Vox Vulgaris trollar sönder medeltiden

För ganska exakt tio år sedan värvades jag till Vox Vulgaris, som spelade s.k. medeltidsmusik. En ganska skev etikett: dels är det svårt att motivera varför millenniet 500–1500 ska klumpas samman till en epok, dels så existerade det vid denna tid strikt talat ingen “musik”. Alla de olika begrepp som överlappar med det som vi idag kallar för musik var antingen mycket snävare eller mycket vidare. Men det sjöngs och spelades och undantagsvis nedtecknades även tonsekvenser och med dessa kan man idag göra lite av varje. Vi gjorde något som fungerade kommersiellt, det vill säga vi kunde försörja oss på att spela under några somrar i nollnolltalets början. Vi gjorde även sådant som snarast svävade iväg åt krautrockhållet och kände oss allt mindre bekväma med att höra hemma i “medeltiden”. Innan vi lade av hann vi spela in en skiva: “The shape of medieval music to come” (2003).

Åren gick. Nya sätt att hitta musik etablerade kring nollnolltalets mitt, kretsande kring ett fåtal centrala index: The Pirate Bay, Last.fm, YouTube. Vi spred en torrent och lät låtarna ligga för fri nedladdning på Last.fm, men brydde oss knappast om YouTube. Ändå var det där som Vox Vulgaris blev ett fenomen.
Någon lade upp några av våra låtar på YouTube i början av 2009, efter att ha illustrerat dem med de mest kitschiga stillbilder som tänkas kan (en slumpvis blandning av medeltida målningar och fotografier på lavjare som leker riddare). Två år senare har de fått smått ofattbara tittarsiffror: Cantiga 166 toppar med just nu 240963 tittningar. Uppemot en kvarts miljon människor!

Och om man skriver in “medieval music” i sökrutan finns det en ensemble som omedelbart rekommenderas. (Med förbehåll för att YouTube skulle vara filterbubblat. Men såvitt jag kan se blir resultatet detsamma oavsett inloggning och IP-adress.) Det är bisarrt, men Vox Vulgaris verkar dominera medeltidsmusiken på YouTube.

Vad en ansenlig mängd människor tar del av när de avsnjuter Vox Vulgaris på YouTube är en sällsamt märklig kombination av ljud, bild och text. Ljudet av fyra unga musiker som improviserar med vag koppling till tonföljder som råkade skrivas ned på 1200-talet. Bilden av samtida fantasier som projiceras på “medeltiden”. Och textflödet i kommentarsfältet: en trollig soppa som kretsar kring frågan om den vita rasens överlägsenhet.
Gräver man i de hundratals kommentarerna så verkar det faktiskt som att nazister på bägge sidor av Atlanten sitter framför sina datorer, lyssnar på Vox Vulgaris och inbillar sig att vårt sätt att spela musik är ett äkta uttryck för det uråldriga Europa. Man måste skratta och gråta samtidigt. Sen måste man nog även komplettera arkivet, för om den musik som nu finns på YouTube kan låna sig till nationalistiska syften blir det nog svårare med vissa andra av våra inspelningar. Dessutom jobbar Jon på att klippa ihop några semiofficiella musikvideos av helt annat slag. Vox Vulgaris trollar tillbaka!

Däremot kommer vi knappast att orka ordna distribution av våra cd-skiva, trots att vi har en hel del kvar i lager och folk på nätet frågar efter den varje vecka. Ännu meningslösare känns tanken på att försöka få musiken att finnas tillgänglig på Spotify. Där finns, såvitt jag vet, inga troll och ingen kitsch. Och nånstans känns det som att det är just trollandet och medeltidskitschen på YouTube som ändå gör det spännande att förhålla sig till musiken.

16 kommentarer ↓

#1 Isak Gerson on 22 October 2011 at 11:04 am

Inte att glömma finns Vox Vulgaris även på Grooveshark http://grooveshark.com/album/The+Shape+Of+Medieval+Music+To+Come/5303552

#2 JN on 22 October 2011 at 12:07 pm

Stort grattis.

#3 Cernael on 22 October 2011 at 10:49 pm

Bad lite internationella kompisar kolla, utanför min filterbubbla. Här en i Wyoming:
“[23:15:23] Cernael: Go to youtube and type “medieval music” in the search bar – and see if “medieval music vox vulgaris” comes up as a suggestion.
[23:16:30] The Chief: mkay medieval music “vox Vulgaris – Cantiga 166″ is fourth down…”

Och en i (har jag för mig) Adelaide, Australien:
“[23:28:35] Nova: right… 3rd link”

#4 Johan on 25 October 2011 at 12:08 pm

Jag vill ha gärna flera exemplar av skivan The Shape Of Medieval Music To Come. Jag kan betala frakt alternativ komma och hämta om skivorna är i Södermanland, Stockholm, Uppsala eller norra östergötland.

Kommentera