Höstens böcker

I samband med nästa veckas bokmässa trillar det fram ett gäng titlar som har extra stora förutsättningar att öppna för angelägna samtal under hösten. Jag räknar till åtminstone fem:

 • Ätstört – en antologi om ätstörningar, fett, mat och makt.
  Rör sig på ett territorium där ett begrepp som “queer” tvingas behålla sina ambivalenser i stället för att, som ofta annars, urarta i “normkritisk” moralism. Teorin kan liksom inte sväva alltför långt från skildringarna av erfarenheter vid toalettstolen.
  Jag har kommit över ett exemplar men bara hunnit läsa några få av bidragen. Nöjer mig därför med att flagga för Samira Ariadads text “Begäret till antibegäret” (som jag har läst i ett antal tidigare versioner). Där ifrågasätts den gängse förklaringsmodellen att anorexi beror på skönhetsideal och i stället ställs en lång rad frågor som återstår att besvara.

 • Isobel Hadley-Kamptz: Frihet och fruktan: Tankar om en ny liberalism.
  Utkommer i oktober. Jag fick i våras förmånen att få läsa manus och kan lova att dessa essäer ställer frågor – inte minst frågor om kroppen och individen – som problematiserar inte bara liberalismen som ideologi, utan politiken som sådan.

 • Planka.nu: Trafikmaktordningen.
  För ett par år sedan myntade Planka.nu begreppet “trafikmaktordning”, som senare har legat till grund för ett antal kritiska analyser av mobilitet, vilka nu sammanställts till en bok som utges av Korpen Koloni.
  (Jag kan inte låta bli att minnas år 2005, då Piratbyrån utgav boken Copy Me. Trots att alla texterna redan funnits på nätet, öppnade detta för att frågorna behandlades på annat sätt i en offentlig debatten, bortom den uttjatade frågan om gratis eller inte.)

 • Fronesis #36-37: Kritik
  Kan knappast tänka mig ett bättre tillfälle att reda ut vad “kritik” ska betyda och blir mycket entusiastisk av att se listan på bidrag.

 • Rasmus Fleischer: Boken & Biblioteket.
  Ursäkta att jag åter påminner om min egen dubbelbok. Men jag ser sjukt mycket fram mot de samtal som den kommer att väcka. Först ut blir två snack på bokmässan.

Fyll gärna på med fler angelägna titlar!

36 kommentarer ↓

#1 chrisk on 14 September 2011 at 10:14 am

Nu är jag lite olydig och tror att jag bryter urvalskriteriet på punkterna bokmässan och svenska språket. Men, en bok som jag tror kommer att läsas intensivt är Levi Bryant’s The Democracy of Objects.

Nån smittontolog borde kolla dels hur lång tid det tar, och varifrån, dessa filosofiska influenser letar sig in i den svenskspråkiga teorin. Och vad som händer med den.

#2 rasmus on 14 September 2011 at 10:16 am

chrisk: Du kanske kan ta Levi Bryant och bygga ihop med ovanstående fem böcker? Inser att det snarare skulle bli en ny bok än en bloggpost. Men i så fall vill jag läsa den boken!

#3 Victor A on 14 September 2011 at 10:17 am

FInt! Ja, verkligen många spännande böcker som kommer nu.

Vill bara påpeka att boken Trafikmaktordningen utöver den nätpublicerade artikelserien innehåller minst ett kapitel som är helt nyskrivet (en historisk genomgång av bilsamhällets framväxt). Det tillkom också många nya avsnitt i vår omarbetning av de tidigare texterna, så det stämmer inte riktigt att innehållet redan finns på nätet. :)

#4 rasmus on 14 September 2011 at 10:20 am

Victor A: Nej, jag räknade med att nytt skulle ha tillkommit – parallellen till Copy Me (som inte alls var en genomarbetad bok på det sättet) var inte menad att antyda något annat.

#5 Victor A on 14 September 2011 at 10:26 am

Rasmus: Ah, nu ser jag, det var ju Piratbyråns bok meningen handlade om.

#6 Victor A on 14 September 2011 at 10:46 am

Ja, förväntningarna på Levi Bryants bok kunde knappast vara högre. Låt oss hoppas att svenska förlag visar att de är världsbäst på att översätta och tävlar om vem som kan få ut boken snabbast!

#7 Samira on 14 September 2011 at 3:04 pm

Mera tips! Matilda Rutas omskrivning av Tummelisa, ges ut på Kolik: http://denandravildmarken.wordpress.com/

#8 rasmus on 14 September 2011 at 3:39 pm

Ser också fram mot Matildas bok och tar gärna emot fler tips på serier/grafiska noveller!

#9 Den anarkistiske plåtslagaren on 17 September 2011 at 5:42 am

Jag tvivlar på att det kommer att uppstå särskilt många angelägna samtal om Ottar och kärleken
– En biografi
http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2011/Host/thorgren_gunilla-ottar_och_karleken-inbunden/
Men efter att ha läst 400 av bokens 500 sidor är jag övertygad om att den till skillnad från de flesta böcker som ges ut kommer att leva så på så sätt att den kommer att citeras i artiklar och andra böcker om både 10 och 40 år.

Det kan säkert tänkas att någon av landets få kvarvarande syndikalister läser kommentarer här och för dessa kan sägas att denna bok är överlägsen boken Albert Jensen och revolutionen (2001) som Albert Jensen biografi.

Kommentera