Grundrisse, V: Jakten på MEW 42

Grundrisse-serien är nu återupptagen, i vidgad form – det blir inte bara kommentarer utifrån Grundrisse utan även till resten av Karl Marx ekonomikritiska verk, inklusive Das Kapital. Men fortfarande inte som systematisk “läsning” utan som lösa anteckningar.

Upptäckten av en katastrofal felöversättning i den svenska utgåvan ökade mitt intresse för det tyska “originalet”. När jag i våras jobbade på universitetsbibliotek i Berlin var det aldrig långt till de samlade verksutgåvorna av betydelsefulla tänkare, inklusive de två Marxutgåvorna: Marx-Engels-Werke (MEW) och Marx-Engels-Gesamtausgabe (MEGA).
Båda utgåvorna är problematiska. Det finns ännu inget enkelt sätt att ta sig förbi Moskva-filtret, kort sagt. Visserligen fortlöper den nya textkritiska utgåvan “MEGA 2“, som kom igång efter Sovjetunionens fall, med bland andra Michael Heinrich. Men utgåvan tar tid. Jag har inte begripit om eller när en aktuell utgåva av Grundrisse kan väntas. (Kanske kan man hoppas en upplysande kommentar från Anders Ramsay?)

Tills vidare refererar alla seriösa Marxforskare (t.ex. Michael Heinrich) till MEW-utgåvorna, trots att dessa i vissa avseenden anses vara förvrängda och trots att de rymmer propagandistiska förord. Kanske går det att dra en parallell till de problem som Nietzscheforskare möter i förhållande till Der Wille zur Macht. Fördelen med MEW är, såvitt jag förstår, att den är komplett och fungerar som standard för sidhänvisningar. Den är dessutom tillgänglig att köpa. Efter 1989 distribueras MEW i samarbete mellan Rosa-Luxemburg-Stiftung (som står nära det tyska partiet Die Linke) och DDR-reliken Dietz Verlag. Som pappersböcker blir det 45 band som kostar 25 euro styck, det vill säga drygt 10000 kronor för hela kalaset, som tar upp ett antal hyllmeter.

Några sidhänvisningar till MEW slank även in i min avhandling. Även om jag sannerligen inte är någon marxolog, så gillar jag att referera till standardutgåvor. När jag nu jobbar vidare på avhandlingen i Sverige, konfronterar jag problemet att MEW knappt går att få tag i här. Enstaka forskningsbibliotek har en del band, men ingen har hela utgåvan. Första bandet av Das Kapital (MEW 23) finns bara i Uppsala pch Umeå. Och Grundrisse (MEW 42) verkar inte finnas på ett enda svenskt bibliotek!

Undrar om man ska lämna ett inköpsförslag hos sitt lokala högskolebibliotek. De säger att de har som policy att i möjligaste mån tillmötesgå alla sådana förslag. Fast tiotusen spänn och flera meter bokhylla…?

Så finns inte Marx digitalt? Säkert. Ofta är marxists.org en utmärkt resurs, som förutom jättemycket Marx rymmer allt från Smith och Hegel till Malcolm X och Hoxha. Vad som däremot inte finns där är Marx i tyskt original. Fråga mig inte varför. Det kan väl inte vara så att någon sitter och hävdar rättigheter på skiten? Det vore ju för ironiskt för att vara sant.

Nyss hittade jag emellertid en tysk sajt som heter DEA. Där finns något som kanske är hela MEW i textform, med vad som verkar vara korrekta sidangivelser. Däremot inget smidigt sätt att tanka ner alltihopa till den lokala hårddisken.
Sajten har också en sökmotor, men jag blir konfunderad när söktermen “Klaviermacher” inte ger några träffar i MEW 42. Första fotnoten i Grundrisse handlar ju om pianobyggare och pianister, vilka tas som exempel när Marx diskuterar frågan om produktivt och improduktivt arbete.

Der Klaviermacher reproduziert Kapital; der Klavierspieler tauscht seine Arbeit nur gegen Revenue aus.

Citatet är förresten lite missledande, då det kan låta som om Marx menar att alla pianotillverkare är produktiva arbetare, men att inga pianister är det. Så menar han knappast, utan här utgår han från hur typfallet såg ut i sin samtids pianoväsende. Till detta ska vi nog återkomma.

Till slut hittade jag en länk till karl_marx_-_grundrisse__mew42_.doc, enkelt sökbar och med sidhänvisningar. Men att det skulle vara så svårt!

36 kommentarer ↓

#1 Anders Ramsay on 9 October 2011 at 5:34 pm

Stora delar av MEW, om än inte hela, finns länkat till den tyska avdelningen av MIA (marxists.org) (det är från en site som heter “Stimmen der proletarischen Revolution”). De manuskript som är kända som “Grundrisse” finns utgivna i MEGA sedan länge, och har t.o.m. både sålt slut, men heter inte längre Grundrisse. Se denna förteckning över avd. II:

http://www.bbaw.de/bbaw/Forschung/Forschungsprojekte/mega/de/Blanko.2005-01-20.2907769826

Dessutom finns de med i det påbörjade projektet att digitalisera MEGA: http://telota.bbaw.de/mega/

Skälet till att titeln saknas och är ersatt av “Ökonomische Manuskripte 1857/58” är att man i MEGA2 inte längre försöker konstruera “nya” böcker av Marx på grundval av ofärdiga manuskript, så som man gjorde i MEGA1 (jfr Parismanuskripten och Den tyska ideologin). Grundrisse är ju en artificiell titel, ett uttryck av flera som användes av Marx om sina manuskript, men som aldrig var avsett att vara en titel på ett verk.

MEGA är onekligen svårhanterlig, men den är mindre ideologisk än MEW, där man både utelämnade olämpliga texter och lär ha försökt anpassa terminologin till den som var gängse i M-L:ismen. MEW är inte, och har aldrig varit, komplett. Det är en (öst)tysk version av en sovjetisk utgåva. Men den kompletteras nu efter hand med material från MEGA. MEGA utvärderades efter DDRs sammanbrott av forskare från väst och fick högsta beröm. Det enda ideologiska var förorden.

Så vitt jag vet har Lunds UB hela MEW. Dessutom finns Kapitalet I-III ofta i separatband som är identiska med MEW-banden (har jag själv på min hylla, en gång inköpta i Öst-Berlin). Lund har även MEGA. I Örebro, där jag jobbat tidigare, står MEGA (och mycket annat) tillgängligt helt öppet på UB. En av de få saker som kan få mig att längta dit igen ;)

#2 rasmus on 9 October 2011 at 5:47 pm

Tack, Anders!

#3 Anders Ramsay on 9 October 2011 at 5:56 pm

“både sålt slut och tryckts om”, skulle det stå här ovan.

#4 Joe on 9 October 2011 at 8:34 pm

Ladda ner denna tyska mastodont samling av samlade verk och uppsalgsböcker. http://thepiratebay.org/torrent/4054661/Digitale_bibliothek_-_Main_series_%28162_Cd%29%28ISO%29www.digitale-bibl

Adorno, Karl krauss och Nietzsches samlade ingår, m.m
Om man inte vill ladda 96 gig kan man ju kryssa av t ex. oönskat som t ex. erotiska uppslagsverket…

#5 Martin on 10 October 2011 at 2:35 am

Det vore intressant om du, Rasmus, skrev en liknande översikt om Marx när det gäller engelska översättningar.
Det skulle uppskattas mycket!

#6 kuwi on 10 October 2011 at 7:32 pm

vill du ta över delar av min samling? Jag har MEW 3, 23, 24, 25 och grundrisse. Och om du vore riktigt snäll även Rosa Luxemburg i 5 band.

#7 Anders Ramsay on 9 March 2013 at 9:36 am

MEW finns numera här i sin helhet som PDF: http://marx-wirklich-studieren.net/marx-engels-werke-als-pdf-zum-download/

Man bör dock observer att det rör sig om den gamla DDR-utgåvan. Fler band kommer i dag i uppdaterade versioner med nya förord, m.m.