Datalagringen i praktiken: ett exempel från Dresden

Eftersom Sveriges implementering av Datalagringsdirektivet har skjutits upp till nästa år så finns kanske en liten möjlighet att debatten om datalagringen äntligen ska hitta rätt. Alltför länge har folk utgått från att det i första hand skulle handla om internettrafik. Det stämmer knappast.
Datalagringen handlar i första hand om mobiltelefoni och då inte bara om teletrafik. Allra mest handlar det om att lagra människors positioner. Särskilt viktigt att inse är att övervakningen inte alls behöver rikta sig mot individer som pekas ut på förhand, utan kan ta sikte på en stadsdel och alla som råkar ha vistats där vid en viss tidpunkt.

Ett mycket instruktivt fall har just uppmärksammats genom artiklar i TAZ.

I vintras ville några tusen nazister marschera genom Dresden, men stoppades av tiotusentals antifas. När polisen försökte få bort motdemonstranterna utbröt en del kravaller där några polismän skadades. För att identifiera skyldiga genomförde sedan polisen en Funkzellenauswertung.
Vad är då en Funkzellenauswertung? Jo, polisen begärde ut all lagrad information från de 12000 mobiltelefoner som befann sig i området söder om Dresdens tågstation under några timmar den aktuella dagen. Demonstranter, journalister och boende. Polisen fick telefonernas geografiska positioner, listor på in- och utgående samtal och sms samt abonnentuppgifterna. (Här i Tyskland måste man rapportera sina personuppgifter även när man köper kontantkort. Det går dock att ljuga om man inte har tyska identitetspapper.)

När fallet nu uppdagades blev det en smärre skandal. Men inget stort. Pressröster upprörs över att inte bara boende och demonstranter utan även politiker och advokater minsann drabbades av registrering. Funkzellenauswertung som metod ifrågasätts däremot inte. Det är liksom en central del i hela datalagringsgrejen.
Även tidigare har det genomförts i stor skala. Efter att någon år 2008 kastat ett tungt föremål på en bil från en bilbro så att föraren dog så begärde polisen i Niedersachsen ut all lagrad data från omkring 10000 mobiltelefoner som hade vistats i den aktuella stadsdelen.

Givetvis är Funkzellenauswertung tänkt att användas i Sverige också. Kanske finns det rentav ett svenskt ord, jag vet inte. Men någon öppen diskussion om vad det innebär har inte märkts av.

40 kommentarer ↓

#1 Markus "LAKE" Berglund on 20 June 2011 at 11:05 pm

Jag har hört att de pratar om “Mast-tömningar”. Kan det vara något motsvarande?

#2 chrisk on 20 June 2011 at 11:12 pm

Japp, mobilmasttömningar el. liknande. Har för mig att det finns ett fall i samband med en våldtäktsutredning, men har det ej så nära i minnet att jag kan googla.

#3 chrisk on 20 June 2011 at 11:17 pm

Hoppas att någon med teknisk kunskap kan bringa klarhet till vad som egentligen finns i en basstation. Är det verkligen den man tömmer, eller ligger loggfilerna någon annanstans, i ett datacenter? I så fall borde själva basstationen inte vara annat än en sökvariabel?

#4 OlofB on 20 June 2011 at 11:49 pm

En konsekvens av s.k. masttömning är att det innebär större risk att hamna i “högrisk-register” (potentiell-åsikt-register?) om man råkar befinna sig i närheten av demonstrationer som urartar, bärandes på sin mobiltelefon. Vilket i förlängningen borde medföra viss beröringsskräck gentemot de som vill uttrycka sin åsikt genom demonstrationsrätten. Det borde därmed också få konsekvensen att fler dumpar mobiltelefonen om de ska demonstrera.

#5 Wölfli on 21 June 2011 at 8:56 am

Det kommer alltså att finnas en marknad för “kravalltelefoner” för de som tänker demonstrera. Snik-mobil för 200 spänn med kontantkort, som man enbart använder när det är dags att vara där det är stökigt.
Det gör också att folk lär tänka två gånger innan de säljer en begagnad telefon. Tänk om nästa ägare är “radikal” och är med ute på stan. Masterna lär väl registrera någon motsvarighet till MAC-adress och inte bara simkortets nummer? Om du står som originalköpare av telefonen och du säljer den privat (= osynligt för registren) till någon demonstrant så är det i så fall dina uppgifter som hamnar i aktivistregistren?
Det vore klädsamt om övervakningsmupparna lärde sig att en telefon inte är en person, på samma sätt som ett ip-nummer inte är en person.

#6 ConnyT on 21 June 2011 at 9:10 am

“Masttömning” var väl precis det som skedde och ledde poliserna helt fel när det gällde bombhotet i Göteborg.

#7 Per on 21 June 2011 at 9:12 am

Jag läste precis ut boken Svensk Maffia. Och enligt den så använder polisen tekniken vid mord. Tekniken verkar vara väldigt effektiv för att lista ut mördarens identitet. Så de e ju alltid nått positivt som kommer utav det.

#8 Tor on 21 June 2011 at 9:15 am

Jättebra att du tar upp detta. Jag har längt gått och tänkt samma sak och tyckt att fokuset hamnat fel – att vi borde tala mer om kontroll av människors rörelser och kontaktnät.
Redan tidigare hade vi ju fallet i Norge, men det fall som du tar upp visar ju just på hur lätt det är hänt att data begärs ut lättvindigt och att det är svårt at sätta en gräns på hur stora integritetskränkningar som ska tillåtas när väl systemen införts.

Och om nu någon hävdar att man ju i vart fall kan köpa ett anonymt kontantkort, så kan det kanske vara värt att lyfta fram att vissa teleoperatörer inte längre tillåter att man ens köper en bussbiljett eller betalar sin parkeringsavgift med hjälp av det. Se Viktualiebroderns inlägg om saken.

#9 Otyg on 21 June 2011 at 11:27 am

@chrisk: Jag är inte helt hundra på att jag är rätt på det; men såvitt jag har förstått så lagras loggarna till basstationerna centralt hos operatören (samma sak gäller data om vilka abbonemang som är behöriga att ansluta till operatörens nät). Så om inte jag har missförstått saker så är basstationsID bara en urvalsvariabel när man läser loggarna.

@Wölfli: Vad jag vet så håller operatörerna även reda på telefonens IMEI, vilket motsvarar MAC-adressen. En av anledningarna är att man ska kunna spärra en specifik telefon vid t.ex. stöld (sen finns det en hög andra anledningar).

#10 Dagliga länkar från 2011-06-21 on 21 June 2011 at 4:06 pm

[…] Datalagringen i praktiken: ett exempel från Dresden. Men för i helvete! Inte nog med att just tyskarna borde vara extra noga med övervakning av sina […]

#11 Mats L on 21 June 2011 at 8:30 pm

Samma sak förekommer i den stora demokratin i väster. Det finns misstanka att federala myndigheter tappar av alla positionsdata operatörerna har och lagrar i en egen databas, för att enklare kunna söka och korrelera data.

http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/06/its-hard-to-imagine-a.ars

http://www.cato-at-liberty.org/atlas-bugged-why-the-secret-law-of-the-patriot-act-is-probably-about-location-tracking/

#12 Kaj on 21 June 2011 at 11:00 pm

Masttömningar har använts i Sverige länge. Det nya med datalagringsdirektivet blir mängden data man kommer kunna få ut.

#13 Henrik Holst on 22 June 2011 at 4:41 pm

>Tekniken verkar vara väldigt effektiv för att lista ut mördarens identitet.

Och ändå är uppklarningsprocenten på spaningsmord lägre nu än innan man började med masttömningar och datasökningar (har gått ner från ca 70% till under hälften enligt bla Leif GW Persson).

#14 Faktisk datalagrings-övervakning i Dresden « Emil Isberg on 25 June 2011 at 7:21 pm

[…] Andra om Dresden-händelserna: Nyheter24 – Tysk polis massavlyssnade 138 000 vid demonstration, Rasmus Fleischer – Datalagring i praktiken: Ett exempel från Dresden […]

#15 Faktisk datalagrings-övervakning i Dresden « Emil Isberg on 31 August 2011 at 5:14 pm

[…] om Dresden-händelserna: Nyheter24 – Tysk polis massavlyssnade 138 000 vid demonstration, Rasmus Fleischer – Datalagring i praktiken: Ett exempel från Dresden, Anna Troberg – Det där med låtsasfriheter Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli […]

Kommentera