Äpplets järngrepp: om iTunes, iPod och Songbird

Om man klagar på “sitt” operativsystem är det inte ovanligt att den där självgoda typen ger sig tillkänna på nätet. Hans budskap (för det är alltid en man): men sluta klaga, bara byt till Linux!
Bakom detta ligger ett antagande: en man – ett operativsystem. Envar antas ha valt sida. Just därför kan man tala om “sitt” operativsystem i singularis. Och så brukade det väl se ut förr. Inte idag. Förutom att många individer har mer än en dator (telefoner inräknade), har varje dator i praktiken flera lager av operativsystem. När även www används som ett operativsystem håller det inte längre med att klamra sig fast vid det ideal om renlärighet som en gång var självklar bland dedikerade förespråkare för fri mjukvara. Men det betyder inte att vi kan acceptera vad som helst, bara att det förhållandet mellan mjukvara och subjektivitet måste bli mer komplicerat.

Jag hade tänkt förtälja om ett vardagsbekymmer. Ovanstående var bara en liten introduktion.

Apples program iTunes har nu funnits i drygt tio år och jag har nog använt det nästan lika länge för att lyssna på mp3-filer. Jag har ingalunda varit omedveten om programmets nackdelar, såsom att det inte gillar det fria filformatet ogg.
Jag är heller inte omedveten om de alternativ som kommit fram på senare år utan har i viss mån använt såväl Songbird som Amarok. Ändå har jag lika motvilligt som envetet klamrat mig fast vid iTunes som huvudsaklig mp3-hanterare. Varför?

Det handlar om metadata och det handlar om hårdvara. Särskilt i kombination. För min personliga del sträcker sig komplexet tillbaka till 2003, då jag för första gången införskaffade en iPod. Det bör ha varit i samma veva som antalet mp3:or på min hårddisk gick från hundratals till tusentals. För att sålla i ett sådant överflöd ställdes högre krav på mjukvaran och iTunes lyckades ganska bra med att uppfylla dessa krav. Att hantera spellistor, även automatiska spellistor som väger in om och när ett spår har spelats, är i sig föga märkvärdigt. Men i synkroniseringen mellan iTunes och iPod blir det ganska kraftfullt.
Snart märkte jag att jag var fast. Min hårdvara höll mig kvar i mjukvaran och min mjukvara höll mig kvar i hårdvaran. Och synkroniseringen av metadata mellan iPod och iTunes blev ännu viktigare av att jag hösten 2004 började använda Last.fm. Ingen annan lösning verkade fungera lika bra för att registrera metadata om lyssningarna där.
Hur mycket jag än har att invända såväl mot ägarna som mot mitt eget fetischförhållande till musikstatistik, så kan det inte förnekas att utbytet av metadata mellan iTunes, iPod och Last.fm har hjälp mig att hitta nya förmågor för orientering i ett mp3-universum. Utan detta vore min musikaliska subjektivitet en annan i dag. Och utan att ändra min musikaliska subjektivitet blir det svårt för mig att lämna Apples järngrepp. Det är det värsta av allt.

Visst har jag försökt. Särskilt den senaste “uppdateringen” av iTunes har gjort mig besvärad. Exempelvis att man plötsligt inte kan dra en filmapp till en spellista utan att alla .m3u-filer i mappen blir till nya spellistor och att dessa genast börjar spelas. En funktion som jag inte frågat efter och som inte går att stänga av. När jag letade efter den tidigare versionen av iTunes insåg jag att den var omöjlig att få tag i. Apple ser till att bara den senaste finns tillgänglig, vilket utgör en extra störig kontrast till den goda traditionen i fria mjukvaruprojekt att låta den som vill köra en äldre version.
När dessutom den externa hårddisken började visa tecken på att lägga av, gjorde jag slag i saken. För när man överger en disk, förlorar man också all metadata och alla spellistor – så funkar iTunes och jag är inte kinkigare än att jag kan uppskatta ett tillfälle till nystart.

Att på allvar börja lyssna på musik i Songbird var ingen dum upplevelse. Programmet är visserligen en ren kopia av iTunes, vilket kan kännas lite tråkigt. Men det låter en också använda diverse tillägg som gör att det i slutändan håller betydligt högre klass – för sig betraktat. Problemet uppstod när jag ville koppla samman Songbird med omvärlden, närmare bestämt med min iPod.

Tidigare fanns det ett tillägg, “iPod Device Support“, som lät Songbird synka med iPod. Sedan ett par år fungerar det inte längre, åtminstone inte med nyare versioner. Värst av allt är att ingen förklaring ges från Songbird-håll, trots att de annars är bra på att informera.
Min enda tolkning av detta är att Apple har förbjudit Songbird att erbjuda stöd för iPod och förbjudit dem att berätta om förbudet. Det vore helt i linje med vad man kan förvänta sig från Apple. Och fyller mig med än mer obehag när jag märker hur jag själv kommer krypande tillbaka. För jag är uppenbarligen inte helt redo att släppa tanken på att min bärbara mp3-spelare ska uppdateras med halvautomatiska spellistor vars innehåll i sin tur påverkas av vad jag har lyssnat på i den – något som jag hittills bara lyckats med när både hårdvara och mjukvara kommit från Apple.

Var finns vägen ut ur Apples järngrepp? För det första vore det bra om det gick att trolla fram modigare mjukvara, som siktar högre än på att klona iTunes och som framför allt inte ger upp när Apple skramlar med en patentportfölj (eller hur de nu gör för att verka läskiga). För det andra vore det utomordentligt om det kunde dyka upp en hårdvara som kan konkurrera med iPod inte genom sin yttre design utan genom sin öppenhet för synkronisering av metadata just med annan mjukvara än iTunes.
För det tredje är det uppenbarligen så att min personliga subjektivitet behöver konfigureras om så att jag kan uppskatta andra sätt att cirkulera metadata, som inte får mig att ständigt krypa tillbaka till det monopol som jag hatar. Min känsla är att dessa tre faktorer betingar varandra, vilket gör det hela en aning krångligare.

51 kommentarer ↓

#1 Lex on 19 September 2011 at 10:23 pm

http://cdn1.knowyourmeme.com/i/000/107/432/original/i_hug_that_feel.png

#2 Tommy Stormstereo on 19 September 2011 at 10:38 pm

Jag tror att du har rätt i att Apple kommit på ovälkommet besök hos Songbird.
Vill också gärna berätta att det går att flytta iTunesbiblioteket till en ny hårddisk utan att förlora spellistor, statistik och annat: http://support.apple.com/kb/ht1449

De resterande mapparna som innehåller de för spellistorna och statistiken nödvändiga XML-, itl- och itdb-filerna, kan man bara kopiera till rätt plats. Jag gjorde det själv alldeles nyligen.

Må gott.

#3 Oeoe on 19 September 2011 at 10:40 pm

Jag känner också igen mig mycket i detta. Inte på en specifik nivå eftersom jag varken använder iTunes eller annan Apple-mjukvara, men mer allmänt, i frustrationen över dålig och ofri programvara och hatet mot den. Jag har dock känt en stor glädje över foss-programvara på sistone, i form av t.ex. Debian eller MPD. Lycka till på vägen bort från Crapple!

#4 saturday_sun on 19 September 2011 at 10:43 pm

Applevärlden är så förtjusande. För mig har dock Spotify ersatt iTunes i hög grad och eftersom jag råkade tvätta min ipod nano i tvättmaskinen samlar mp3:orna numera damm på hårddisken.

#5 Per "wertigon" Ekström on 19 September 2011 at 11:02 pm

Får jag föreslå valfri Android + ett 32 GB minneskort? Det blir lite drygt eftersom man inte kan ha HELA musiksamlingen med sig, men…

Annars är Sonys w508 en väldigt trevlig musikmobil. :)

#6 rasmus on 19 September 2011 at 11:09 pm

Tommy Stormstereo: Just ja, såg det där någon gång – men det förutsätter ju att man valt att låta iTunes ordna filerna i mappar på sitt konstiga sätt, vilket jag aldrig har velat.

Per Ekström: Nu bad jag visserigen inte om tips på hårdvara och har nog knappast råd eller lust att köpa på mig nya prylar, men tack ändå. Dock undrar jag hur detta skulle uppfylla önskemålet om att spelstatistik ska återföras till hemdatorns centrala musiksamling, som jag har vant mig vid att ha det.

Ser för övrigt gärna kommentarer som går bortom just Apple och musikspelare, till den vidare problematiken om hur fri mjukvara blockeras av ofri hårdvara och ofria kopplingar mellan olika slags fri- och hårdvara.

#7 kant on 19 September 2011 at 11:39 pm

Själv använder jag Mediamonkey, fungerar utmärkt om man vill slippa itunes. Synkar både ipod och iphone utan problem. :)

http://www.mediamonkey.com/information/free/

#8 Andreas E on 20 September 2011 at 5:50 am

Grejen är att vi alla upplever en invänd tröghet inför tekniska vardagsskiften. Vem fan vill lära sig en ny fjärrkontroll till något alls? Jag har det som du, det vill säga använder Applegrejer av gammal vana och för att de på det hela taget har känts som en okej lösning. Besväret att migrera hela lyssnandet gör att jag skulle behöva en mycket sämre upplevelse än den jag får för att orka, helt enkelt. (Det är av exakt samma skäl som jag fortfarande använder så många Google-tjänster, trots att det finns goda skäl att lägga sina ägg i lite fler korgar än den där enda gigantiska korgen i Mountain View…)

#9 erik on 20 September 2011 at 7:37 am

Var det inte just detta som DoubleTwist löser? Pröva det!

#10 Rasmus Kaj on 20 September 2011 at 7:57 am

Det större problemet handlar nog om att vi måste börja inse att programmering är som att läsa och skriva: vi kan inte alla vara bestsellerförfattare, men ska vi nå ett fritt och öppet samhälle måste alla i någon mån kunna programmera och framförallt kunna prata konkret om program (i form av buggrapporter etc).

Vi är på god väg att nå dit genom enklare och samtidigt kraftfullare programspråk, men när det gäller attityd har vi väldigt långt kvar, allt för många är övertygade om att de varken vill, kan eller behöver. I det avseendet, som i många andra, är programmering en naturlig förlängnig av matematiken.

#11 Mats Henricson on 20 September 2011 at 8:14 am

Allvarligt talat, tycker man inte frihet är viktigare än sina spellistor så hamnar man i denna situation. Hur mycket jag än försöker så finner jag varken sympati eller empati.

#12 rasmus on 20 September 2011 at 8:52 am

Mats Henricsson: Jag fiskade inte efter sympati eller empati, däremot tror jag att vi måste finna en mer komplex förståelse av mjukvarumonopolismen än att återföra den på individuell svaghet.

Även Andreas Ekströms kommentar uppfattar jag som en sådan individualisering. Rasmus Kaj är inne på någonting betydligt större, nämligen frågan om samhällelig arbetsdelning. Det är en fråga som i princip inte kan diskuteras utan att dra in andra frågor om arbetsdelning, t.ex. hushållsarbete.
Även om det är nödvändigt för människor i allmänhet att höja sin kompetens inom de teknologier som betingar vår vardag – och detta kan gälla såväl för programmering som t.ex. jordbruk och energiförsörjning – så torde det stå klart att inte alla kan behärska assembler. Jag tror inte att den nödvändiga pragmatiken kan etableras i form av ett förbestämt program, utan bara kan utvecklas som konkret process. Det är svårt!

Det torde stå klart att inte alla kommer att behärska assembler. Så

#13 Thomas E on 20 September 2011 at 8:56 am

gtkpod (ett Linux program:-)) är ett alldeles utmärkt program för att organisera musiken i en iPod. Det gör vad det ska utan en massa hyss som tex iTunes har för sig. Eftersom jag är en dinosaurie som tänker på musik organiserat i “album” snarare än spellistor så vet jag inte om det uppfyller dina krav.

#14 Christopher Kullenberg on 20 September 2011 at 9:13 am

För att vi ska använda “bättre” programvaror som ger oss mera frihet är individualisering inte en bra väg.

Jag tänker att på ex. skolor och myndigheter och universitet kan man istället argumentera för att öppen källkod har en samhällsnytta. Vill man inte jobba mot sådana byråkratiska föreningar kan man delta i ex. Linux user groups, där man hjälper varandra och byter erfarenheter.

Och man behöver inte kunna koda för att vara delaktig. Jag skulle inte ex. rapportera en bugg till Apple… de har väl anställda för sånt. Men till ett litet men bra mjukvaruprojekt rapporterar jag gärna en bugg, eftersom användarna, även de som inte har alla kunskaper, i någon mån är delaktiga i att föra projektet framåt.

Individuella val är droppar i havet. Att istället tänka friheten på internet som en kollektiv erfarenhet, är förnäm telekommunism!

#15 yusf on 20 September 2011 at 9:15 am

Antar att du sitter på OS X? Annars fungerar väl Banshee på liknande vis som iTunes, med smarta spellistor som kan synkas till mp3-spelare (inte nödvändigtvis iPod). Tycker allmänt att fri programvara i mediaspelarsammanhang (till Linux) har börjat nå en mogen nivå, och duglig, förutsatt att reverseenginerade drivrutiner till iPoden råkar vara skrivna. Däremot har det alltid förvånat mig att ingen gett sig fan på att skriva en fri musikspelare till Mac OS.

#16 Christopher Kullenberg on 20 September 2011 at 9:17 am

Och, en liten grej till. Att argumentera för att ex. en skola ska gå över till Linux går att göra med “rationella” argument, med våghalsig lobbying etc.

Att få människor att lämna de stora network-effects (google, facebook, twitter) är desto svårare. (här funkar ju knappast en policy). Därför förespråkar jag kreativ hat-induktion här. (en farlig affekt, som man får ta det varsamt med)

#17 avadeaux on 20 September 2011 at 9:41 am

Kanske är ett relativt basalt problem att den fria programvaran på åtminstone vissa områden tenderar att fastna i att bara imitera den och därmed förblir ett halvsunkigt andrahandsalternativ. Att byta blir en uppoffring som bara de mest idealistiska är beredda till.

Jag menar inte att racka ner på just fri musikprogramvara här (jag vet inte så mycket om den eftersom jag hittills har valt att huvudsakligen låta mitt musiklyssnande stanna i cd-åldern), men jag tycker att det är ganska tydligt att det i alla fall förhåller sig så här för s.k. “office”-program. De fria alternativen för ordbehandlare o.d. sitter fast i att imitera hur de marknadsledande ofria programmen gör. Och de trots att de kommersiella ordbehandlarna faktiskt inte alls är bra, utan fruktansvärt frustrerande, oförutsägbara och klumpiga. Jag, som är van vid LaTeX, blev mållös när jag insåg att det inte går att byta dokumentformat på ett färdigt dokument i MS Word (västvärldens största arbetsmiljöproblem), utan krävs en massa handredigering för att ändra layouten genomgående. Problemet är att folk inte efterfrågar en förbättring de inte ser möjlighet till, och den enda som skulle ha kraft att driva igenom den idag är väl tyvärr Apple. Utvecklingskollektiven för fri programvara har inte tillräcklig dynamik.

Jaron Lanier tar i “You Are Not a Gadget” upp idén att den fria utvecklingsmodellen kanske är oförmögen att driva utvecklingen. Att de stora innovationerna kommer ur små grupper av kommersiellt motiverade människor. Det är uppenbart inte helt sant: det finns fräcka idéer som vuxit fram ur fri programvara från början. Men det kanske ligger någon sanning i det. Det är i alla fall något man borde bemöta, och diskutera hur man kan ta sig ur. Det är i alla fall definitivt ett problem på de områden där det finns ofria program som blivit en de facto-standard, som alla andra jämförs med.

#18 Isak Gerson on 20 September 2011 at 9:47 am

Det är helt sant att alla inte kan lära sig assembler. Jag kan inte assembler. Jag kan knappt linux överhuvudtaget. Jag frågar jätteofta vänner på irc om linuxproblem (för jag har turen att ha många programmerarvänner som kan perl, regex och annat matnyttigt). Att jag har så många linuxproblem beror iochförsig på att jag försöker vara en avancerad användare, men det är ändå oundvikligt att linuxanvändare stöter på regelbundna problem (precis som Windows- och OSX-användare). Jag vill ändå konstatera två saker, med det som bakgrund:

1. Vi behöver skapa bättre kontaktytor mellan aktiva och passiva linuxanvändare. Forumen är en bra idé, men fungerar inte i praktiken. Den passive linuxanvändaren söker sig inte till forum.

2. Jag kollar aldrig upp koden eller funktionen hos FOSS-program jag laddar ner. Jag behöver inte det. Varför litar jag på dem ändå? Jo, 1) för att användarna i stort har litat på dem, och att programmet därför laddats ner mycket. Peer reviewing. Och 2) (som är ännu viktigare) att programmen inte är gjorda för att tjäna pengar, att jag inte betalar per exemplar, att det inte finns någon annonsering, att det – på sin extrema höjd – finns en vädjan om att donera lite eller flattra. Jag vet att personen som gjort programmet har en önskan om att göra ett bra program, och inte att tjäna pengar på mig som kund. Det finns ingen varurelation mellan oss.

#19 saturday_sun on 20 September 2011 at 9:54 am

Christopher Kullenberg: Jag jobbar på bibliotek i en liten kommun. Det är inte lätt att prata eller ens ha åsikter om t.ex. övergång till öppen programvara även om biblioteksverksamheten direkt skulle gynnas, i alla fall ekonomiskt. Vi själva förväntas inte heller ha kompetens nog att avgöra vad som är “bäst”. Det tar evigheter att ens få gehör för minsta grej.

Jag tror att många kommuner backar inför öppna programalternativ. Man litar inte på att det skulle fungera. Vad händer om personalen börjar misströsta för att LibreOffice går segt eller om man får svårt att öppna vissa filtyper? Ingen vågar chansa.

Microsofts styrka är att det funkar. Apples styrka är att det funkar. Facebooks styrka är att det funkar.

#20 johan ronström on 20 September 2011 at 10:02 am

Ubuntu har inbyggt stöd för ipod, den kommer upp som extern disk, och t.ex. banshee sköter import och export ypperligt. Jag kör senaste ubuntu på min eee-netbook och har aldrig haft några problem med varken scrobbling, synkning eller kopiering fram och tillbaka.

Flera operativsystem i all ära, men det låter ju som att problemen begränsar sig till OSX. Har aldrig upplevt nåt av det du beskriver och har använt de flesta utom just OSX.

#21 avadeaux on 20 September 2011 at 10:11 am

saturday_sun: Det där att Microsofts och Apples lösningar “funkar” vill jag hävda helt enkelt stämmer. Folk ju har massor med problem med de facto-standardsystemen. Apple drar viss fördel av att de har en relativt homogen hård/mjukvaru-miljö som är lättare att få att “funka”, men trots det hänger sig saker relativt ofta på den Mac jag numera använder på jobbet, och jag tvingas starta om mycket oftare än jag som Linuxanvändare är van vid.

#22 saturday_sun on 20 September 2011 at 10:54 am

avadeaux: Absolut är det så. Liksom t.ex. GNU/Linux kräver både OS X och Windows kompetens när det gäller att få systemet fungera i stora nätverk, på stora arbetsplatser. På kommunerna finns kompetensen ofta i Windows, därför fortsätter man att använda det.
På användarsidan tror jag att både Apple och Microsoft kan erbjuda system som funkar och som erbjuder smarta lösningar. Att kunna synka dokument mellan Macbooken och iPad:en ser jag fram emot och det bidrar till att jag väljer Apple som plattform när jag arbetar.
Annars älskar jag t.ex. fönsterhanteraren XFCE och har alltid gjor det. Därför gillar jag också Linux som jag kör på min PC.

#23 M on 20 September 2011 at 11:46 am

Normalt sett brukar jag hålla mig från att köra program genom Wine på OS X. Det finns dock ett (eller egentligen två) undantag. foobar2000 är den vettigaste musikspelaren jag har hittat och den funkar finfint via Wine (jag använder http://winebottler.kronenberg.org/ ). Jag har ingen iPod, så jag vet inte hur/om iPod Manager-komponenten ( http://www.foobar2000.org/components/view/foo_dop ) funkar. Kan du leva med Wine kanske det är värt ett försök iaf. Går att få det att smälta in halvhyffsat om man ändrar fönsterfärg och typsnitt i Wine. Typ så här ser det ut min data nu: http://i.imgur.com/3EHA6.png
foobar2000 är också väldigt snajsigt om man gillar att fixa och trixa med metadata.

#24 steelneck on 20 September 2011 at 12:29 pm

Vad är det som händer med dig Rasmus om du inte blir underhållen av musik, som föranleder dig att “ständigt krypa tillbaka till det monopol” som du hatar?

#25 rasmus on 20 September 2011 at 2:36 pm

steelneck #24:
Oerhört tråkigt grepp av dig att göra detta till en fråga om MIG, när det uppenbarligen finns fruktansvärt många människor vars musiklyssnande sitter fast i Apple. Att jag skrev denna smått dramatiserade framställning var ett försök att öppna en diskussion om detta tillstånd och hur det kan förändras. En sådan diskussion kräver, tror jag, att vi pratar om mer än individuella brister.

/ / /

Individuella val är droppar i havet. Att istället tänka friheten på internet som en kollektiv erfarenhet, är förnäm telekommunism!

Vackert, Chris!

/ / /

avadeaux #17:
Ja, det är viktigt att diskutera varför fri mjukvara i så hög utsträckning har hamnat i att efterapa ofri mjukvara. OpenOffice är, som du skriver, ett paradexempel. Nog är det tragiskt att de få nyskapande utvecklingarna inom skivprogram – jag tänker t.ex. på Scrivener – tenderar att vara ofria.

Isak Gerson #18:
Behovet av fler kontaktytor mellan olika slags kompetenser och olika nivåer av kompetens – ja! Men hur?

saturday_sun #19:
Fri programvara på bibliotek är ett högintressant exempel. Där krävs det nog verkligen samarbeten mellan olika bibliotek. Jag vet att Regionbibliotek Halland har gjort en bra studie. Men om något ska lossna måste nog antingen Biblioteksföreningen eller KB (helst båda) ta initiativ, eller snarare knyta samman de initiativ som kan hittas.

#26 steelneck on 20 September 2011 at 3:17 pm

Men det är väl klart att det handlar om DIG, det var du som “kröp”, du skrev inte om någon annan. Det är personligt lika mycket som som det är personligt för andra som också “sitter fast i Apple”. Vad jag menar är att jag tror att du redan har svaret, om hur det kan förändras, inom dig.

För mig ter sig frågan närmast obegriplig eftersom den enda musik jag hör är den som skvalar ur någon radio, alltså inte något aktivt lyssnande. Något som troligen skulle kännas mycket främmande för dig, att inte ha någon musikspelare alls. Sist jag köpte musik var någon gång på 80-talet.

#27 Johan on 20 September 2011 at 3:23 pm

http://imgs.xkcd.com/comics/mac_pc.png

#28 Självgod man on 20 September 2011 at 3:36 pm

Kanske är det typiskt av oss män att om någon framställer ett problem föreslår man en lösning? Känner man sig inlåst blir förslaget att bryta sig loss från apples-bojor.

#29 Stoffe on 20 September 2011 at 3:59 pm

Det enda sättet att verkligen lösa problemet är väl att inte acceptera inlåsning – rösta med plånboken, as it were. Obekvämt förvisso, speciellt om favoritlösningen är låsande. Men bara genom att anamma något annat kan a) den nya plattformen få feedback/resurser/motivation att bli lika bra/bättre och/eller b) inlåsaren “tvingas” ändra sig.

Jag är en varm anhängare av att, precis som i ett riksdagsval, så räknas visst varje röst, även när man lägger det på någon som “inte har en chans” idag, vare sig det är (pp) eller Linux. Man måste liksom börja någonstans.

Sitter själv på jobbets Mac, men spelar inte Apples spel – del för att jag avskyr deras “kundförakt” iom inlåsning mm men mycket också för att iTunes och liknande på inget vis passar mig – kanske bara för vad jag är van.

Nu kör jag nästan enbart Google Music med en liten liten sprinkling av Spotify. Ingen av dessa heller helt bra, Spotify i synnerhet jobbar också hårt på att skapa beroende och “inlåsning”, men bekvämare och bättre än lokal musik när man har en jobbdator, en Androidtelefon och en mediaserver som kör Linux – alla dessa kan spela från samma bibliotek i bägge fallen.

#30 Mats Henricson on 20 September 2011 at 6:09 pm

Rasmus, jag vet att du inte frågade efter sympati eller empati, men lämnar man ett öppet kommentarsfält så kan det komma kommentarer som inte gör annat än skakar på huvudet.

#31 Mats Henricson on 20 September 2011 at 6:23 pm

@avadeaux Jag följer framför allt det som händer inom programmeringsområdet, och där sker nästan all innovation som open source. De mest innovativa projekten saknar helt motsvarighet som closed source. Exempel: Bitcoin (och en stor del av dess ekosystem), Unhosted, TeleHash, Locker Project, NoSQL (i stort sett alla NoSQL-databaser är open source), etc.

Tycker att i stort sett allt som kommer från Apple är boooring. Snyggt designat, men spännande? Nej.

#32 Mats Henricson on 20 September 2011 at 6:25 pm

Ja, det finns fler projekt: CryptoCat, Serval, Convergence, NameCoin, …

#33 Mats Henricson on 20 September 2011 at 6:29 pm

Tor, Tahoe-LAFS, i2p… alla väldigt nyskapande, alla open source.

Ursäkta upprepade postningar. Inga fler nu.

#34 Anders on 20 September 2011 at 9:54 pm

Den här disussionstråden innehåller ju många intressanta trådar att fånga upp, men den kanske mest intressanta är hur vårt kollektiva (meta)databeroende förhåller sig till såväl open source som monopolekosystem. Jag håller med om att open source-projekt ofta är intressantare och mer nyskapande än closed source-projekt (åtminstone på teknisk nivå, liksom i de hypotetiska scenarior de öppnar). Samtidigt är ju open source-projekt som t.ex. Hadoop fundamentala för många de företag som jobbar på att bygga monopol kring sina egna (mycket stora) aggregerade datamängder. Facebook skröt väl med att de hade världens största Hadoopkluster för ett tag sedan?

Apple kanske i konsekvensens namn använder OSX i sina datacenter, och Microsoft Azure, men jag skulle gissa på att de flesta andra använder Linux. Monopolen bygger inte på closed source, och egentligen inte på instängt data heller, utan på kontroll av flöden och av de stora aggregaten. Det är kanske inte Apples snyggt designade (och lite trista) gränssnitt och hårdvara som är intressant att kopiera, utan deras metadatahantering? Runt 2008-2009 minns jag att jag hörde mycket om att “open data is more important than open source”. Idag, när öppet data blivit en del av mainstreamdiskussionen, känns det ofta som att diskussionen blivit grundare. “Hur ska myndigheters datamängder kunna användas som motor för nya företag?” snarare än “Hur utövas kontroll av dataflöden?”

Jag gissar på att vi bara är i början av ett metadataberoende som kommer accelerera ordentligt de kommande 10-20 åren, och då känns det rätt angeläget att skapa alternativa flöden.

#35 Rasmus Kaj on 20 September 2011 at 10:14 pm

Rasmus, tack för din fina exemplifiering av vad jag menar med beröringsskräck för programmering. Jag sa inte att alla behöver lära sig assembler, jag sa att alla behöver ha något hum om programmering på samma sätt som alla behöver kunna läsa och skriva och ha något hum om matematik.

Sedan har jag inget emot att några och inte alla är författare, matematikforskare eller programmerare till yrket.

#36 rasmus on 20 September 2011 at 10:42 pm

Rasmus Kaj: Ser att min kommentar #12 råkade postas i stympat skick. Jag hoppas att det inte var stympningen som fick dig att uppfatta kommentaren som ett exempel på “beröringsskräck för programmering”. Jag håller ju med dig om att alla bör ha ett hum om programmering – och menar att detta är en fråga att reflektera över i samma sammanhang som vi reflekterar över arbetsdelning i hemmet, etc.

#37 Micke vK on 20 September 2011 at 11:43 pm

För att spinna vidare på behovet av att vi alla kan koda lite: en av få saker jag saknar sen jag gick ifrån stängd kod är Visual basic. Det där grafiska gränssnittet som gick att programmera var perfekt för folk som mig, som kan tota ihop basicrader vid behov men inte mer. Den fria kodekologin skulle verkligen behöva nåt sånt, t ex med Python.

En annan variant vore program som lyfter fram sin egen källkod. Säg t ex att det i Songbird gick att högerklicka på de olika sorteringsfunktionerna i det grafiska gränssnittet, och få upp en bit kod som det gick att leka med, stänga och köra. Instant add-ons! Det kanske är helt orealistiskt, men det vore fint.

#38 Nilsson on 20 September 2011 at 11:53 pm

Självgod man: Eh, är det typiskt män att föreslå lösningar på problem? Medan kvinnor alltså gillar problem utan lösningar? Kul tanke.

#39 steelneck on 21 September 2011 at 12:37 am

Problemet Rasmus utgår ifrån handlar i grund och botten om filhantering. Men att hantera filer där verket uppstår först hos betraktaren/lyssnaren är en utmaning som uteslutande handlar om meta-data. Så, var finns vägen? I en bra filhanterare som också hanterar meta-data skulle jag vilja påstå.

#40 rasmus on 21 September 2011 at 1:22 am

Det är helt korrekt att problemet som bloggposten beskriver handlar om filhantering. Det låter simpelt, men är det inte nödvändigtvis när filhanteringen överbryggar olika typer av hårdvara och därtill patentmuskler blandas in. För att förtydliga, handlar det problem som här beskrivits om att låta även en enkel “konsumentprodukt” som en bärbar mp3-spelare fungera som en aktiv part i filhanteringen, som producerar metadata, inte bara läser av den.

Men jag hävdar fortfarande att problematiken kan överföras även till andra områden, som inte nödvändigtvis handlar om filhantering.

#41 Henrik on 21 September 2011 at 6:08 pm

Angående Songbirds borttagna support for iDevices så hittar du svaret här: http://blog.songbirdnest.com/2009/08/05/open-sourcing-the-ipod-add-on/

Man kan ju tycka vad man vill om att ipodens databas är en helt odokumenterad binär xml-fil, men att påstå att Apple förbjudit dem att supporta den är en lite väl våghalsig slutsats.

Pikant nog så har linux-körande songbirdanvändare hamnat i lite samma situation som dig iochmed att företaget som utvecklar inte längre stödjer linux.

#42 Erik Johansson on 21 September 2011 at 9:39 pm

Jag har för efter åratal med kombinationen iTunes/iPod/Last.fm lagt till ett nytt spår. Den ursprungliga orsaken var upptäckten av waffles.fm / what.cd, som fick mitt musikbibliotek att växa till tiotusentals filer. Det medförde synkroniseringsproblem och motiverade strömmande tillgång till hemmadatorn från andra punkter, och därutöver en vilja att sprida musiköverflödet till vänner och bekanta utan krav på motprestation. Lösningen är Subsonic, en öppen källkods-baserad strömmande musikserver. Den ger mig strömmande tillgång till all min musik där jag har nät, och likaså kan mina vänner ladda ner musik från min dator via ett hyfsat överskådligt webbgränssnitt. Känns som en befrielse att rucka på Apples monopol över mitt musikanvändande.

#43 avadeaux on 22 September 2011 at 9:45 am

Mats Henricson: Skönt att det ser ut som Lanier hävdar ur alla synvinklar. Men för mig var det en nyttig tankeställare att läsa hans ståndpunkt, oavsett om den eventuellt är betydligt mer felaktig än riktig.

#44 Brytburken on 22 September 2011 at 3:59 pm

Angående diskussionen om fri programvara och sånt, så tror jag ett viktigt steg vore att LINUX- och kryptoaktivister och liknande lämnar sina kammare och IRC-kanaler och börja med en mer öppen aktivitet.

Hackerspaces måste bedriva workshops för folk som inte kan nåt alls egentligen, men som vill lära sig, om Linux, om kryptering och anonymitet, om enklare hårdvarubyggen – alltså som om de vore viktiga politiska möten (vilket de faktiskt är), sätta upp lappar för dem på ICA, Facebook, osv.

Felet är inte att folk i allmänhet inte bryr sig, men sättet som frågorna drivs på är fel… hackers måste bli mer sociala helt enkelt och hitta fler fysiska knutpunkter och mötesplatser så aktiviteten kan spridas… samtidigt måste sociala aktivister bli mer som hackers.

Saturday_Sun:

Jag blev väldigt glad dagen jag såg att Malmö Stadsbibliotek hade bytt till Linux på sina datorer! Så säg till dina kollegor, om Malmö kan, så kan vi…

#45 saturday_sun on 22 September 2011 at 4:57 pm

Brytburken: Håller med om att linuxanvändare och hackare och andra borde komma ut och prata med folk mer. Hackerspaces som plattform tror jag mycket på. Folkbiblioteken kan också göra en insats – genom att låna ut böcker om Linux och även installationsskivor med Linux, m.m.

Jag har sett att Malmö stadsbibliotek använder Linux på vissa av sina datorer. Har pratat med IT-avd på kommunen där jag jobbar men de vägrar släppa in några Linux-maskiner på sitt nätverk. Men jag ger inte upp. :)

#46 Scrobbler Kalle on 25 September 2011 at 9:19 pm

Rasmus; om du har en android-telefon kan en tredjeparts scrobblermjukvara hjälpa dig att producera metadata…

https://market.android.com/details?id=com.adam.aslfms

#47 Självgod man on 26 September 2011 at 10:43 am

Nilsson: Generellt vill man bara få ur sig sin frustration, att få prata av sig. I en killes öron låter det som att man har ett problem och vill ha förslag på lösning, men vad man är ute efter är att någon lyssnar.

#48 Peter on 2 October 2011 at 12:22 am

Du ogillar att få tips på hårdvara men till syvende och sist så är det pudelns kärna. Apple vill tvinga användarna att använda sig av deras mjukvara, då denna också gör det möjligt för dem att sälja musik till dig.

Lösningen här är att välja hårdvara från tillverkare som bara gör en sak, dvs musikspelare. En tillverkare som inte bryr sig om om vilket program du använder dig av.

Och vill du nu inte byta hårdvara så kan du ju, beroende på vilken version du har, flasha om din iPod med Rockbox. Då får du ett fritt operativsystem.

Utöver det så har jag själv upptäckt att är man ute efter någon specifik funktionalitet så löses det bäst genom att man själv fixar det. Vill jag att alla podcasts jag laddar hem skall ha samma struktur på ID-taggar (för att inte glömma de som saknar taggar helt) så kommer jag inte hitta en lösning för det någonstans, utan istället skriver jag en kodsnutt som gör det automatiskt när mitt egna skript (eftersom inget program hade de funktioner jag ville ha) laddar hem mp3:orna.

#49 Isak Gerson on 2 October 2011 at 8:28 pm

Nu tycker jag ju inte att den självgode mannen är helt fel ute (även om jag inte är helt övertygad av hans framställning av simpliciteten i problemet heller). Men om det är något som stör mig så är det det intellektuella snobberiet som finns hos vissa programmerare (absolut inte bara FLOSS-programmerare). Nej, alla kan inte koda sina egna skript hela tiden. Vi kan inte utgå från att alla kan lära sig det, för om vi utgår från det utesluter vi jättemånga. Jag önskar verkligen att jag kunde det personligen, och jag försöker lära mig när jag har tid, men jag har helt enkelt inte resurser till det.

Förresten är det ett extremt individualistiskt synsätt. Helt tvärtom från de ideal FLOSS-rörelsen syftar till.

#50 Peter on 2 October 2011 at 9:10 pm

Isak: Vad jag vill ha är tillräckligt speciellt för att jag vet att jag inte kommer att kunna få det någonannanstans. Så antingen så väljer jag att godta vad som finns eller så skriver jag runt 100 rader kod.
Och kan man inte skriva kod så kan man ju leta upp någon som kan göra det åt en. Precis som med allt annat man själv inte klarar av att göra själv.

Men precis som när jag vill ha något utfört av någon annan så brukar det då kosta. Till och med FLOSS-programmerare vill också ha pengar att äta för. Programmet må vara öppet och gratis, men det innebär inte att skaparen inte vill ha pengar för att skapa de funktioner du vill ha, eller för att hjälpa med installationen, osv.

#51 Virkot on 5 October 2011 at 12:18 am

Om det är ett alternativ till iTunes som efterfrågas, så skulle jag vilja slå ett slag för Clementine. http://www.clementine-player.org/

Fungerar utmärkt för de ändamål du beskriver. Väldigt grafiskt tilltalande i all sin enkelhet dessutom.

Kommentera