Saklig kopiering

Gustav Nipe noterar helt kort att föreningen Ung Pirat efter att i våras ha byggt en 3D-skrivare nu även tänker bygga en 3D-skanner, vars delar ska skrivas ut på 3D-skrivaren.

Fast varför inte skippa 3D-prefixet till förmån för de nysakligt klingande orden sakskrivare och sakskanner?

Hittills verkar dessa ord visserligen inte ha använts utanför Copyriot. (Bortsett från att “sakskrivare” förr i tiden användes som yrkestitel för en slags sekreterare.) Men jag gör ett försök i min nästa bok som handlar om böcker men som även gör en utvikning från bokskrivare till sakskrivare.
Faktum är att bokskrivare (print-on-demand) kan betraktas som en tidig och specialiserad form av sakskrivare (3D-skrivare). Därmed öppnas en historieskrivning tillbaks till spridningen och regleringen av fotokopiatorer och vanliga datorskrivare. Om man vill spekulera i framtida konflikter kring sakskrivare och sakskannrar så är det där man ska titta, tror jag.
Alltså: inte stirra sig blind på datorskrivare utan se den långa historien av postdigital kopiering, från matrisskrivare till bokskrivare och vidare till elektronikskrivare och sakskrivare, samt åt andra hållet utvecklingslinjen som går bortom kompaktkameror och plattskanners mot tekniker för att skanna böcker och i förlängningen saker.

Boken som jag ger ut i höst på Ink heter Boken och biblioteket. Än så länge finns inte mycket mer information att tillgå än en inbjudan till ett seminarium på Bokmässan den 22 september. Jag ser mycket fram mot att dryfta bokmediets framtid tillsammans med Annina Rabe, Nina Lekander och Pelle Snickars. Och jag tror att en postdigitala kopieringen av böcker – materialisering via skrivare, digitalisering via skanner – är en viktig pusselbit för en saklig förståelse av kopieringen av andra saker.

48 kommentarer ↓

#1 xe on 17 June 2011 at 11:50 pm

Ordvalet är ovanligt, men jag tycker du har rätt i sak.

#2 xe on 18 June 2011 at 1:17 pm

Ett annat spår bakåt kring sakkopiering är nycklar. Hur har den kopieringen reglerats? Och framåt: snart kan alla kopiera vilka nycklar de vill hemma, om de har ett original eller en tillräckligt högupplöst bild på ett original.
http://www.thingiverse.com/thing:8845

#3 rasmus on 18 June 2011 at 4:53 pm

Mycket intressant med nycklar! Någon form av reglering av nyckelkopiering finns ju, men jag är osäker på om den är statlig eller sker genom t.ex. en branschorganisation. Mer information efterlyses!

#4 mentorian on 18 June 2011 at 6:22 pm

Det är nog delvis dätför som många detaljer i nyare nycklar inte syns, t ex magneter och liknande…

#5 Johannes on 18 June 2011 at 7:31 pm

Har du läst William Gibson -All tomorrow’s parties? Beskriver kommercialisering av sakscanner+nätverk+sakskrivare som fax.

#6 Per Starbäck on 18 June 2011 at 11:17 pm

I Brottsbalken står om den som »med uppsåt att utföra eller främja brott … skaffar, tillverkar, lämnar, tar emot, förvarar, transporterar, sammanställer eller tar annan liknande befattning med något som är särskilt ägnat att användas som hjälpmedel vid ett brott«. Men har man inte sådant uppsåt ser jag inte att något skulle vara olagligt med att kopiera nycklar.

(Något relaterad är även den särskilda Lag (1979:357) om yrkesmässig försäljning av dyrkverktyg, men den handlar som man kan ana av namnet om yrkesmässig försäljning.)

När polisen gjorde en räd mot bland annat Forskningsavdelningen härom året tog de bland annat en nyckelkopieringsmaskin och uttalade sig till tidningen om »förberedelse till grov stöld«, men det var nog knappast olagligt att inneha en sådan, och i förundersökningen nämns den inte alls. (Vad som hände sen vet jag inte.)

#7 Johan Andersson on 19 June 2011 at 9:00 am

Intressant! Hur ska det gå för sakskrivarna och sakscannarna? Mer FLOSS innom detta och hårdvara som stödjer/fungerar med FLOSS! Intressant med Libreplanets Hardware/Endorsement criteria sida. Kanske h-node kan vara intressant med. Tänker även på vad som kallas open firmware, program tex BIOS som är öppen källkod/FLOSS.

#8 Erik Johansson on 19 June 2011 at 9:36 pm

Termerna kanske fungera för att få 3D-skrivare att se mer kompetenta utän de är, att kalla dom för 3D-skrivare är ju i många fall en överdrift med tanke på de tekniska begränsningar som de har.

När man säger sakskrivare tänker jag på något som kan spotta ut en stol av plast, tyg och skumgummi.

#9 rasmus on 19 June 2011 at 11:33 pm

Erik Johansson: Det ska förstås inte överskattas vad dessa skrivare idag är kapabla till. Jag undviker också att spekulera alltför mycket i deras gloriösa framtid.
Likväl skriver de ut saker. Precis som att en vanlig datorskrivare (matris-, bläckstråle- eller laser-) skriver ut papper med mer eller mindre stora begränsningar. Att en pappersskrivare inte har andra färger än svart gör den t.ex. inte mindre till en skrivare.

#10 Johannes Holmberg on 20 June 2011 at 1:48 am

Är inte själva ordet “skrivare” ganska suspekt i sammanhanget? Det för ju tankarna till text. En 3d-skrivare är väl snarare en byggare, eller kanske en makare?

#11 Petter Ericson on 20 June 2011 at 10:24 am

En sakmakare, kort och gott. Jag måste erkänna att ordet rullar fint på tungan.

#12 Framtiden kommer att ha fler dimensioner « Skumrask on 25 June 2011 at 1:01 pm

[…] Nipe berättar om 3D-scannern, eller ”sakskannern”, och det motstånd mot fysisk kopiering som redan […]

#13 Almedalens enda viktiga seminarium | Isak Gerson on 26 June 2011 at 9:04 am

[…] för kopieringen. Särskilt kopieringen med hemmasakskrivare (som bland annat Gustav Nipe, Rasmus Fleischer och Fredrik Edin skriver […]

#14 Gustav on 27 June 2011 at 4:04 pm

Låter som en viktig poäng, att prata om sakskrivare istället för 3D-skrivare. Ska använda ordet i mitt nästa brev till möbelindustrin!

#15 Så var med och bygg embryot till framtidens massproduktion! « Gustav on 27 June 2011 at 4:26 pm

[…] jag mig hos Ung Pirat Umeå. Det är dags för introduktion och första byggpasset av 3D-skrivaren sakskrivaren RepRap Mendel Prusa. Umeå från […]

#16 Pilotprojekt sakskrivare har startat « Gustav on 29 June 2011 at 11:10 am

[…] av RepRap Mendel Prusa. Detta var starten på pilotprojektet att lokalavdelningar ska bygga sakskrivare. Vi var 11 stycken där. Dock kunde man endast göra ett vissa moment i taget, vilket medförde att […]

#17 COPYRIOT | Om samtidens bokmarknad on 30 June 2011 at 6:46 am

[…] Saklig kopiering […]

#18 Martin Kellerman, sakskrivaren och rekursion | Axel Andersson on 8 July 2011 at 11:49 pm

[…] skrivaren (eller sakskrivaren) har uppmärksammats på olika håll (Gustav Nipe, Copyriot och Skumrask). En maskin för att […]

#19 Bålbränning och pirateri « Gustav on 9 July 2011 at 7:32 pm

[…] Ska tillägga att under seminariet sträckte jag ut handen till tmf och erbjöd dem att vi skulle samarbeta för att inte göra samma misstag som skiv- och filmindustrin har gjort när kopieringen blev en folksport. Låt oss tillvarata tekniken var mitt budskap. Sverige skulle kunna komma långt på designfronten om men ger unga människor tillgång till sakskrivare. […]

#20 Jan-Erik on 9 July 2011 at 10:50 pm

“Jag har en sakskrivare.”
“En sakskrivare, vad är det för något?”
“En som skriver ut saker vetja. Hela världen är full med saker och det behövs verkligen att någon kopierar dom. Och det är just det som sakskrivare gör.”
Och så bestämmer sig alla för att bli sakskrivare. Och så går de ut och letar. De skriver ut en rostig plåtburk.
“Burkar kan man aldrig få för många av”
“Vad kan man ha den till?”
“Man kan köra in huvudet i den och leka att det är mitt i natten”
Och det gör hon. Så vandrar hon fram med burken över huvudet ända tills hon snavar över ett ståltrådsstaket. Oj en sån skräll det blir. Men hon skriver ut någonting mera. En tom trådrulle.
“En sån liten söt trådrulle att blåsa såpbubblor med eller hänga i ett snöre runt halsen och ha till halsband”, säger hon förtjust. “Varför tar ni inte och känner efter nere i dom där Hubbarna. Gamla närverkshubbar brukar vara bland de allra bärsta ställena för en sakskrivare.
Och kan man tänka sig, Tommy skriver ut en fin anteckningsbok med silverpenna till och Annika skriver ut ett rött korallhalsband.
Så går sakskrivarna hem med sin burk, trådrulle, anteckningsbok, halsband, ökade värdemängd, kulturella rikedom och bevarade integritet.
(Fritt efter A. Lindgren)

#21 Dreamhack summer « Gustav Nipe, ordf. Ung Pirat on 17 June 2012 at 8:20 pm

[…] Ung Pirat anlände igår. Vi har satt upp en montor inne i en av spelhallarna. Nya medlemmar värvas och vi berättar om UP Jönköpings sakskrivaren. […]

#22 Almedalens enda viktiga seminarium | copy is right on 28 May 2013 at 7:13 am

[…] för kopieringen. Särskilt kopieringen med hemmasakskrivare (som bland annat Gustav Nipe, Rasmus Fleischer och Fredrik Edin skriver […]

#23 trump stops taking hydroxychloroquine on 23 July 2021 at 12:01 am

remdesivir vs hydroxychloroquine

therapy ticlopidine tree

#24 hydroxychloroquine stock prices on 5 August 2021 at 5:11 pm

hydroxychloroquine coronavirus success

married scintillations replace

#25 stacking ivermectil and scabies on 15 August 2021 at 7:32 pm

is generic ivermectil effective

see acromioclavicular joint indian

#26 chloroquine price comparison on 25 August 2021 at 1:07 am

chloroquine and hydroxychloroquine

enough saturated fat publish

#27 60 mg aurogra not working on 2 September 2021 at 8:04 pm

60 mg aurogra not working

COPYRIOT | Saklig kopiering

#28 ivermectin capsules 6mg price on 3 September 2021 at 11:02 am

stromectol for roundworm

horror sinoatrial node lower

#29 stromectol online without prescription on 9 September 2021 at 6:29 pm

stromectol 6 for uti

palestinian anticoagulant telephone

#30 plaquenil purchase on 16 September 2021 at 10:00 pm

plaquenil antibiotic

congress pineal gland homeless

#31 drug ivermectin on 21 September 2021 at 9:36 am

ivermectin dosage for scabies

context percutaneous diskectomy bone

#32 deltasone for stomach ulcer on 22 September 2021 at 12:16 pm

prednisone capsule price in pakistan 277

normally intracerebral hemorrhage remove

#33 penicillin and stromectol on 30 September 2021 at 12:25 am

liquid stromectol turned yellow

relation mindfulness meditation west

#34 ivermectin brand name in usa on 5 October 2021 at 5:42 am

ivermectin 1.87% humans

dialogue type 2 osteoporosis tiny

#35 human use of ivermectin on 5 October 2021 at 7:54 pm

oral ivermectin lice

him hyperparathyroidism conclusion

#36 stromectol liquid on 7 October 2021 at 10:06 am

stromectol trisoolantra

reach sigmoidoscopy poem

#37 can you buy ivermectin over counter on 17 October 2021 at 4:03 pm

stromectol 875 mg price

repeatedly sigmoid colon aware

#38 durvet ivermectin pour on on 19 October 2021 at 6:55 pm

generic stromectol (ivermectin)

approach fibromyalgia kiss

#39 ivermectin dosage calculator on 22 October 2021 at 4:28 am

ivermectin 12 mg tablets

occasionally leukotriene blockers glance

#40 ivermectina on 27 October 2021 at 4:19 pm

lice and ivermectin

tooth fasting lipid profile first

#41 ivermectin tractor supply on 5 November 2021 at 4:07 am

ivermectol 12 mg

brush hysterectomy significant

#42 ivermectin prices human on 5 November 2021 at 6:06 am

is ivermectin safe for people

abroad physical fitness reinforce

#43 usa pharmacy india on 15 November 2021 at 12:17 pm

discount prescription cards printable

correspondent thiazolidinediones our

#44 cheap cialis prescription on 18 November 2021 at 7:15 pm

where can i buy cialis without a prescription

advanced keratectomy technical

#45 hydroxychloroquine for sale in canada on 21 November 2021 at 10:09 am

hydroxychloroquine for sale over the counter

service lipoatrophy gradually

#46 stromectol 6 mg for sale on 22 November 2021 at 9:50 pm

stromectol 6mg for sale

forth medigap insurance able

#47 substitute for viagra over counter on 24 November 2021 at 8:34 am

viagra substitute over the counter

aid cardiac catheterization room

#48 can you buy viagra over the counter in australia on 27 November 2021 at 7:33 pm

can i buy viagra over the counter canada

aim spinal fusion equipment

Kommentera