Flodvåg av böcker om Wikileaks

Sugen på att göra snabba klipp i bokbranschen? Ge ut en bok om Wikileaks, fort som fan. Du kommer visserligen inte vara ensam, men kan å andra sidan vara säker på boken kommer att sälja en del – alldeles oavsett innehållets kvalitet.

“Wikileaks” är ett ord som tidigare inte förekommit i boktitlar, vilket ökar sökbarheten. En bok med det ordet i titeln kommer att hittas av de verkligt nyfikna, exempelvis av studenter som ska skriva uppsats och helt enligt anvisningarna börjar med att söka efter böcker.

En sökning i biblioteksdatabasen Libris ger oss (minus dubletter) tre aktuella böcker:

Dessa tre titlar är de stora. De som kommer att synas i skyltfönster och recenseras i alla stora tidningar.

Men en sökning efter Wikileaks på Amazon eller Adlibris ger ytterligare ett stort antal sökresultat. Nu ska vi titta närmare på hur Wikileaks-litteraturens “långa svans” är sammansatt:

Adlibris saluför ytterligare 19 titlar med “Wikileaks” i titeln (dubletter borträknade). Av dessa kommer 11 från Books LLC – samtliga baserade på olika kategorisidor på Wikipedia. Eftersom titlarna oftast är löjligt långa inser nog de flesta att det inte rör sig om böcker dedikerade till ämnet Wikileaks.
Om taktiken hos Books LLC är att spamma katalogerna med många titlar, är andra robotförlag mer sofistikerade i sin jakt på lockande titlar. Säkerligen kommer en del att vilja köpa en relativt billig bok som heter Off the Record Guide to Wikileaks: Julian Assange, the Advisory Board and Controversy. Dock visar det sig att bokens författare, Jenny Reese har utgivit hundratals böcker om de mest skiftande ämnen – hon är alltså ännu en robot, utan känd koppling till de som tidigare tagits upp här. Vilket innehåll som Jenny Reese-böckerna fylls med är ännu så länge oklart.

Ännu en ny bekantskap är “Taft Johnson“, författare till boken Julian Paul Assange, The Controversial Figure Behind Wikileaks. Taft Johnson tycks inte fullt så produktiv som sina robotkollegor, däremot ovanligt ärlig. Alla böcker på Amazon är försedda med följande upplysning:

This book was created and put into distribution by a team of dedicated editors using open source and proprietary publishing tools. One of the advantages to the way we publish books is that our content is up to date and written by dedicated subject matter experts from all over the world. By adding a layer of screening and curatorial attention to this material, we are able to offer a book that is relevant, informative and unique.

Intressant! Även dessa böcker vore intressanta att titta närmare på. Dock finns ännu inga titlar av Taft Johnson på svenska bibliotek.

Bland de dyraste Wikileaks-böckerna som säljs på Adlibris – tillika ett av de högst rankade sökresultaten – är Wikileaks – removing the “top secret” seal av Edward R. Miller-Jones (FastBook Publishing).
Mellaninitial, check. Mauritiskt ISBN, check. “High Quality Content by WIKIPEDIA articles”, check. Visst är FastBook ännu ett underförlag till VDM. Skillnaden mot Alphascript och Betascript tycks vara att Fastbook-böckerna har vettigare titlar, satta av människor och inte av robotar. Samt högre pris.

Heinz Duthel” har också givit ut tre “böcker” om Wikileaks som säljs via Amazon, däremot inte på de svenska nätbokhandlarna.

Återstår det något utrymme mellan de tre topplisteböckerna om Wikileaks och robotarnas långa svans? Ja, men inte så värst mycket. Ett par journalistiska böcker, uppbackade av stora mediehus, lägger sig precis nedanför topplistan. Dels den tyskspråkiga Staatsfeind WikiLeaks (Der Spiegel). Dels en e-bok från New York Times, med karaktär av artikelsamling, inte utgiven på papper: Open Secrets: Wikileaks, War and American Diplomacy, skriven av journalister på New York Times (torrent).

Senare i år kommer även Micah L. Sifry med boken Wikileaks and the Age of Transparency. Ambitionerna verkar vara att ge en något mer djuplodande analys, men dock inte av akademiskt slag även om den utges på Yale University Press.

Efter ett par år kommer otaliga vetenskapliga arbeten att ha publicerats om Wikileaks. Först ut på den banan var nog ändå tyska Suhrkamp som utgivit Wikileaks und die Folgen, en antologi med medieforskare som Felix Stalder, Mercedes Bunz och Geert Lovink.

Bland den handfull titlar som vi hittar där återfinns också intressanta exempel på lycksökeri. Ta exempelvis boken Julian Assange: Wikileaks Warrior for Thruth (Cogito Media Group). Bokens två författare, de föga kända Valerie Guichaoua och Sophie Guichaoua, står angivna med minimal text medan varumärket Julian Assange framhävs stort i både text och bild på bokens omslag. Uppenbarligen vill förlaget skapa intryck av att det rör sig om en självbiografi. Utan att på förhand döma ut bokens innehåll så osar det sökmorotoptimering om dess titel.

Att ordet “Wikileaks” fungerar sökmotoroptimerande verkar fler ja insett. Iraq Through a Bullet Hole hette en bok där Issam Jameel skildrar livet i det ockuperade Irak. Såvitt jag förstår har den i efterhand fått en extra undertitel, “A civilian Wikileaks”, vilket givetvis ökar antalet sökträffar där boken dyker upp.

Sammanställningen som här har gjorts baseras endast på nuvarande utbud hos Adlibris. En sökning på Amazon ger åtminstone dubbelt så många träffar, bland vilka det kan finnas ännu fler intressanta exempel på hur spekulativ bokutgivning surfar på fascinationen kring Wikileaks.

29 kommentarer ↓

#1 daniel on 11 February 2011 at 3:43 pm

Driften att odla gratis pengar ur Kulturen verkar vara en rätt stor kraft för att skapa mer brus och bredden den samma.

Signal to noise ration…

Det är mycket märkligt att Adlibris inte filtrerar spam alls utan ser det som ett bra sätt att tjäna några extra kronor. De borde förstå att deras sökfunktion givetvis förlorar trovärdighet i och med att fler och fler konsumenter väljer att bortse från dess resultat.

#2 manen on 11 February 2011 at 7:02 pm

jo den första tanken som slog mig när jag såg att du skrev om detta var ‘ok, hur många böcker lär Heinz Duthel ha författat?’

antar det åtminstone kommer någon bok från universalgeniet om Wikileaks^^

#3 Horace Rumpole on 11 February 2011 at 10:28 pm

“Domscheit-Berg går hårt åt både Julian Assange och Wikileaks i sin nya bok. Han var Assanges vapendragare i några år, de slutade vara på god fot och nu kommer boken om alles. Jag tror att det finns all anledning att inte lita till hundra procent på allt som står i Domscheit-Bergs bok. Han tjänar antagligen miljoner på den här boken och han håller på att launcha en konkurrerande whistleblowersite. Han har egna intressen i det hela.”

Anna Troberg
http://www.annatroberg.com/2011/02/11/debatt-i-p1-morgon-om-wikileaks/

#4 mary eng on 12 February 2011 at 2:10 am

i sense an anti-robot discrimination complaint in the future . . . .
now money, that’s even funnier, when the artistic types try to get monetizy
with the wikileaks t-shirts outside the football game/revolution, yeah.
but very nice point about indexibility. that is why i like to put a little wikileaks in everything. the ultimate potatoes for the soup. they absorb excess salt. wikileaks + torture -rape.
but there is a blog for that too!
http://rapeisneverokay.blogspot.com/
any assessment of the twitter court proceedings? seems to be be a geriatric fanfaronade in silk ties with pro-hiroshima defense counsel and celebrity prom-vibe, plus swedophobia and classic fish and chips misogyny. and everyone is a pervy voyeur with a flare for maximum publicity and total guilt before proven guilty and no interest in anything besides the events in question.
but enjoying the comp law revelations . . .
forget the actual HR issues. human rights, human relations.

if you can bear the twisted americanism this is a bit nice:
http://cyber.law.harvard.edu/interactive/events/2011/hyde
assuming you are still somewhat obsessed with google books.
what i am worried about is why all the swedish literature is still on archaic lockdown. who will liberate it?

forever ingratiated all tedious day long

#5 Horace Rumpole on 12 February 2011 at 2:30 am

Har precis läst en del av Guardian books ‘Wikileaks: inside Julian Assange’s War on Secrecy’. De verkar inte så dum – tom bra skrivit. Mycket bättre på många sätt än NYT’s utgav – fattar inte varför den inte finns på TPB (jag tvingades köpa den!!

@MANEN jag har hittat Heinz Duthels nya bok, det går att läsa den här -> http://en.wikipedia.org/wiki/WikiLeaks

Yezzie fockin fokk!

#6 Fredrik on 12 February 2011 at 10:51 am

Bas är farligt:

http://filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=314&returnurl=http://filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3djazz