Lyssna på hjärnvågorna

Hjärnforskaren Nina Kraus lät ett offer lyssna på “Smoke on the water”, registrerade hjärnvågorna och lyckades på grundval av dessa rekonstruera ett ljud som gick att känna igen som samma låt. Ganska skojigt.
Troligtvis rörde sig igenkänningen primärt på ett melodiskt plan (till skillnad från det rytmiska, harmoniska och timbrala planen). Den moderna, västerländska uppfattningen om musik ger företräde åt just följden av toner. Frågan är i vilken mån som denna uppfattning spelar in i hur hjärnforskningens frågeställningar samt i tolkningen av forskningsresultaten.
En artikel i The Telegraph, som bland annat rapporterar om nämna experiment, drar ytterst tveksamma slutsatser. Slutsatsen blir ungefär att musik ska anses vara bättre om hjärnforskare kan visa att hjärnan känna igen och även förutspå dess melodilinjer. Således är Mozart bättre än Schönberg. Kroppsfientligt, pseudovetenskapligt och framför allt uttjatat. Men det förefaller inte helt omöjligt att Axess kan gå igång på argument av detta slag. Om några år kan vi nog även vänta oss en våg av s.k. experimentell musik som på olika sätt omsätter hjärnvågor i ljud, utan att det blir mer spännande än diverse halv bortglömda ambientförsök från 1990-talet, typ Scanner och Oval.

22 kommentarer ↓

#1 Isak Gerson on 24 August 2011 at 2:54 pm

Det här har ju dramatiska implikationer för Copyswede och dess avgifter. Den mänskliga hjärnan är ju uppenbarligen ett medium vari man kan förvara musik och varifrån man kan återskapa musiken. Jag kräver – i formatnihilismens namn – att Copyswede utkräver avgifter vid adoptioner, och att Copyswede får ta emot en del av barnbidraget.

Maintain hardline kopimi!

#2 chrisk on 24 August 2011 at 3:19 pm

Som analogsynthintresserad undrar jag hur hjärnan fungerar som ett filter. Eller kanske rent av som en modulator. När görs den första kött-synthen då man kan filtrera ljudet genom en levande laboratorieråtta? Vad säger veganerna? Vem tar Ansvaret?

#3 Knut Wiggens ande on 24 August 2011 at 3:31 pm

Alvin Lucier gjorde ett stycke för hjärnvågor som uppfördes på Fylkingen på sextiotalet tror jag. Här fanns en kort youtubevideo:
http://www.youtube.com/watch?v=7Mb1H8LeGeg

#4 monki on 24 August 2011 at 3:34 pm

chrisk: 8tunnel2 från götet gjorde musik av kontaktmikrofoner i paprikor och grönsaker i början av 2000-talet.

#5 monki on 24 August 2011 at 3:36 pm

Det finns en uppsjö youtube-klipp som påstår sig programmera om hjärnan med delta-vågor eller vad fan det är. Ofta till psykadeliska videos…

#6 chrisk on 24 August 2011 at 3:59 pm

Observera att köttsynthen bör klassificeras som ett elektroniskt instrument. Sprakande synapser!

#7 Thomas Frössman on 24 August 2011 at 5:15 pm

Hamsterstyrd midi!

#8 Knut Wiggens ande on 24 August 2011 at 5:24 pm

Det var mängden vatten i grönsakerna som styrde tonhöjden.

#9 Isak Gerson on 24 August 2011 at 5:38 pm

chrisk: Som vegan skulle jag nog säga att jag skulle vilja ha råttans medgivande. Det gör ju att det blir mycket enklare om du gör det med en primat eller ett annat djur som är relativt lätt att kommunicera med och som kan förstå avtal. Lättast är väl att fortsätta använda människor.

#10 ^e on 24 August 2011 at 7:52 pm

a propos köttsynth etc:

http://www.geeksaresexy.net/2010/10/27/wtf-man-turns-taxidermied-goats-into-bagpipes/

Kommentera