När ska ICANN byggas bort?

Hade missat detta: ICANN har alltså givit sitt klartecken för att från nästa år sälja ut nya toppdomäner till dem som har råd att betala priset och det juridiska försvaret av varumärket. Vid sidan av .net, .org och .com så kommer vi alltså att få .apple, .google och .spotify – därtill kanske en ny form av semantisk spekulation där investerare köper toppdomäner namngivna t.ex. efter en stad.

Så vad finns att säga om detta? Föga. Framför allt är det bedövande ointressant att diskutera i vilken mån de nya toppdomänerna kommer att ta “marknadsandelar”.
Däremot finns det lite att bygga. Närmare bestämt behöver vi bygga bort ICANN. Alternativa DNS-servrar (t.ex. Telecomix) är en del av detta, liksom alternativa DNS-rotservrar, men det räcker nog inte – det krävs även alternativa idéer om vad domännamnssystemet ska uppnå.

33 kommentarer ↓

#1 kristoffer on 26 June 2011 at 12:46 am

Problemet med distribuerad konsensus har redan lösts av Bitcoin, och det finns ett redan rätt framgångsrikt projekt att bygga ett DNS-system ovanpå ett modifierat Bitcoin-protokoll. Detta tror jag är framtiden för DNS.

http://forum.bitcoin.org/?topic=6017.0

#2 Jonas B. on 26 June 2011 at 10:16 am

Det står väl dig fritt att filtrera oönskade domäner i din DNS-resolver? Om du är nöjd med de gamla toppdomänerna men inte önskar slå upp de nya är det ju inte en alternativ root du behöver.

#3 Dagliga länkar från 2011-06-26 on 26 June 2011 at 4:05 pm

[…] När ska ICANN byggas bort?. En annan take än den jag brukar möta om de nya […]

#4 rasmus on 26 June 2011 at 9:09 pm

Jonas B: “Det står väl dig fritt att…” är en rätt fånig kommentar, hörru.

#5 Mikael Lundin on 27 June 2011 at 8:27 am

Skall bli intressant att se hur många formulär på webben som går sönder när e-postvalideringen skall klara adresser som ander.andresson@mail.google

#6 Jonas B. on 4 July 2011 at 10:43 am

rasmus: Det var inte meningen. Men vill man “bygga bort” de nya toppdomänerna är alternativa DNS-rötter fel teknisk lösning.

Kommentera