Frihetsboxen

Eben Moglen hatar Facebook – symbolen för hur mellanmänsklig kommunikation görs beroende av ett enda företag som övervakar varje vink.
Många andra hatar också Facebook. Vissa ropar på lagstiftning. Andra manar till renlevnad. Ännu fler går med i Facebook-grupper som protesterar mot Facebook. Eben Moglen, däremot, bygger en liten låda.
Genom att sprida ut och koppla upp tillräckligt många små lådor – “Freedom Box” – säkras ett internet där ingen enskild aktör har kontrollen över vår kommunikation. Sådan är visionen för Freedom Box Foundation som alldeles nyligen startades av Eben Moglen – känd veteran från Free Software Foundation.

En färsk artikel i New York Times har skapat stor uppmärksamhet kring Freedom Box. Konkret rör det sig om en liten serverdator – inte större än en laddare till en mobiltelefon – vars pris bör kunna pressas ner till några hundralappar. På denna server körs Debian Linux samt en speciell uppsättning av fri mjukvara, vilken återstår att utveckla.
Några av frihetsboxens grundläggande funktioner ska vara krypterad IP-telefoni, krypterad e-post och decentraliserade protokoll för sociala nätverk och mikrobloggande – allt det som vi måste ge upp när vi använder Skype, Google, Facebook och Twitter. Därtill ska frihetsboxen integrera smidiga lösningar för anonymiserad nätåtkomst och för att kringgå nätfilter. Arbetet har börjat organiseras i projektets wiki.

Förvisso är visioner av detta slag ingenting nytt bland nätaktivister – må vara att Freedom Box Foundation sätter ribban ännu högre än vad andra hittills har gjort. Men med tanke på vilka som ligger bakom är det omöjligt att jämföra med hur fri mjukvara tog över nätet trots att “sansade” bedömare hade ansett det omöjligt. Nu är det hög tid för nästa steg.
Eben Moglen har slipat noga på tankarna bakom Freedom Box och relaterar givetvis det vad som just skett i Egypten. Han är sannerligen en speciell karaktär: historiker, jurist och hacker.

Copyriot bloggade en del om Eben Moglen i juni 2004. Ja, 2004! Det slår mig att den här bloggen snart fyller sju år.

50 kommentarer ↓

#1 chrisk on 16 February 2011 at 11:47 pm

aningen off-topickommentar, men när jag läste (eller kanske läste om) ditt inlägg från 2004 började jag fundera på om man 2011 kan skriva “net.art-scenen” (med punkt).

Freedom box är fett. Dessa boxar hade varken kunnat kapas eller blockas i ex. Tunisien. Påminner lite om svartkast.

#2 Viktualiebrodern on 16 February 2011 at 11:53 pm

Jag tror man måste börja fråga sig om verkligen ett *ännu* mer komplicerat tekniskt system (denna hyperkomplexa box) är en lösning mot en, tja, politisk/social strömning mot centraliserad kontroll (möjliggjord genom komplicerade tekniska system). Eller samam sak formulerat på valfritt sätt.

Ett arms race… en komplexitetsduell mot kollapsen.

Kanske vore det bättre att tagga ner, att söka icke- (inte anti-) teknologiska försvarsstrategier?

Var det inte Baudrillard som skrev ungefär att Makten dör ut i avsaknad av motstånd?

Doug McAdam skrev om att de maktlösa/svagare måste i sin taktik skapa “negative inducements” det vill säga komma ifrån det rent reaktiva försvaret, till att skapa situationer som är så obehagliga för makten, att redan ett löfte att upphöra med dem är något som kan användas för att handla med. Spelteori, även om McAdam inte använder ordet.

Jag tror att vägen fram går genom att skapa något “negative inducement”, till exempel framgång i val. Inte genom komplexitetskapprustning mot stupet.

http://www.nd.edu/~rmcveigh/change/McAdam.pdf

Det här blev i vanlig ordning förvirrat, men jag tror att det fanns en poäng.

#3 Stefan Kangas, Fripost on 17 February 2011 at 3:21 am

Matt Lee från FSF berättade om de här Freedom Box redan på konferensen FSCONS i Göteborg förra året. Idén verkar för mig vara individuell och direkt ägarkontroll. Det är intressant, men jag vill berätta om en annan möjlig parallell strategi.

Vi är några i Göteborg som startat en förening för att frigöra vår e-post. Idén är att bygga en demokratisk förening som driver sina egna e-postservrar. Vi har kallat vår förening Fripost och har vår hemsida på http://fripost.org/ (se även wikin på http://wiki.fripost.org)

I Fripost oss har vi en kollektiv organisering kring våra egenfinansierade — ofta donerade/lånade — servrar. Vi tror att man är starka tillsammans. Men vi löser ett annat problem än FreedomBox också. Hur får man igång en tekniskt riktig e-posttjänst, med sina speciella krav på tillförlitlighet, och som samtidigt är demokratisk, d.v.s. medlemskontrollerad och som respekterar användarnas integritet?

Vår lösning blev en gammal beprövad metod: vi startade förening. Inte lika punkigt som FreedomBox kanske, men det har gjorts förr och vi vet att det fungerar. I Fripost har vi blivit 18 medlemmar sedan starten i november förra året, vilket är utan att ens ha satsat särskilt hårt på rekrytering, och utan att ens ha fått upp våra system. Vi “lanserar” systemet den 12 mars med fest på Gnutiken (fri programvarukooperativ i Göteborg, se gnutiken.org).

Jag tror generellt det är bra att prova olika strategier. Våra motståndare gör det, så vi får knappast vara sämre.

Stefan Kangas,
föreningen Fripost

#4 Horace Rumpole on 17 February 2011 at 4:08 am

@ Stefan Kangas

För att bli med i Fripost måste man bo i Sverige – varför detta?

#5 Erik Johansson on 17 February 2011 at 9:13 am

@Horace Rumpole

Skulle gissa att det är jobbigt att ta emot betalningar från utlandet. Internationella betaltjänster kan ju vara politiskt knepiga.

#6 Horace Rumpole on 17 February 2011 at 10:03 am

@Erik
‘jobbigt att ta emot betalningar från utlandet’???
Okej, jag kan tänka mig att (efter wikileaks grejen) det kan nog vara så åtminstone där det gäller Paypal, Visa osv… men det borde finnas lite ‘lateral thinking’ här.
I alla fall tar de postgiro, och det funkar inom hela EU (? eller? Inom Norden?)
Det måste finnas nån annan anledning (?)

#7 Delat och intressant – 17 February, 2011 | [insert random stupid name here] on 17 February 2011 at 10:57 am

[…] Frihetsboxen – En frihetsbox låter onekligen väldigt spännande.. […]

#8 Jerker Montelius on 17 February 2011 at 11:44 am

Vad jag inte förstår är hur han räknar med att få till ett decentralicerat DNS system? Vad jag förtåt så är det en nödvändighet

#9 Lars Truedson on 17 February 2011 at 12:04 pm

Och i skönlitteraturen har ju @doctorow skrivit Little Brother med liknande teman. Rätt kul i sin genre, närmast en ungdomsbok om kryptoaktivism i ett rent helvete extrapolerat från pappa Bushs värsta excesser.

#10 OlofB on 17 February 2011 at 1:06 pm

Spontant är det bra grejjer, FreedomBox, men jag tror mera på en minimalistisk väg ut.

T.ex.: varför inte, likt Svartkast, skippa det där krypteringslagret i boxen..? Kryptering kan lösas i lager ovanpå en box som bara, helt neutralt, skyfflar paket.

Att kräva en viss uppsättning komplicerad programvara i boxen är bäddat för inkompabilitet, kostnad och #fail.

Ovanstående sagt utan att ha läst detaljerna i projektet :O) Så rätta mig gärna om jag har fel.

#11 Martin on 17 February 2011 at 2:04 pm

Hallå! Sjukt bra blogg, har hängt med ett tag nu men brukar oftast ge mig för att skriva kommentarer.
Tycker du borde ha någon typ av omröstingar ibland, på t.ex. http://www.valresultatet.se kan du göra omröstningar till bloggen.

#12 Horace Rumpole on 17 February 2011 at 2:42 pm

Bahrain idag
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/182769_498674287881_600157881_6301375_2881580_n.jpg

#13 egolost on 17 February 2011 at 3:22 pm

Jag har efter en del lekande med min andoroidmobil kommit på att man borde kunna bygga en freedom box med telefonen som hårdvara. På så viss har man redan en massdistribuerad platform. Min androidlur kostar 1k och är liten nog att ha i fickan.

#14 Lars Truedson on 17 February 2011 at 6:05 pm

Och jag har förstås fel i #9 ovan när jag skriver pappa Bush. Det var sonen – eller snarare kanske hans vicepresident som drev på.

#15 Daniel on 18 February 2011 at 12:58 am

“Min androidlur kostar 1k och är liten nog att ha i fickan.”

Och om ett par år kommer det drälla av gamla androids folk inte vill ha längre, men som duger till servrar. Bra med inbyggd batteribackup också :)

#16 Uno Hansson on 18 February 2011 at 2:32 am

“… Ett arms race… en komplexitetsduell mot kollapsen.

Kanske vore det bättre att tagga ner, att söka icke- (inte anti-) teknologiska försvarsstrategier? …

Varför då inte både – och…
… eller kanske en myllrande mångfald…

#17 Stefan Kangas, Fripost on 18 February 2011 at 4:21 am

Horace Rumpole: Jag klipper från vår FAQ.

“Vem kan gå med?

Det enda kravet för medlemskap är att man bor i Sverige. Meningen med begränsningen är att det måste vara möjligt för medlemmar, åtminstone i teorin, att delta på ett årsmöte. Det är väldigt svårt att delta i föreningen om man bor i ett helt annat land. Om någon från Italien vill gå med är det till större nytta om hon startar en egen förening för alla italienare. ”

Det förslag som föranledde stadgan var att man inte skulle kunna gå med om man inte bodde i Göteborg. Detta får ses som en kompromiss. Själv tycker jag att stadgans anda i princip är bra, men frågan är om den alls behövs.

Stefan Kangas,
föreningen Fripost

#18 Horace Rumpole on 18 February 2011 at 11:17 am

@Stefan
Ja men det var det fräckaste …. Jag ar ingen ITALIENARE! Jag bör ju i Gbg – på Hissingen (Nansensg. 4) och jobbar på IL Papersåtervinning (på Hissingen) – jag tom äter och super på Solrosen i Haga…

Förlåt, jag driver med dig ;) inte bör ju i Gbg nu längre…
Men ändå är det mig konstigt att nåt på nättet ska vara så geografiskt begränsad…

#19 Erik Josefsson on 18 February 2011 at 1:40 pm

Min lilla telekompinne kom iallafall så långt att den fick en fin splash-screen :-)

http://euwiki.org/Propensities/Free_Infrastructure

Kör på! Igen och igen och igen :-)

#20 Rasmus Kaj on 18 February 2011 at 8:40 pm

Jag håller helt med om att en sådan grej som föreningen fripost inte *behöver* någon geografisk koppling eller begränsning i vem som får vara med. Men ännu viktigare är att det inte handlar om att en förening eller tjänst ska konkurrera ut facebook, det är en levande mångfald som behövs. Därför är det bra med någon form av avgränsning. Om det sedan är bara Göteborgare, bajenfans eller kommunister spelar mindre roll, det viktiga är att andra kan ta samma initiativ och att varje grupp trivs med sig själv!

Samma sak gäller freedom box; jag applåderar dem, men gör hellre något annat själv än ansluter mig.

#21 Erik Josefsson on 19 February 2011 at 7:14 pm

Rasmus, vi behöver prata om det speciella med frihetslådan att man just har den hemma. Är det juridiska skyddet för datorer i hemmet tillräckligt starkt? Starkare hemma än när man har en dator i fickan på stan? Vad betyder en privatlivsbaserad informationsinfrastruktur i förhållande till en företagsbaserad? Hur gör man fri informationsinfrastruktur överhuvudtaget?

#22 Horace Rumpole on 20 February 2011 at 8:49 am

This is useful:

Uncensored internet access available for Libya.

+49 49 23197844321

User: telecomix

Password: telecomix

12 lines are available for Libyans only

http://anonymoustube.blogspot.com/2011/02/libya-freedom-net-message-from.html

#23 Diktaturblockering « Stenskott on 25 February 2011 at 8:37 pm

[…] Moglens frihetslåda drar till sig uppmärksamhet från aktivister världen över. Erik Josefsson framstår som lådans […]

#24 COPYRIOT | on 26 October 2011 at 7:25 pm

[…] Frihetsboxen […]

#25 COPYRIOT | Anteckningar från #net4change on 26 October 2011 at 7:32 pm

[…] Frihetsboxen […]

Kommentera