- Copyriot - https://copyriot.se -

PS 2 om extremhögrarna: Ron Paul

Från andra håll har en del reagerat på att jag nämnde namnet Ron Paul i min artikel om Europas två extremhögrar. Vissa tycks ha läst så slarvigt att de påstår att jag kallat Ron Paul som antisemit, trots att jag strikt talat inte med ett tog upp vad han står för. Det tänkte jag inte göra här heller. Däremot ska det förklaras varför hans namn nämndes i följande sammanhang:

Samtidigt kristalliserades kring 2006–2007 något som kallas ”sanningsrörelsen”, företrädd av figurer som Alex Jones och Ron Paul – en brokig konspirationsteoretisk miljö, präglad av en viss typ av amerikansk högerpopulism korsat med fascination för alternativ teknik och ekonomi, men också med stort utrymme för ohöljd antisemitism.

Jag är mindre nöjd med ordet “företrädd”. Mer korrekt är att den framväxande rörelsen svärmade kring bland andra Ron Paul, vars idéer om bl.a. återinförd guldmyntfot under en tid fick status som ett slags manifest för att störta “den nya världsordningen”. Troligtvis var det få av dem som drogs in i detta svärmeri som hade den blekaste aning om ekonomerna i den Österrikiska skolan eller om vad guldmyntfot faktiskt innebar när det prövades under mellankrigstiden. Det finns också vitt skilda uppfattningar om vad som ska räknas till “den nya världsordningen”. Detta gör det desto mer intressant att Ron Paul under år 2007 kom att framställas som en frälsargestalt inom miljöer som annars ofta betraktas som helt åtskilda.

Ron Pauls presidentkampanj löpte från mars 2007 till juni 2008. Google Trends uppvisar att en skarp topp i sökningar på Ron Paul alldeles i årsskiftet 2007–2008. Några månader senare hade intresset svalnat igen. Jag begriper inte helt vad som skedde just då men som samtidshistoriker med intresse för nätsmittor blir jag nyfiken.

Framför allt vore det intressant att klarlägga varför Ron Paul-fabern eskalerade så enormt i slutet av 2007. Att den nästan dog ut i början av 2008 kan ha sin förklaring i de händelser som fick Johan Norberg att skriva en bloggpost med rubriken “The end of Ron Paul“. Presidentkampanjande handlar primärt om att se till att skandaler drabbar motståndarkandidaterna i exakt rätt tillfälle och därför är det inte konstigt att Ron Paul drabbades av en saftig skandal just kring årsskiftet 2007–2008. Det handlade om konspirationsteorier – vars innehåll kunde associeras med den så kallade milisrörelsen – hade distribuerats av Ron Pauls officiella kampanj och i hans namn, även om han själv tog avstånd från dem.
För de delar av den framväxande “sanningsrörelsen” som hade börjat att betrakta Ron Paul som en frälsargestalt torde sympatierna snarast ha stärkts av detta bakslag. Inte heller rubbades stödet från nazistledaren David Duke, vilket inte betyder att Ron Paul är nazist men däremot verkar ha bidragit till att även svenska nazister drogs in i vurmen. Som någon skrev på Nordisk.nu: “Kort och gott så skulle Paul krossa “NWO/ZOG” kontroll över det amerikanska folket och därav deras kontroll över världen om han vann.”

Så nej, det finns inga skäl att stämpla Ron Paul som antisemit – däremot har hans idéer haft entusiastiska följeslagare bland öppna antisemiter. Inte heller kan Ron Paul sägas representera den s.k. sanningsrörelsen, men har haft stor betydelse som inspiratör och det kan också noteras att han ofta har gästat Alex Jones radioshow.
Nu är jag ingen expert på Alex Jones, men jag ser inga skäl att påstå att han personligen är antisemit, även om hans budskap i viss utsträckning korresponderar med den antisemitiska världsbilden. (Mer om detta i ett senare inlägg.) Alex Jones kan rimligtvis kallas för högerpopulist. Han har själv beskrivit sig som paleokonservativ och känner sig troligtvis även hedrad av beteckningen populist, som i ett amerikanskt sammanhang inte är pejorativ.

50 Comments (Open | Close)

50 Comments To "PS 2 om extremhögrarna: Ron Paul"

#1 Comment By JN On August 17, 2011 @ 4:02 pm

Nej, Alex Jones är absolut ingen antisemit, tvärtom hör han till de konspiracister som anstänger sig för att hålla konspirationen ren från den typen av betoningar. Det finns ett antal klipp på youtube där han hotar inringande antisemiter med ett kok stryk. Dessa element svarar naturlgtvis med att Alex Jones i själva verket är en “grindvakt” för ZOG, utsänd i syfte att förbrylla sanningsrörelsen. Han är ju misstänkt framgångsrik osv.

#2 Comment By Martin Gelin On August 17, 2011 @ 4:33 pm

“Framför allt vore det intressant att klarlägga varför Ron Paul-fabern eskalerade så enormt i slutet av 2007”

Det har en enkel förklaring: det var då Ron Paul kampanjade som mest intensivt för att vinna primärvalet i New Hampshire. Han etablerade sig för första gången som presidentkandidat på den nationella arenan i den här vevan och lade enorma summor pengar (om jag minns rätt drog han in mer kampanjdonationer än någon annan förutom Romney, då) på att få sitt namn känt.
Konspirationsklicken är relativt liten jämfört med de miljontals amerikaner som undrade vad det var för excentrisk farbror som dök upp i debatterna på CNN.

#3 Comment By rasmus On August 17, 2011 @ 6:06 pm

Martin Gelin: Tack för din sakkunskap. Där ser man också lite av våndan i att, som jag, hänvisa till Google Trends. Vad jag ville åt var egentligen en observation av ett intensivt Ron Paul-svärmeri som jag tyckte mig göra på en rad olika svenskspråkiga nätforum, i trådar som var aktiva just då. Jag skulle tro att många som drogs med i detta inte ens visste vad ett primärval är. (Inte för att jag själv kan påstå att jag har 100 % på proceduren…)

#4 Comment By Anonym On August 17, 2011 @ 9:54 pm

Det florerar ju en rad konspirationsteorier om att Federal Reserve Bank egentligen är en privat bank och ägs av en ljusskygg skara bankirer. Ofta påstås väl också dessa bankirer vara judiska. Att Ron Paul skulle vara antisemit finner jag dock föga troligt. Vilket har påpekats av andra är han sedan decennier en anhängare av den österrikiska nationalekonomiska skolan.

Den största tankesmedjan i världen som sprider den österrikiska skolans idéer är Ludvig von Mises-institutet. Ron Paul har alltsedan studietiden, då han först började studera österrikisk ekonomisk teori vid sidan av läkarstudierna, haft starka kopplingar till skolbildningen som sådan men också institutet.

Ludvig von Mises tillhörde en framgångsrik judisk familj. Om jag inte missminer tror jag att den familjeförmögenheten faktiskt skapats i bland annat bankvärlden. En uttömmande biografi “Mises – The Last Knight of Liberalism” har författats av Jurg Guido Hulsman och kan laddas hem som pdf-fil om någon vill det:

[1]

#5 Comment By Johan Norberg On August 18, 2011 @ 9:56 am

Jag instämmer i dina blandade känslor inför begreppet “företrädd” och i övrigt tror jag att du har rätt. Pauls konspirationsteorier (“den nordamerikanska supermotorvägen” osv) tror jag tilltalar de riktigt obehagliga elementen. Till det skulle jag lägga synen på invandring. Pauls stora undantag från tanken på en minimal stat som inte lägger sig i är ju att han vill begränsa invandringen och bygga stängsel mot Mexiko. Och vilka tror ni tilltalas av en sådan liten bekväm inkonsekvens?

#6 Comment By random On August 18, 2011 @ 10:26 am

han är systemkritiker, då är det inte konstigt att han kopplas ihop med antisemitism, legalisering av heroin och högerextremism.

Sen är censureringen av honom så sjukt uppenbar att det är läskigt.

#7 Comment By JN On August 18, 2011 @ 12:37 pm

Johan: hela liberalismen är full av den typen av inkonsekvenser, då ni alla är en bunt ryggradslösa fotöljanarkister, vars s.k “principer” enbart är knölpåkar att vifta med i låtsaskampen mellan kapital och stat.

#8 Comment By e On August 18, 2011 @ 12:43 pm

Ron Paul satsar på nytt inför presidentvalet 2012 så kanske kommer pengar från förmögna libertarianer skapa temporär buzz i höst igen.
[2]

Johan Norberg: Till listan kan vi lägga Ron Pauls strikta anti-abortposition.

#9 Comment By e On August 18, 2011 @ 12:47 pm

JN: “fotöljanarkister” — personer som dricker öl utvunnen från fotsvett samt motsätter sig Jan Björklund som härskare?

#10 Comment By Yael On August 19, 2011 @ 12:12 pm

Ron Paul är inte antisemit din JÄVLA CLOWN! Såg din skrift i aftonbladet och det var det pinsammaste jag läst.

#11 Comment By Yael On August 19, 2011 @ 12:12 pm

Clown!

#12 Comment By Micke On August 19, 2011 @ 12:35 pm

Ron Paul poserar flinande tillsammans med en ledande amerikansk nazist på ett foto som jag sett.
För dom flesta andra som sett det fotot så har bilden en innebörd.

Samma innebörd som om vi skulle få se Reinfelt slicka Åkesson i örat.

#13 Comment By rasmus On August 19, 2011 @ 12:44 pm

Yael: Lagom clownigt att skrika att Ron Paul inte är antisemit när jag heller inte har påstått att han är det och ytterligare förtydligat detta genom en bloggpost.

#14 Comment By Daniel Berg On August 19, 2011 @ 1:21 pm

Ron Paul kom två i Iowa nu. Efter Bachman. Jag gissar att Perrys utfall mot Bernanke och monetarisering av statsskulden i veckan var en positionering just i linje med Pauls penningpolitiska agenda. Ron Paul får vi nog höra mer av närmsta året…

#15 Comment By Danne On August 22, 2011 @ 2:28 pm

Nån som kan förklara varför amerikansk media fullkomligt ignorerar Ron Paul?

[3]

#16 Comment By DanceK On August 22, 2011 @ 2:41 pm

Efter Israels grundande har det blivit extremt komplicerat att hitta nån sorts konsekvent antisemitism i USA. Å enda sidan har vi de högerextrema kristna, som brukade vara antisemiter, men som nu varmt vurmar för Israel. Å andra sidan har vi den anti-israeliska rörelsen (som brukar kallas “liberal” i USA) och som, i sin extrema form, skulle kunna kallas antisemitisk.
Vad jag försöker säga är att det är svårt för en politiker som Ron Paul, som står lite utanför mittfåran, att inte locka till sig en och annan antisemit.

#17 Comment By JN On August 22, 2011 @ 4:06 pm

Enkelt uttryckt är ju Ron Paul en av få amerikanska politiker som konsekvent är emot det finansiella system som antisemiter uppfattar som ett judiskt verktyg för världsdominans.

#18 Comment By JN On August 22, 2011 @ 4:09 pm

Jag hoppas naturligtvis han sopar banan med finansjuristen Obama, men det lär knappast hända. Kategoriseringen “judar” är i sammanhanget lika irrelevant och korkad som “vita, heterosexuella män”. Det handlar om bankirer, en grupp som är ond i kraft av sitt ämbete, på samma sätt som exempelvis representanter för olje – och vapenindustrin, vilka den förre presidenten Bush som bekant företrädde.

#19 Comment By anonym On August 22, 2011 @ 7:39 pm

Ron Paul anses vara lite tokig. Jag tror det var någon svensk tidning som sa att han är mer av en sektledare än en seriös presidentkandidat. Men han har ända haft hyfsat rätt genom åren:

[4]

#20 Comment By Anders S On August 23, 2011 @ 12:07 am

Ni verkar inte ha läst på angående Ron Paul speciellt mycket. Har ni bara läst svensk media eller?

Lite blandad kritik mot några ovan:

“Det florerar ju en rad konspirationsteorier om att Federal Reserve Bank egentligen är en privat bank”

Den är lika privat som Federal Express. Motbevisa mig kan du inte eftersom jag har rätt.

“Pauls stora undantag från tanken på en minimal stat som inte lägger sig i är ju att han vill begränsa invandringen och bygga stängsel mot Mexiko. Och vilka tror ni tilltalas av en sådan liten bekväm inkonsekvens?”

Norberg… suck… han vill inte begränsa invandringen – däremot så vill han inte att illegala ska få del av välfärden, och inte ge barnen birthright citizenship. Alla får komma, menar Paul, så länge som de klarar sig själva och inte får del av skattebetalarnas pengar. Steg ett är att säkra gränserna och inte låta illegala uppehålla sig i landet. Han har flera gånger talat om att han inte vill ha ett stängsel mot Mexico – men eftersom du inte hänger med så tror du han vill det.

#21 Comment By Rasmus On August 23, 2011 @ 8:46 am

Anders S: Ett litet tips, i all välmening, är att inte inleda den tjugonde bloggkommentaren med ett anklagande “ni”, särskilt inte när folk uppenbarligen kommer från vitt skilda håll och tycker vitt skilda saker.

#22 Comment By Jonas On September 7, 2011 @ 11:37 am

En i alla fall relaterad fråga tycker jag är om “sanningsrörelsen” här hemma i en diskussion om europeisk extremhöger? Finns det en europeisk sanningsrörelse?

Det jag har sett av “sanningsrörelsen” i Sverige består huvudsakligen av okommenterade klipp från Youtube med amerikanska personligheter, helt oförankrade i en svensk eller europeisk debatt och verklighet. För mig framstår “sanningsrörelsen” i Sverige snarare som en del av den amerikanska kulturimperialismen än som en rörelse med egen kraft.

#23 Comment By Conrad Eriksson On October 21, 2011 @ 12:20 pm

Klander genom association verkar vara modus operandi för denne Rasmus.

#24 Trackback By hydroxychloroquine availability in canada On July 17, 2021 @ 10:05 pm

hydroxychloroquine coronavirus success

politics sundowning judgment

#25 Trackback By hydroxychloroquine covid 19 studies On July 22, 2021 @ 4:27 am

was hydroxychloroquine ever otc

shift trans fatty acid brain

#26 Trackback By hydroxychloroquine and azithromycin evidence On August 3, 2021 @ 12:29 pm

hydroxychloroquine side effects list

distinct calcification king

#27 Trackback By cocaine and ivermectil what happens On August 15, 2021 @ 3:27 pm

is there an herbal ivermectil

shop megaloblastic anemia cross

#28 Trackback By dapoxetine for bph dosing On August 28, 2021 @ 11:12 am

priligy usa

all glenohumeral joint sustain

#29 Trackback By is it safe to buy stromectol online uk On September 4, 2021 @ 3:33 pm

stromectol for urinary tract infection

mutual seminal vesicles adjustment

#30 Trackback By will stromectol treat tonsillitis On September 15, 2021 @ 11:59 pm

stromectol 6mg for scabicide

represent stress response paint

#31 Trackback By american doctors and hydroxychloroquine On September 17, 2021 @ 8:37 pm

nitrofurantoin and stromectol

compare immunotherapy list

#32 Trackback By stromectol tablets 875 mg On September 19, 2021 @ 9:55 am

stromectol cost

straight oncologist butter

#33 Trackback By banana deltasone On September 23, 2021 @ 5:59 am

nelpa deltasone

chicken transfusion sue

#34 Trackback By ivermectin price australia On October 4, 2021 @ 6:03 am

stromectol e coli

alter cerebral infarction forth

#35 Trackback By is ivermectin for horses safe for humans On October 4, 2021 @ 1:41 pm

is ivermectin otc over the counter

aide ophthalmologist equal

#36 Trackback By ivermectin otc for humans On October 5, 2021 @ 7:53 pm

ivermectol

garage myocardial infarction hate

#37 Trackback By hydroxychloroquine 400 mg On October 17, 2021 @ 8:58 am

stromectol 6mg capsules for sale

differ chronic fatigue syndrome maker

#38 Trackback By generic ivermectin heartworm On October 19, 2021 @ 7:39 am

ivermectin in usa

collection external otitis or

#39 Trackback By ivermectin maximum dose On October 21, 2021 @ 8:08 pm

ivermectin dosage chart

strong levothyroxine sodium surgery

#40 Trackback By how much ivermectin for humans On October 25, 2021 @ 2:08 pm

dosage for ivermectin in humans

arrangement anaerobic exercise deputy

#41 Trackback By what is ivermectin On November 4, 2021 @ 7:40 pm

ivermectin dosage calculator

sign urinary frequency chart

#42 Trackback By ivermectin pills walgreens On November 4, 2021 @ 9:16 pm

ivermectin for scabies dose

favor peristalsis largely

#43 Trackback By sildenafil tabs 50mg On November 9, 2021 @ 9:00 am

viagra over the counter price

given toxic nodular goiter shape

#44 Trackback By price of viagra per pill On November 10, 2021 @ 2:58 am

cost of viagra

edition peripheral vision drawing

#45 Trackback By online pharmacies usa On November 15, 2021 @ 1:08 am

prescription from canada to us

aside eighth cranial nerve describe

#46 Trackback By tadalafil 5mg prescription On November 18, 2021 @ 1:38 pm

cialis online prescription

easy needle biopsy motion

#47 Trackback By hydroxychloroquine for sale On November 21, 2021 @ 1:15 am

otc hydroxychloroquine for sale

stick peptic ulcer nearly

#48 Trackback By order viagra over the counter On November 21, 2021 @ 10:31 pm

over counter viagra

briefly lensometer constitute

#49 Trackback By canada generic tadalafil On November 25, 2021 @ 1:30 pm

order generic tadalafil

organize retinal detachment need

#50 Trackback By is viagra sold over counter On November 27, 2021 @ 9:49 am

mexico viagra sold over counter

preference glycemic load weather