Antipiratbyrån förvandlas till Rättighetsalliansen och ger sig på en 15-åring

En 15-åring i Göteborg kan se fram mot att vara tungt skuldsatt långt upp i sin vuxenhet. Orsak: några kopierade filmer. Låt oss göra klart vilka som tyckte det var en strålande idé att sabotera ett liv på detta vis.

Killen hade blivit försedd med en dator av sin skola. När det visade sig att datorn drabbats av virus undersöktes den av skolans it-avdelning, som slog larm när de såg att där fanns filmer. Skolan utgick från att filmerna hade kopierats i strid med upphovsrättslagen och valde att polisanmäla sin elev.

Nu gäller det – i valfrihetens namn, om man så vill – att klargöra vilken skitskola som gör en sådan sak. Så länge den ansvariga rektorn sitter kvar bör barn och föräldrar kunna utnyttja sin begränsade möjlighet att undvika en så pass fientlig skolmiljö. Om du vet vilken skola i Göteborg som det rörde sig om, skriv det i kommentarsfältet.

Polisanmälan gick till upphovsrättsåklagaren Fredrik Ingblad, som i likhet med upphovsrättspolisen aktivt prioriterar fall som dessa framför andra typer av intrång.

Eftersom det klassas som ett målsägandebrott, där det krävs information från rättighetshavarna om filmernas rättigheter, kontaktade han i sin tur Rättighetsalliansen Europa AB, tidigare Svenska Antipiratbyrån. De representerar filmbolagen, bland annat SF, Warner och Nordisk Film, vars filmer 15-åringen anklagas för att ha fildelat. De ansåg att polisen skulle gå vidare med åtalet.

Minsann! Svenska Antipiratbyrån verkar ha somnat in i stillhet. Efterföljaren heter alltså “Rättighetsalliansen Europa AB”, ett företag som registrerades den 29 april i år, med adress på Vasagatan 46 (till skillnad från Antipiratbyrån som huserade på S:t Eriksgatan).

Bakom Rättighetsalliansen återfinns delvis samma folk. Henrik Pontén står som vd, Sara Lindbäck som vice vd. Styrelseordförande är hyrvideomagnaten Gerre Versteegh. Före detta polisen Anders Nilsson, verksam som utredare på Antipiratbyrån, återfinns också i styrelsen för Rättighetsalliansen – liksom Ponténs och Nilssons fruar.
(Ett säkert irrelevant sidospår är att Henrik Pontén även sitter i styrelsen för “Vår PR-byrå“, som drivs av hans fru. Troligtvis jobbar de med helt andra saker än att kommunicera antipiratbudskap.)

Min gissning är att Rättighetsalliansen är tänkt att fungera mer som en konsult- och advokatbyrå, utan anspråk på att representera några medlemsföretag. Kanske upplevde några av medlemmarna Antipiratbyrån som en lite osnygg konstruktion. Möjligen fanns det oenigheter mellan filmbolagen om finansieringen, vilket gjorde det smidigare med en företrädare som kan fakturera varje enskilt fall. Fast det är svårt att säga vilken roll som i dessa sammanhang spelas av MPA och deras svenska advokatbyrå Maqs.

Samtidigt pågår en rättegång i Uppsala.

67 kommentarer ↓

#1 x on 4 September 2011 at 2:42 pm

Rättighetsalliansen europa ab = APB

De har bara bara bytt namn men gör samma skit som innan …. dvs sitter o ljuger svenska folket rakt upp i ögonen ….

#2 Fildelningsrättegång imorgon i Nacka tingsrätt « nipe.me on 17 January 2012 at 10:12 am

[…] Europa Ab, tidigare Antipiratbyrån, är inkallade som vittne. Deras vittnesed borde låta något i stil med ”Här med lovar jag […]

#3 Jag blir pirat. Pontén made me. | DeepeditionDeepedition on 20 February 2013 at 2:48 pm

[…] tänker på McCarthyismen och vad den innebar för underhållningsindustrin. Att det dykt upp en efterföljare till Antipiratbyrån: Rättighetsalliansen som väljer att hota ett demokratiskt parti med rättegång om de inte […]

#4 liza Olsson on 18 March 2013 at 3:08 pm

Bryt benen av han bara

Kommentera