- Copyriot - https://copyriot.se -

Bokmomsens sidoeffekter

Igår gick jag till en bokhandeln för att köpa en anteckningsbok. En av det större slaget, med hårda pärmar, rejäl rygg och blanka blad. Inte av det där överprissatta skrytmärket, vill jag be att få påpeka. Men jag fick ändå betala 149 kronor.

Senare såg jag på kvittot att priset inkluderade 25 % moms. Böcker utan innehåll, visar det sig, omfattas inte av den lägre bokmomsen. Något tillspetsat kan detta betraktas som ett sätt att missgynna DIY-kultur. Inte helt olikt hur den som vill bränna sin egen musik på cd måste betala avgift till Copyswede.
För tomma anteckningsblock behöver vi visserligen inte betala pengar till bokförlagen, utan bara den ordinarie momssatsen. Men i förhållande till tryckta böcker blir det ändå en lustig snedvridning, som även blir märkbart i bokhandlarnas utbud. Att det kryllar av olika slags temakalendrar förefaller ha viss koppling till momssubventionen.

Visserligen skriver Skatteverket i sin handledning:

Almanackor, kalendrar och album är exempel på varor som kan ha samma form och utseende som en bok men som på grund av sin funktion inte rubriceras som böcker i allmänt språkbruk. En tolkning måste då göras med ledning av tulltaxan. Av tulltaxan framgår att exempelvis skolkalendrar och almanackor omfattas av tulltaxenummer 4910. Varorna omfattas därför inte av den lägre skattesatsen.

Tomma anteckningsböcker är måhända inte böcker “i allmänt språkbruk”. Inte heller räknas kalendrar dit. Men om man fyller upp en kalender med 30 sidor fullständigt onödig information, t.ex. namnsdagar och föråldrade måttenheter, kan kalendern kallas för bok och säljas med lägre momspåslag. Därför är det bokmomsens fel att det är nästintill omöjligt att hitta en vanlig jävla kalender utan sånt trams – det är min (obekräftade) teori.

Om staten ska momssubventionera böcker, vore det snyggast att omfatta även tomma och halvtomma sådana. Annars öppnar det hela för ett roligt hack: har ingen författare utgivit den litterära motsvarigheten till 4′33″? Alltså en diktsamling som bara består av mellanslag. Helst under en fri licens såklart. Då kan förlagen som utger tomma anteckningsböcker hävda att det i själva verket rör sig om nämnda diktsamling. Vad säger Skatteverket då?

13 Comments (Open | Close)

13 Comments To "Bokmomsens sidoeffekter"

#1 Comment By Philip On March 29, 2011 @ 8:42 am

Anteckningsboken med författare? En sådan bok finns! Dock inte i Libris, men väl på Bokus och Amazon.

[1]

[2]

#2 Comment By Markus On March 29, 2011 @ 9:23 am

Rosenlarv Förlag har även gett ut Strindbergs ‘Giftas II’ i feministisk bearbetning:

[3]

#3 Comment By saturday_sun On March 29, 2011 @ 9:29 am

Den sänka bokmomsen syftade väl till att få folk att läsa fler böcker – inte skriva fler böcker.

#4 Comment By Carl W On March 29, 2011 @ 9:41 am

Ytterligare en bok på detta tema: [4]

#5 Comment By Lasse On March 29, 2011 @ 10:04 am

saturday_sun:
Den sänkta bokmomsen var en branschspecifik åtgärd med syfte att förlagen skulle få sälja fler böcker.
Bara för att fler böcker ägs betyder inte att fler böcker läses.

#6 Comment By Johan On March 29, 2011 @ 2:31 pm

Helena Loofts språkmaterialistiska diktsamling “brusa högre lilla å” skulle antagligen fungera utmärkt som anteckningsbok:
[5]

#7 Comment By Isak Gerson On March 29, 2011 @ 2:59 pm

Underbara böcker i kommentarsfältet. Tystnad är talande. Funderar på att köpa Loofts bok. Dock att den är dyr.

#8 Comment By Isak Gerson On March 29, 2011 @ 3:00 pm

Viktig rättelse: Tystnad är inte talande. Tystnad är betydelsebärande.

#9 Comment By No Hay Banda On March 29, 2011 @ 4:42 pm

Påminner mig om ett tomt anteckningsblock med hårda pärmar som var präglade med texten “CONSERVATIVES I MET AND LIKED”.

Jag gav bort den i present till en poet och en lite lapp med en text i stil med “Om du någon gång kommer hem en kväll och känner dig trött och sliten så kan du plocka fram den, bläddra bland de tomma sidorna och tänka: ‘I den här behöver jag i alla fall aldrig skriva'”

#10 Comment By P On March 29, 2011 @ 5:48 pm

Här är en till med blanka sidor och hardcover:
[6]

#11 Comment By Horace Rumpole On March 30, 2011 @ 2:04 am

[7]

#12 Comment By Karl On April 1, 2011 @ 11:04 am

Skunkanvändaren etiopisk precision skrev “Boken som inte finns” för ett antal år sedan. Det fanns ju såklart ingen bok att läsa, däremot en rad recensioner

“Underbar bok. Så synd bara att den inte finns.”

#13 Comment By Erik On September 21, 2011 @ 1:33 pm

Mattias Alkberg har släppt en “CD-Bok”. Den betraktas av kritiker framförallt som ett album och blir hyllad som ett sådant, men adlibris säljer “cd-boken” (ISBN10 9197911518) med 6 % moms. Cdon och Ginza verkar inte redovisa momsen med mindre än att man lägger en beställning. Enligt praxis från “the ark”-fallet ( [8]) bör skatteverket nu uppskatta hur många procent av verket som utgörs av bok, respektive CD. Dags att börja rekrytera kulturvärderingsexperter, kanske?