Vad är en digital boksingel?

Mitt kapitel ur förra årets antologi “Framtiden är nu” har fått ett fint mottagande. Bland annat i den senaste recensionen av boken som publicerades i Norran.

Från idag testar förlaget Volante att saluföra alla bokens kapitel som digitala “boksinglar” i e-boksformatet epub. Såvitt jag förstår rör det sig rent tekniskt om html-formaterad text som buntats ihop med lite metadata i ett zip-arkiv. Epub är i praktiken ganska likt vanlig webb, fast packeterad på ett sätt som ska gå att sälja. Antingen används kryptering (DRM) eller s.k. vattenmärkning.
Oavsett det tekniska räknas publiceringar i detta format som “bok”. Min text har därigenom fått ett ISBN-nummer (91-86815-06-7) och blivit katalogiserad i Libris. Däremot är jag osäker på om något pliktexemplar av e-boksingeln kommer att lagras på Kungl. Biblioteket och hur detta skulle gå till. Bibliotek i allmänhet har ingen möjlighet att tillhandahålla den.

Om någon vill köpa min text kan det göras direkt av Volante för 10 kronor. Eller så kan gå till mellanhänder som Adlibris (29 kronor), Bokia (21 kronor) med flera. Dessa saluför boksingeln via Elib.
Däremot finns den inte i det utbud som Elib tillhandahåller åt biblioteken. Det skulle förvisso tillföra en ny nivå av absurditet. Biblioteken betalar ju 20 kronor för varje “utlån” av en e-bok, ett pris som står fast även om e-boken är en liten singel som säljs för 10 kronor.
Själv tycker jag att det hela är ganska lustigt att betrakta. Jag har som författare givit mitt medgivande till publiceringen men ska påpeka att jag inte får någon ytterligare betalning för denna digitala försäljning. En annan sak som bör påpekas är att mitt bokkapitel även finns fritt tillgängligt som pdf via Megaupload. Jag kan även rekommendera pappersboken i sin helhet.

35 kommentarer ↓

#1 Anders on 6 April 2011 at 12:16 pm

Informationen i Libris verkar ha kommit in som förhandsinformation från Bokrondellen. Jag är osäker, men tror att även om boksingeln inte pliktlevereras så kommer den att ingå i den svenska nationalbibliografin. Om det stämmer, så kommer katalogposten för eboksingeln att uppdateras manuellt och förutsatt att katalogisatören förstår att singeln är hämtad ur en större publikation borde den relationen föras in i katalogposten. Men den här typen av “boksinglar” ställer ju frågor även kring nationalbibliografisk praxis…

#2 mary eng on 7 April 2011 at 12:12 am

oh cheery!!!!! i thought of you today as i spent near a half hour enjoying the bureaucracy at the kungliga bibliotek info desk and the film collection.
that was nothing, compared to the bureaucracy of the future.
hey,
i’ve had a jolly time checking out operation want securities fraud issues as they affect SEB, Saab, Investor AB, and Foundation Asset Management.
re: recent april one filing against wallenberg cartel
http://issuu.com/anonopwant/docs/secanonopwant?mode=a_p
kevin zeese, lawyer for “think tank” anonymous operation want
which wants to know . . . what’s up with sweden.
in truth radio interview yesterday zeese says so clearly: sweden is a part of the military industrial complex, etc, etc
maybe we should stage a
“don’t touch my cartel” or “don’t touch my monopoly” forum.
i invited the wallenbergs to interview on bambuser. wouldn’t that be so funny??????
putting some free culture to work . . .
oh and then the dreadful djursholmen bibliotek vanner nearly killed me with a vigorous anti-internet approach, as i tried to record some UN ahlenius drama about . . . . .
darewesay what UN is?
http://www.scribd.com/doc/52445962/InvestorABFAMAnonwikileaks
thanks for cultivating this space

#3 Babar7 on 9 April 2011 at 10:39 am

Kan du inte lägga ut boken på piratebay också?

#4 rasmus on 11 April 2011 at 8:20 pm

Babar7: Om någon gör det så länkar jag gärna, men varför skulle det just vara jag? Jag har inte ens tillgång till internet hemma för närvarande (skämtar inte!)

#5 S.Saar on 8 May 2011 at 12:36 pm

Karl Lagerfeld och böckers doft, något som alla boknördar känner igen.
http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1461727/En-flakt-av-bibliotek.html

#6 ax on 17 May 2011 at 10:01 am

Nu finns den på bibliotekens elib-tjänst, jag testade precis att “låna” den med mitt bibliotekskort.

Kommentera