För alla en bok

Noterar att en ny bok från förlaget Betascript saluförs i nätbokhandeln. “Rasmus Fleischer” heter den. (ISBN 978-6134486330).

Precis som ytterligare några hundra tusen böcker från Betascript uppges den vara författad av trion Lambert M Surhone, Mariam T Tennoe och Susan F Henssonow. Samtidigt påpekas dock att innehållet kommer från Wikipedia. Exakt vilka artiklar som fyller dess 108 sidor är däremot oklart. Funnes det en sådan uppgift hade en motsvarande bok gått enkelt att sammanställa i Wikipedia Book Creator, som även erbjuder leverans på papper. En bok i sådant omfång hade då kostat under hundralappen.

Nu säljs “Rasmus Fleischer” i stället för 487 kronor på Bokus.com. Något billigare pris, 54 dollar, erbjuds på Amazon.com.

För den som söker efter mitt namn på Amazon är den är robotboken faktiskt ett av två resultat. Det andra sökresultatet är en annan robotbok.

Den som söker efter mitt namn på Bokus får upp Betascript-boken som sökträff 5 av 6. Bokus ger även ytterligare information:

De som köpt “Rasmus Fleischer” har även köpt:

Vilket båg, Bokus! Jag tror inte ett ögonblick på att någon har betalt 487 kronor för boken “Rasmus Fleischer” (och att samma kund köpt självbiografier av Bingo Rimér och Kieith Richards). Ändå har Bokus fattat det uppsåtliga beslutet att koda sin sajt så att det ska se ut som att osålda böcker har sålts. Så gör inte ens Amazon och Adlibris. De senare ersätter sin motsvarande högerspalt med ett antal “tips”, i stället för att blåljuga som Bokus gör.

Samma sak görs med alla andra Lambert M. Surhone-böcker varav flertalet knappast heller har blivit köpta en enda gång.

Bokus svar på Twitter undvek den bedrägliga köprekommendationen. I stället skyllde man ifrån sig på förlaget:

Nå, om Bokus inte vill ha dessa böcker i sitt utbud, så kan det knappast vara särskilt svårt att filtrera bort alla böcker från Betascript (för närvarande 43463 stycken). Det krävs ingen “regelbunden” gallring. Det kan göras automatiskt och det är lätt. Frågan är bara om de verkligen är intresserade av att gallra.

Uppdatering: Just när jag ska posta den här bloggposten, har boken “Rasmus Fleischer” försvunnit ur utbudet på Bokus. Att jag uppmärksammade den på Twitter ledde tydligen till ett manuellt ingrepp i katalogen.

Antagligen har Betascript och dess ägare, tyska förlagshuset VDM, insett den särskilda marknad som kan finnas för robotböcker som centreras kring enskilda personer. De gör ju vinst även om bara en enda person – den som boken handlar om – betalar för den. Och för många av dem som plötsligt upptäcker en bok om sig själv i nätbokhandlarnas utbud kan nyfikenheten säkert vara tillräckligt stor för att motivera ett köp.

Kanske får vi framöver se andra robotförlag utveckla denna metod ytterligare. Jämförelsen kan göras med 123people.com som är en sajt som skrapar ihop information kopplad till personnamn från olika håll på nätet, i syfte att locka trafik från folk som googlar andras och egna namn. Är kanske framtiden att alla människor får sig tillägnat en egen bok – och betalar för det?

32 kommentarer ↓

#1 Patrik on 14 March 2011 at 1:48 pm

418:- på adlibris, vet inte om det är samma, kategori konst&musik: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=6134486337

#2 avadeaux on 14 March 2011 at 1:54 pm

Enligt insideinformation bör någon åtminstone ha lagt boken i sin varukorg, annars hade det inte funnits någon köpstatistik och rekommendationsmotorn hade inte gett några resultat.

#3 rasmus on 14 March 2011 at 2:15 pm

Patrik: Fascinerande – för boken dyker fortfarande inte upp vid en sökning på dess titel (mitt namn) på Adlibris! Hur hittade du den?

Undrar också varifrån kategoriseringen “Konst & musik” stammar. Mycket spännande.

avadeaux: Jag ser dock en mängd böcker av Lambert Suhone som ger exakt samma rekommendationer. Så om någon lagt alla dessa tusentals böcker i sin inköpskorg, tillsammans med Bingo Rimér, lär det snarast vara någon på Bokus som velat snygga till rekommendationsfunktionen.

#4 Patrik on 14 March 2011 at 2:26 pm

Sökte på ISBN-numret, det gör jag oftast. Därmed borde det vara samma, vet inte varför jag tvekade.

#5 Lars Aronsson on 14 March 2011 at 2:31 pm

Vid sidan av traditionella uppslagsverk och den anrika “Vem är det?” fanns under 1900-talet en undervegetation av “porträttgallerier” (fotokataloger = face books) för olika regioner och yrkesgrenar. Dessa gavs ut av flera, konkurrerande förlag, som var långlivade och förmodligen lönsamma. Dessa hade sin storhetstid under 1930-40-50-talet och en stor del av deras marknad var förstås de avbildade personerna själva. Ett exempel på nätet är “Porträttgalleri från Östergötland” (1937) från Skånetryckeriets förlag, http://runeberg.org/pgosterg/

Idag kan dessa böcker så klart vara guldgruvor för släktforskare och lokalhistoriker. Men vilka andra än hans egen familj var i samtiden intresserade av att läsa om exempelvis lokomotivföraren Per Robert Schreiber i Mjölby? http://runeberg.org/pgosterg/0189.html

2010-talets inkarnation av dessa “kataloger för inbördes beundran” är alltså boken om dig själv, baserad på Wikipedia-artiklar. I mån av tillgång artikeln om dig själv, artiklar om de skolor du gått, artiklar om orter du bebott, rörelser du varit med i och om dina arbetsgivare.

#6 saturday_sun on 14 March 2011 at 3:22 pm

Är det här måhända Betascripts ironiska svar på dina kritiska blogginlägg? En bok i din ära helt enkelt.

#7 avadeaux on 14 March 2011 at 3:49 pm

Hm, ja efter att ha testat lite själv på ickerobotiska men obskyra böcker kan jag konstatera att det verkar som att Bokus har någon sorts mängd av topplistor som de fyller i med ifall rekommendationsmotorn inte ger något resultat.

#8 chrisk on 14 March 2011 at 8:16 pm

Asså… jag är fascinerad. I mitt helt okritiska sinne ser jag framför mig den ultimata överaffirmeringen av web 2.0 och jag-moderniteten. När robotarna skriver våra 15 megabytes of fame! Med ordentlig skrapning av Facebook, twitter, wikipedia och linked-in, med smarta smarta algoritmer som skriver hela böcker om vilket år man likeade “skateboard” och sedan författar en hel artikel om ens liv 2013 och hur man blev intresserad av skateboardar just då.

I kombination av att masha up lite psykoanalytisk litteratur och lite filosofi, så har man snart en riktig existentiell historia om alla tröstlösa personer som någonsin lämnat spår efter sig på webben.

Låt robotarna FÖRFATTA OSS TILL DÖDS!

#9 Annika Bidner, Bokus on 14 March 2011 at 8:28 pm

Hej,

Jag ville bara ge Bokus version av saken.

Vår ambition är verkligen att inte sälja titlar från uppenbart oseriösa utgivare, t ex av överprissatta Wikipediakompendier. Samtidigt vill vi kunna erbjuda så många “korrekta” titlar som möjligt.

Ingram, som är en av våra bokleverantörer, förmedlar bland annat Betascript Publishers titlar till oss. Ingram har blockerat flera andra oseriösa förlag, men av någon anledning vill de inte blockera just dem. Vi tar därför bort de böckerna i efterhand just nu. Vi jobbar på att skaffa en bättre blockering av bla Betascript-titlarna, men inget hindrar att de byter förlagsnamn och komma med nya titlar (eller att nya liknande aktörer dyker upp), så vi måste anpassa våra filter hela tiden.

På lång sikt hoppas vi att Ingram gör en bättre egen rensning, innan informationen når oss, så att vi slipper göra så många ad-hoc-åtgärder.

Vad gäller boktipsen för ej sålda titlar stämmer det att vi har varit slarviga. Tidigare hade tipsen rubriken “Köptips”, och det var därför inte lika noga vad de baserades på. Innan en bok har sålts visas en slags fall-back-förslag som baseras på populära böcker inom likartade bokkategorier. Vi kommer ändra detta så fort vi får möjlighet, så att vi inte ger någon missvisande information.

Vänliga hälsningar,
Annika

#10 ProcrastinationEmbodied on 15 March 2011 at 3:02 pm

Jag antar att engelskans “autobiography” nu får en helt ny innebörd.

#11 Linus Walleij on 17 March 2011 at 9:18 pm

Om det funnes en biografisk bok på 487 sidor om dig så hade jag köpt den direkt, men “Rasmus Fleischer – tankevärld och livsgärning” på 1037 sidor är mindre spekulativ, och Rasmus Fleischers samlade verk i tre volymer med läderbindning är väl en nödvändig ingrediens i varje välsorterat hem. Men nota bene, jag har faktiskt köpt Bingo Rimérs självbiografi, den är mycket underhållande.

Kommentera