Telecomix presenterar ny sökmotor

I samband med Hacknight i Malmö presenterade Telecomix en ny sökmotor för webben, avsedd som ett alternativ till Google: search.telecomix.org.

“Ny” var kanske inte helt sant. Telecomix har helt enkelt gjort en egen implementation av Seeks, ett projekt för att utveckla decentraliserad sökning baserad på öppen kod, ännu i tidig betaversion. Sökningen sker – om jag förstått saken rätt – dels via andra stora sökmotorer (Google, Yahoo och Bing), dels via Seeks eget index. Men rankningen sker enligt egna principer i ett P2P-nätverk och blir därför av annat slag än den allt längre drivna personaliseringen på Google. Några snabba tester gav bra resultat. Åtminstone bättre än nämnda Yahoo och Bing, fast med en något störande övervikt av resultat från identi.ca (något som kanske bara handlar om vilka inställningar som har satts av Telecomix).

Vore intressant om fler ville läsa om Seeks, pröva hur det funkar i dagsläget och kommentera dess potential för framtiden.

39 kommentarer ↓

#1 chrisk on 7 August 2011 at 1:16 pm

Observera att just google saknas när man söker. Det finns en liten twist i just detta med tanke på vad Telecomix gjorde första September för två år sedan.

En intressant effekt är ju att med hjälp av Seeksmjukvaran skapar man 1. En proxy så att bing, yahoo etc. inte får veta något om de som söker, 2. Reklamfrihet. 3. Loggfrihet (så länge man stänger av loggar) 4. Möjligheten att “communityfiera” sök, exempelvis ser man ganska många resultat från status.telecomix.org.

Det finns fri mjukvara för att bygga bort vårt onödiga pyramidberoende av Facebook, Google, Twitter, Apple etc. Telecomix ser det (tror jag) som sin uppgift att demonstrera hur detta kan göras.

(om det finns buggar och om loggan är fult Gimpad skyller vi på att detta byggdes mellan ca. 06:00 och 08:30)

#2 chrisk on 7 August 2011 at 1:26 pm

Och, det allra bästa är ju om många fler börjar bygga egna noder. Vad sägs om sok.planka.nu, sok.grimeton.se, search.scout.se osv.

Dock… politiska partier riskerar nog att falla i Orwells fälla. sok.socialdemokrat.se känns oerhört auktoritärt ex. vis. (kanske bara mina estetiska värdeomdömen som spökar)

#3 rasmus on 7 August 2011 at 1:30 pm

Tack för förtydligandena!

Att just Google saknas är en konfiguration som Telecomix har gjort, eller? För såvitt jag förstod så använder sig andra Seeks-implementationer även av Google. Finns det några bra att jämföra med?

#4 chrisk on 7 August 2011 at 2:01 pm

Rasmus: Den största (tror jag) är seeks.fr, och för övrigt är majoriteten av implementationerna just franska. Men seeks.fr inkluderar google (syns i de små miniikonerna).

När man konfigurerar seeks-mjukvaran väljer man helt enkelt varifrån den ska ta data. Så hos telecomix valde vi yahoo och bing (för de är inte google), samt twitter, status.telecomix.org, wikipedia, werebuild.eu, cryptoanarchy.org osv.

Detta gör att varje nod kan finjusteras till att i någon mening ge mera “exakta” sökresultat (exakthet är ju givetvis subjektivt, men i överflöd är det ju som bekant urval som skapar mening).

#5 chrisk on 7 August 2011 at 2:19 pm

okej, en länk till: Jaywalk gjorde lite snabb dokumentation i Werebuild-wikin där det bland annat finns instruktioner om hur man lägger till den i Firefox sökfält. Den som hittar buggar eller har kommentarer får gärna pinga till på chat.telecomix.org.

#6 jaywalk on 7 August 2011 at 2:20 pm

Seeks har mycket små rattar att dra på utöver denna community approach till sökord, så förvänta dig bättre träffar med tiden. Microblogging överhuvud taget känns lite i överkant just nu tycker jag själv, eller som helhet kanske det är så viktigt även om de traditionella komersiella bestarna inte värderar det så?

Med decentralisering ser jag fram emot mer anpassning av noder. Vi behöver inte ha one size fits all, snarare one size fits many. Telecomix Search kommer förhoppningsvis passa perfekt för nätaktivister, troll och andra nätglada, en annan kan ha en helt annan inriktning. Samtidigt ska noderna hjälpa varandra att bli bättre.

chrisk: Byggdes mellan 6 och halv 9 var en halvsanning, jag jobbade tv-kock och hade installationen lägligt förberedd.:)

#7 chrisk on 7 August 2011 at 2:30 pm

jaywalk: sant. det enda jag hörde av tech-biten var upprepade “lägger till”, “startar om” uppblandat med diverse unix-kommandon medan jag jobbade radergummi i Gimp och testade sökresultat genom att söka på “Hitler” konstant (ett bra sökord om man vill få med många källor).

Men nu blev det kanske lite väl internet. Går och lägger mig istället :D

#8 chrisk on 7 August 2011 at 2:31 pm

Shit… skulle skriva “internt” men skrev “internet”. #skadad

#9 Mats Henricson on 7 August 2011 at 9:55 pm

Google kanske är mer “skynet” än Bing och Yahoo, men Bing/Microsoft är definitivt mer “evil” än Google (den som påstår motsatsen har missat ett drygt decennium av teknikhistoria). Så jag undrar lite över varför ni dumpade Google men behöll Bing?

#10 chrisk on 7 August 2011 at 11:05 pm

Principen är typ: Stjäl information från fiendens fiender.

Sen är ju frågan om Google skulle vara mindre evil inte helt självklar. Google lever på information om oss, Microsoft har åtminstone en kärnverksamhet av att sälja dåliga operativsystem, och de är tillräckligt inkompetenta med sina tjänster (ex. hotmail, Live messenger).

När Google tvingar dig att använda ditt riktiga namn på Google+, när de tvingar fram ditt telefonnummer när du ska skaffa youtubekonto, då ser man att det finns ett litet evil tvång för att hamna i sökmotorparadiset.

Men, som sagt, det beror på var man kollar.

#11 Malte on 8 August 2011 at 9:58 am

Jag brukar använda browserlinjen i Firefox till sökningar (går då direkt i en google-sökning). Vore det möjligt att göra en seeks plugin så man kan söka genom browserlinjen?

#12 Erik Josefsson on 8 August 2011 at 1:23 pm

Undersbart! Helt klart läge för en “Handbok för anonyma” till bokmässan i Göteborf den 21 september: http://cryptoanarchy.org/wiki/Handbook_for_anonymous

#13 chrisk on 8 August 2011 at 5:56 pm

Malte: Jadå! Jag gjorde bara så här i Iceweasel (borde vara samma för Firefox).

1. Gå till about:config
2. Hitta inställningen keyword.URL (bara att bläddra)
3. Ändra defaultvärdet till http://search.telecomix.org/search?q=.

Eller så kan du ändra till yahoo eller bing eller någon annan. Här är en liten vidare förklaring.

Kommentera