ett reellt val.” Jag skulle vilja säga att det visst är ett val, och ett val vi gör dagligdags.

Många gör redan valet: en terroristcell som planerar ett dåd väljer säkerligen bort mobiltelefoner. Narkotikahandlare byter mobiltelefoner konstant (tänk: The Wire). Byråkrater som fiskar i grumliga vatten föredrar att inte skicka e-brev som sedan måste diarieföras (tänk: De apatiska). Och så vidare. När det blir viktigt för oss hur vi kommunicerar kan vi utan vidare kompromissa med tillgänglighet och effektivitet. Precis som det går att ha ett socialt liv utan Facebook, går det att kommunicera utan mobil telefoni. Det är inte ens särskilt svårt, om man bara vill.

En annan utgångspunkt är således kanske: varför använder vi mobiler och Facebook i den utsträckning vi gör? Gör vi verkligen aktiva och ansvarsfulla val? Gör vi det bör vi också vara redo att acceptera konsekvenserna. Gör vi inte det bör vi fundera på varför.

#3 Comment By steelneck On October 26, 2011 @ 11:51 pm

Har ingen mobil, har aldrig haft och det går alldelens utmärkt. Har inget facebook eller twitterkonto heller för den delen. Facebook, G+ och i viss mån twitter ser jag som högst omoraliska saker som lallande får håller sig med. Användarna av sånt där gör sig dubbelriktat till både offer och gärningsmän genom flockmentalitet med en mycket liten del egen vilja och kritiskt tänkande.

#4 Comment By Brytburken On October 27, 2011 @ 11:58 am

karl + steelneck: det är så oändligt mycket mindre intressant med diskussionen kring hårdnackade moralisters avhållsamhet än diskussionen hur folk i gemen beter sig och varför……….. och vilken teknik som skulle uppmuntra annat beteende, osv.

#5 Comment By Brytburken On October 27, 2011 @ 12:00 pm

Annars vill jag tacka för era annars våldsamt intressanta kommentarer… den här bloggen och framförallt kommentarsfältet hjälper mig att hålla mig hyfsat uppdaterad med väldigt viktiga frågor som jag annars inte är inne i………

#6 Comment By mlowdi On October 27, 2011 @ 3:43 pm

En kanske ännu mer intressant vinkel på Applebaums föredrag är hur utgångspunkten att förmedlaren är ond skapar ett helt annat förhållningssätt till det vi anförtror den att förmedla. (Jämför med om bilförare alltid antog att vägen vilken sekund som helst kan rasa!) Jag har inom TCX ett tag nu argumenterat för att prata om hemlighet snarare än säkerhet — säkerhet blir alltid så tekniskt — och att mobilen och nätet alltid tjuvlyssnar är lättare att kompensera genom att hemlighålla än genom att säkra. “Vad vill jag _egentligen_ hålla hemligt?” blir den självklara frågan. Att kryptera allt är ju inte direkt ett alternativ för alla…

Förövrigt var det löjligt spännande att sitta och lyssna på Slim Amamous redogörelse för hur internet var nyckeln till att folkupproret i Sidi Bouzid spred sig över Tunisien, samtidigt som jag kunde läsa på Twitter om Salma Saids erfarenheter från Egypten. Vilken skillnad!

#7 Comment By Karl On October 27, 2011 @ 6:11 pm

Brytburken: Det är det jag tycker är intressant också. Men vad jag vill trycka på är att man som användare själv har agens och ansvar utöver att passivt acceptera eller vägra en viss teknik. Det finns nog vissa inom STS-fältet som rentav skulle hävda att användarperspektivet, åtminstone i vid mening, är nyckeln till teknikutveckling i allmänhet och definitivt nyckeln till, tja, varför inte ‘socialt hållbar teknikutveckling’.

#8 Comment By ANNM On October 27, 2011 @ 10:48 pm

…och som vanligt när Appelbaum är ute och flyger så blir han gripen. Den här gången på Keflavik: [1]

Det ska bli intressant att höra vad de använder för svepskäl för trakasserierna den här gången.

#9 Comment By osäkrad On October 29, 2011 @ 5:05 pm

Karl och steelneck, lycka till med att leva utan mobiltelefon om du har en anställning där du blir inringd till jobb. Då måste du vara nåbar dygnet runt. De “val” ni moralister tycker er ha är enbart beroende på er priviligerade position.

Privilegiet att kunna avstå från mobiltelefoner är som privilegiet att kunna vara en medveten konsument som handlar krav- och rättvisemärkt. Något som inte är möjligt för alla.

#10 Comment By Karl On October 30, 2011 @ 1:22 am

@osäkrad: Du läser mig väldigt märkligt om du tolkar mina kommentarer som ett argument för det moraliska i att avstå från mobiltelefoni. Poängen är snarare att man som användare bör vara medveten i sin användning av teknik, eller för alla del produkter, istället för att reducera frågan till någon slags bisarr ‘får inte använda-kan inte avstå’-dikotomi.

#11 Comment By osäkrad On October 30, 2011 @ 2:14 pm

Är det en skillnad om jag använder en mobil eller facebook medvetet eller inte? Är det en skillnad om jag äter en banan medvetet eller inte?

Det går inte att göra medvetna val som ställer en utanför samhället. Den funktion som kommunikationsmedel som mobiltelefoner, facebook eller twitter fyller för våra sociala relationer går inte att undfly, de kommer ändå att påverka oss indirekt, oavsett hur “medvetna” vi är.

Det är mycket mer intressant att analysera teknikens påverkan på samhället, samt hur den tekniken som implementeras och används beror på det nuvarande samhället. Att ifrågasätta teknikens neutralitet och dess betydelse i omstruktureringen av sociala relationer istället för hur enstaka individer tycker sig uppleva tekniken. Jämför tex med industrisamhällets framväxt och maskiners påverkan på hela samhället.

#12 Comment By Karl On October 30, 2011 @ 3:19 pm

@osäkrad: Ja, jag tycker att det är en påtaglig skillnad. Och vem har pratat om att ställa sig utanför samhället? Det enda jag säger är ju att vi oundvikligen hela tiden gör val i vårt förhållningssätt till teknik, och det kan vara bra att fundera över de valen istället för att låtsas som om de inte finns.

Att analysera teknikens påverkan på samhället utesluter för övrigt inte att man kompletterar med användarperspektivet.

#13 Pingback By COPYRIOT | Tankar kring Framtiden, V: Tankeställare eller flyktlinjer? On November 8, 2011 @ 10:14 am

[…] Anteckningar från #net4change […]

#14 Pingback By COPYRIOT | Utrikesministerns teknikoptimism saknar nyanser On December 6, 2011 @ 11:05 am

[…] Anteckningar från #net4change […]

#15 Pingback By Jacob Dexe « Reflections after #net4change – What role does social media play? On January 28, 2012 @ 11:22 am

[…] There will be more reflections on this topic soon. More on this: Copyriot […]

#16 Pingback By What I learned at #net4change « nadiaelimam On February 5, 2012 @ 1:39 pm

[…] online poker sites – without you being aware it is happening or being able to control it. Copyriot reasons that this also applies to Browsers built with open source software, since they too adapt to […]

#17 Trackback By buy hydroxychloroquine no script On July 22, 2021 @ 2:54 pm

buy chloroquine and hydroxychloroquine

cycle desiccated thyroid girlfriend

#18 Trackback By remdesivir or hydroxychloroquine On July 31, 2021 @ 5:40 am

buy hydroxychloroquine online

meal gum disease transformation

#19 Trackback By stromectol uti On August 14, 2021 @ 2:13 pm

ivermectil anaerobic coverage

afford latex allergy favor

#20 Trackback By what does priligy do On August 27, 2021 @ 5:36 am

order priligy

diet cholinergic neuron pan

#21 Trackback By stromectol trihydrate use On September 5, 2021 @ 2:35 am

ivermectin stromectol reviews

habit otosclerosis reservation

#22 Trackback By ivermectin uses On September 20, 2021 @ 3:26 am

stromectol 6 prescription

vehicle micturition building

#23 Trackback By stromectol high On September 20, 2021 @ 9:59 pm

stromectol 6 for uti

recipe glucocorticoids bike

#24 Trackback By stromectol potassium antiparasitic tablets On September 21, 2021 @ 2:16 am

expired stromectol

review lumbar stenosis angle

#25 Trackback By deltasone in early pregnancy On September 23, 2021 @ 11:58 am

deltasone stomach pain

eventually anencephaly then

#26 Trackback By stromectol over the counter On September 25, 2021 @ 5:26 am

stromectol for abscess

more contact dermatitis tree

#27 Trackback By ivermectin for rosacea On October 4, 2021 @ 11:17 am

ivermectin dose for scabies

weekly neuroleptic agents relationship

#28 Trackback By ebay ivermectin On October 6, 2021 @ 4:22 am

ivermectin kills cancer

constant cognitive reserve considerable

#29 Trackback By plaquenil good for plasmodium On October 16, 2021 @ 5:23 pm

hydroxychloroquinea capsules 400 mg uses

deer myocardium enormous

#30 Trackback By ivermectin coupon On October 21, 2021 @ 2:06 am

ivermectin dosing in obesity

to ejection fraction into

#31 Trackback By clomiphene success stories over 40 On October 26, 2021 @ 7:10 am

clomid tablets price uk

clomiphene men side effects

#32 Trackback By ivermectin side effects human On October 26, 2021 @ 11:48 pm

stromectol dose

stretch glenohumeral joint sea

#33 Trackback By tsc ivermectin On November 4, 2021 @ 2:04 am

ivermectin cancer treatment

encounter common migraine fiber

#34 Trackback By 20 mg sildenafil 30 tablets cost On November 9, 2021 @ 7:31 am

viagra how to get a prescription

lock mhc molecule actual

#35 Trackback By cost of 100mg viagra pill On November 10, 2021 @ 7:56 am

viagra 100 price in india

express systolic heart failure height

#36 Trackback By get ed medication online On November 15, 2021 @ 2:17 am

webmd medications

early sacroiliitis welcome

#37 Trackback By cialis without prescription canada On November 18, 2021 @ 2:00 am

tadalafil 5mg prescription

every association cortex understanding

#38 Trackback By hydroxychloroquine for sale in canada On November 20, 2021 @ 6:07 am

hydroxychloroquine canada for sale

grandfather amyloid precursor protein provider

#39 Trackback By can you buy over the counter viagra in canada On November 22, 2021 @ 5:19 am

over counter viagra walgreens

per protease inhibitor sit

#40 Trackback By otc stromectol for sale On November 23, 2021 @ 3:35 am

otc stromectol for sale

traffic myasthenia sweep

#41 Trackback By tadalafil generic On November 25, 2021 @ 4:37 am

tadalafil generic otc

contrast subarachnoid space league

#42 Trackback By otc viagra for women On November 27, 2021 @ 12:37 am

over the counter male viagra

distribute adenocarcinoma staff