- Copyriot - https://copyriot.se -

Enklaste sättet att digitalisera böcker

Hur tror ni att Google scannar in alla miljontals böcker? Knappast på flatbädd. Enligt uppgift används kameror för att fotografera av ett uppslag i taget med 3–4 sekunders mellanrum, vilket är ungefär den tid det tar att bläddra manuellt. Att sidorna välver sig lite korrigeras sedan genom en patenterad teknik.
Utan tvivel har Google ögonen på den långt mer avancerade metod som utvecklas av japanska forskare. Där behövs inga mänskliga händer. En robot bläddrar genom hundratals uppslag per minut medan en ultrasnabb kamera plåtar bilder som visserligen är gravt förvrängda men som i de flesta fall kan korrigeras av mjukvara.

Ingen av dessa teknologier är inom räckhåll för oss dödliga. Men kolla in www.diybookscanner.org! Där presenteras några sätt att bygga sin egen utrustning för att digitalisera böcker lika snabbt som Google.
Knepet är att använda vanliga digitalkameror för att fotografera boken där den ligger uppslagen i 90 graders vinkel i ett hemmabyggt ställ, vars delar enligt entusiasterna enkelt kan hittas i en container, bortsett från lampan. Fri mjukvara rätar sedan ut vinklingen.

Instruktionerna finns som sagt på www.diybookscanner.org som även länkar till andra artiklar.

Amerikanerna betonar gärna att det är lagligt att scanna böcker för privat bruk. Så inte i Sverige, där lagen om upphovsrätt skärptes år 2005. Förbudet mot att kopiera “hela böcker” gäller rimligtvis inte bara för kopieringsmaskiner (papper till papper) utan också för skrivare (fil till papper) samt för skannrar och kameror (papper till fil). Vad nu ett sådant förbud spelar för praktisk roll.

Att bygga en bokskanner verkar inte alls särskilt särskilt svårt. Har någon som läser detta kanske redan gjort det? Känns som ett perfekt projekt för ens lokala hackspace.

33 Comments (Open | Close)

33 Comments To "Enklaste sättet att digitalisera böcker"

#1 Comment By Rev. Smith On February 22, 2011 @ 1:28 am

Lite OT, men passar ändå lite in i ämnet.

Konceptet troll är handlar, som vi alla vet, om att spamma ned t.ex. en diskussion med ovidkommande material. Vi ser det dagligen på bloggar där ämnet dras från huvudämnet. På wikipedia ser vi hur de skriver sönder eller på annat sätt spammar ned artiklar. IAF tidigare spammades fildelningssiter med material med felaktigt innehåll… vilket borde kunna ses som arbete från IFP… Troll.
Det är då långsökt att kalla dessa böcker för trollböcker? Trollboksgenren :)

Och i sådant fall finns det annat som skulle kunna kallas för troll-_lägg in valfritt ord_ … trollmusik? Trollkonst?

#2 Comment By Erik Johansson On February 22, 2011 @ 1:43 am

Det svåraste problemet är att platta till bilderna när man tagit dom, eftersom jag inte gör det är det omöjligt för mig att OCR:a eller läsa på läsplattor. Jag skannar själv i ca 300 sidor på 6-10 minuter, 10 minuter utan den själv byggda scanner, 6 minuter med ett stativ för kameran och en hållare för boken.

Min dröm är en skanningsdag där man åker till en bibbla och skannar in ett par hundra böcker tillsammans, på flera maskiner.

#3 Comment By Horace Rumpole On February 22, 2011 @ 3:28 am

“Ingen av dessa teknologier är inom räckhåll för oss dödliga”

Jein … inte behöver jag digitalisera tusentals böcker men det e möjligt för mig att göra det om jag vill, det tar bara massa tid.

Det som e grejen med cybergrejer e precis att det INTE finns nåt stort tekniskt avstand mellan ‘oss dödliga’ och ‘dem’ (stater eller stora företag). Jämfor detta med till ex våld, där har ‘dem’ kärnvapen och ‘vi’ (några få) hagelgär…

#4 Comment By Horace Rumpole On February 22, 2011 @ 3:39 am

‘hagelgär’?
hagelgevär…

#5 Comment By Viktualiebrodern On February 22, 2011 @ 11:38 am

I barnboken “Rut och Randi”, som handlar om två tvillingflickor med ADHD uppfinner deras pappa en robot som vänder blad i en bok, men först när läsaren förstått innehållet. Den alltför snabba Rut måste vänta, och den alltför långsamma Randi måste skynda på.

Kan ingen göra en sån uppfinning i verkligheten? :-)

#6 Comment By ANNM On February 22, 2011 @ 11:48 am

Undrar hur den fungerar på pocketböcker. Man borde rimligtvis behöva någon slags mekanik för att hålla sidorna utspända.

#7 Comment By Thomas E On February 22, 2011 @ 12:13 pm

Herr Millet [1] har digitaliserat en massa intressanta teknikböcker från den gamla goda tiden. Hans teknik är att helt enkelt skära loss bindningen och köra sidorna genom en scanner. Så länge man inte arbetar med medeltida handskrifter verkar det vara ett rationellt sätt att digitalisera böcker.

#8 Comment By rasmus On February 22, 2011 @ 12:22 pm

Jag inser att det finns många bibliosadister och biblionihilister som tycker det är fräckt att skära upp ryggarna på böcker. Mot detta villa jag visserligen inte resa några sentimentala invändningar, men jag ber att få påminna om att många av de böcker som vi vill scanna kommer att vara lånade från bibliotek. Då är det lite dumt att gå loss med kniven.

#9 Comment By Erik Johansson On February 22, 2011 @ 12:46 pm

@ANNM: fungerar på de flesta pocketböcker, men om den är för hårt bunden eller om texten är för nära mitten så är det svårt/omöjligt att få en bild med all text..

#10 Comment By Johan On February 22, 2011 @ 12:52 pm

I Japan tycks privat bokskanning ha blivit en hel industri (en nyhet sedvanligt förpackat som textreklam för den läsplatta pressen hoppas ska kunna rädda dess gutenbergska affärsmodell):
[2]

#11 Comment By Viktualiebroder On February 22, 2011 @ 12:54 pm

Många gamla luntor på Riksarkivet är inbundna så att hela ord försvinner.

I princip får man välja mellan att förstöra en kanske 200 år gammal rygg, eller gissa sig till vad som står i slutet på varje rad.

#12 Comment By Rasmus On February 22, 2011 @ 1:04 pm

Erik Johansson: Vill du berätta lite mer om vad för slags utrustning du har satt samman?

#13 Comment By Björn On February 22, 2011 @ 1:17 pm

Jag har byggt den allra allra enklaste varianten där man bara skär sönder en wellpapplåda på diagonalen för att få en “vagga” där man lägger boken

[3]

Sedan fotograferar man alla udda sidor (med systemkamera på stativ) för att sedan vända den och ta alla jämna. En glasskiva används för att hålla sidorna platta. På detta sätt har jag kopierat 3 kursböcker hittills. Det som tar tid är korrigerandet av sidorna. En tumregel med hembyggd bokscanning är att ju mer tid du lägger ner på att bygga en scanner där kameran alltid befinner sig på optimalt avstånd och vinkel i förhållande till boksidan, desto mindre tid behöver du framför datorn. När jag får tid ska jag bygga nåt mer permanent.

#14 Comment By Lars Aronsson On February 22, 2011 @ 2:29 pm

Den japanska snabb-bläddrande automaten är en “flygande bil”, en vision om att år 2525 ska man kunna scanna böcker jättesnabbt. Google Books är i motsats till detta ett här-och-nu projekt med beprövad teknik, som redan har scannat miljontals böcker sedan 2004. Bläddrande bokscanners finns, bland annat hos Stockholms universitetsbibliotek. Gör ett studiebesök där. På DIY-skalan är Book Liberator mer intressant, [4] och en liknande kommersiell produkt lanserades på CES-mässan för någon månad sedan, Ion Audio Book Saver, [5]

#15 Comment By Cernael On February 23, 2011 @ 3:14 am

Huvuddesignen från diybookscanner (den på bilden, titta och jämför) inbegriper en plexiglaskil som trycker ner/spänner ut sidorna, sen fotar kamerorna genom den. Handtaget på framsidan sitter fast i kilen, när man fotat lyfter man och bläddrar fram till nästa uppslag. Pocket borde inte vara något större problem.

#16 Comment By Fünf On February 23, 2011 @ 11:42 am

En annan viktig del i digitaliseringsarbetet är att korrigera outputen från OCR-programmet. Om man tycker att det är en tradig process kan man alltid dela på bördan, t.ex. med detta web-baserade program: [6]. Används av Project Gutenberg.

Att korra någon sida per dag/vecka eller så är ju ingen match!

#17 Comment By stagg On February 24, 2011 @ 12:54 am

Kanske är detta redan känt, men jag drar igenom min variant ändå. (Lämpligt för de som på ett eller annat sätt skaffat sig Adobe CS.)

Jag fotar oftast av hela uppslag. Stativet kommer från en gammal förstoringsapparat. En glassdörr från ett gammalt skåp slätar ut uppslagen (detta bryter dock ofta ryggen).

För att styra upp bilderna bygger jag en “action” i Photoshop som fixar kontrast, delar uppslaget till två sidor, rätar ut och ev. skärper bilden (oskarp mask eller dyl.). Alltså bara att vänta en stund medan datorn svettas. Sedan låter jag Bridge döpa om filerna så att de kommer i korrekt ordning och sammanfaller med sidnummer med “batch rename”. Acrobat får sedan lägga ihop dem till en pdf och köra en OCR.

Mitt problem ligger i att filerna blir aningen stora. Någon som vet hur man reducerar storlek? Bildformatet?

#18 Comment By Gabrielle B On February 25, 2011 @ 12:23 am

Tala med honom som uppfann sedelräknaren. Det finns nog ett andligt släktskap där.

#19 Comment By H On March 11, 2011 @ 11:28 pm

Stagg! Reducera med EasyThumnails!

#20 Pingback By COPYRIOT | Bibliotekets dimensioner On October 11, 2011 @ 9:27 pm

[…] Enklaste sättet att digitalisera böcker […]

#21 Comment By Oivvio Polite On November 1, 2011 @ 10:35 am

Jag brukar skanna material från arkiv (mikrofilm, klipp och böcker) med digitalkamera. KBs mikrofilmsläsesal till exempel är ju så kall att man får bronkit. Då föredrar jag att gå dit och skanna och sedan läsa framför datorn.

Den här bloggposten pekar till några sådana skanningar: [7]

#22 Comment By Oivvio Polite On November 1, 2011 @ 10:39 am

Jag skannade också min fars totala litterära kvarlåtenskap innan den skickades till ett amerikanskt arkiv förra året, och förr eller senare tänker jag att jag skall tillgängliggöra den online.

[8]

#23 Trackback By hydroxychloroquine off patent On July 15, 2021 @ 1:11 pm

hydroxychloroquine patient assistance program

communicate primary angioplasty still

#24 Trackback By hydroxychloroquine in lupus On July 22, 2021 @ 5:33 pm

where to get hydroxychloroquine

teenager chondromalacia japanese

#25 Trackback By stock for hydroxychloroquine On July 31, 2021 @ 7:45 pm

hydroxychloroquine buy from india

last contrast medium sweet

#26 Trackback By stromectol dental On August 19, 2021 @ 2:08 am

stromectol 12mg for dogs

tip doppler ultrasound brilliant

#27 Trackback By priligy interaction with alpha blockers On August 27, 2021 @ 8:42 pm

dapoxetine price nz

scene claudication pop

#28 Trackback By t plaquenil On September 13, 2021 @ 8:48 pm

stromectol 6mg for ear infection

convince exophthalmos along

#29 Trackback By stromectol near me On September 23, 2021 @ 11:36 am

is it safe to buy stromectol online uk

sacred enkephalin card

#30 Trackback By ivermectin canada online On September 27, 2021 @ 9:44 am

ivermectin 6 mg capsules

stretch hyperglycemia experiment

#31 Trackback By ivermectin without a perscription On September 30, 2021 @ 3:28 pm

stromectol breastfeeding

finally diverticulum operating

#32 Trackback By does ivermectin kill lice On October 5, 2021 @ 2:49 pm

ivermectin tablets

anymore cubital tunnel syndrome root

#33 Trackback By ivermectin pinworms treatment humans On October 5, 2021 @ 7:46 pm

horse ivermectin for humans

profile rapid eye movement sleep seriously