Om några arkiv i Stockholm

Förra veckan var det slutseminarium på mitt ofärdiga utkast till doktorsavhandling. Tack ni som kom dit och bidrog till en bra diskussion – om allt går väl kommer jag att kunna disputera i början av 2012.

Tills dess kommer jag att tillbringa en hel del tid – oavlönad sådan, eftersom min anställning numera är slut – på bibliotek och arkiv. Som väl har jag en livssituation som tillåter mig att idka mitt mitt oavlönade arbete under dagtid. Andra har det svårare att få tillgång till dessa institutioner.

Exempelvis har jubilerande KB inskränkt sina öppettider och stänger nu klockan 19, inte som tidigare klockan 20. Andra har påpekat hur sådant slår särskilt mot icke-professionell forskning. Det är utmärkt att KB allt tydligare driver den upphovsrättsligt laddade frågan om att erbjuda digital tillgång till material, men jag hoppas att detta inte tillåts överskugga betydelsen av rumslig tillgång till biblioteket.

Arkiven bör jag vara försiktig med, så att inte mitt avhandlingsarbete svävar ut ännu mer. Men några detaljer måste kontrolleras på Riksarkivet, som bevarar ett utförligt material från Sveriges auktor- och upphovsrättsliga utredningar. Likaså kommer jag att besöka såväl Arbetarrörelsens arkiv som Tjänstemannarörelsens arkiv, där jag i första hand tittar på arkiverade handlingar från Sami. Dessa har nämligen arkiverats i anslutning till Musikerförbundet respektive Teaterförbundet, som följt folkrörelsetraditionen att föra handlingar till offentliga arkiv. (Den som vill forska om t.ex. Stim eller Ifpi får det betydligt svårare.)

Tjänstemannarörelsens arkiv, eller TAM-arkiv som det numera heter, är lite avsides beläget ute i Bromma. De får inte särskilt många besökare och jag var nog ensam gäst igår, när jag tog mig dit för första gången. Ändå har de ganska generösa öppettider (9–16) och var därtill mycket hjälpsamma. Materialet hämtas på några minuter. Förutom det relevanta för avhandlingen hittade jag även lite bonusmaterial som jag snart tänkte slänga upp på den sovande sidobloggen Kopieringsmaskinen.

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek har inte ens råd att hålla öppet varje vardag, men markerar sin respekt för amatörforskare genom att åtminstone hålla öppet till klockan 19 en dag i veckan. Ytterliggare en symboliskt fin sak är det lilla pentryt där oavlönade doktorander som jag kan förtära våra matlådor och kaffetermosar.
Lokalerna i närheten av LO-borget rymmer inte själva arkivet, vilket kan betyda att man får göra sina beställningar någon dag i förväg så att de kan hämtas från Grängesberg. Men nu rapporteras det att de tvingas flytta. Hyresvärden, det LO-ägda företaget AB Folkets Hus, vill hellre ge plats åt Scandic Hotel. Ännu är det oklart var det går att hitta ett nytt hem åt Arbetarrörelsens arkiv.
Att flytta bort från döds-City behöver i sig inte vara dåligt. Personligen skulle jag gärna se fler arkiv och bibliotek på Södermalm och söder om stan. Men om inte staten är beredd att höja bidragen – som legat stilla i många år nu – fruktar jag att Arbetarrörelsens arkiv fastnar i något ogästvänligt provisorium.

31 kommentarer ↓

#1 Gabrielle B on 2 September 2011 at 1:56 am

Jag kommer, hyfsat osökt, att tänka på Teaterarkivet, i sin undanskymda vrå bakom ett av Nackas stora berg: att gå dit var liksom en utflykt i sig. Man satt i frid på kajen och läste Cocteau, eller vad det nu var…
(Jag vet, lite irrelevant, men dock, av kärlek till arkiven).

#2 rasmus on 2 September 2011 at 7:36 am

Inte alls irrelevant – jag vill gärna höra mer om arkiv som jag aldrig har besökt!

#3 Gustav on 9 September 2011 at 9:23 am

Älskar att jobba på arkiv!

Kommentera