Polisens datorbeslag måste fortfarande regleras

Nils Funcke tar upp den mycket viktiga frågan om datorbeslag i Expressen. Exemplet som tas är det vansinniga mangamålet.
Emellertid diskuterar Nils Funcke mest domstolarnas slutliga beslut om förverkande. Ännu viktigare är i praktiken ofta själva beslaget, som kan bestå under lång tid från tillslag till domslut. En organisation kan lätt knäckas genom att polisen låser in deras hårddiskar under två-tre års tid, även om de sedan skulle lämnas tillbaka.
Därför påminner jag gärna om en gammal bloggpost: “Polisens rätt att hålla datorer i beslag måste regleras“. Exemplen som där togs upp var två olika tillslag: Forskningsavdelningen och The Pirate Bay. Sedan dess har ytterligare ett viktigt exempel tillkommit: MMN-o i Umeå.
Fortfarande väntar vi på att någon politiker ska ta upp frågan om datorbeslag i riksdagen.

30 kommentarer ↓

#1 Björn Felten on 10 February 2011 at 2:25 pm

Nu blev jag ju ingen riksdagsman, efter PP:s katastrofval, annars hade jag en färdig motion på lager, som just skulle rätta till ovanstående skandalösa förhållande.

#2 Nils Funcke: ”Datorbeslagen strider mot yttrandefriheten” – Debatt – Expressen.se | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället on 10 February 2011 at 2:29 pm

[…] även vad Copyriot säger i frågan. Det här inlägget postades i IT, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken. ← […]

#3 Mumfi on 10 February 2011 at 10:31 pm

Det är helt rätt och riktigt att polisen beslagtar datorerna. Alternativet skulle vara att de annars själva fick lov att granska innehållet. Det är rätt och rimligt att betrakta en dator eller annan lagringsmedia som behållare för skriftliga handlingar, och alltså beslagta dem i avvaktan att det ges tillstånd att gå igenom hela eller delar av materialet lagrat därpå.

Vad som behöver åtgärdas är att de fortsätter att betraktas som sådana vid hanteringen efter beslaget. Dvs att de återlämnas snarast så som sker med en bankbok, till exempel, eller så som man får kopior på andra skriftliga handlingar som tagits i beslag. Om datorn i sig är ointressant, kan den lämnas tillbaka med en kopierad hårddisk, eller utan och med informationen i annan form. Är det “förbjuden” information är det trivialt att snarast lämna tillbaka med den informationen borttagen, antingen från originaldisken eller från kopiorna.

#4 BL on 16 February 2011 at 1:22 pm

Mumfi, även om jag helt håller med om att en dator – och i stort sett alla beslag som inte riskerar att få sitt bevisvärde förstört – bör återlämnas snarast, så är det allt annat än trivialt att ta bort information från den innan den återlämnas.

Om det sker innan den brottsmisstänkte eventuellt blir dömd och domen vinner laga kraft är det inget mindre än statsstödd vandalism.

Just det problemet ligger i själva verket på ett helt annat plan, nämligen i det faktum att information och data i sig själv kan vara “förbjuden”. Hela det konceptet är fullkomligt absurt, särskilt om man betänker att man i den digitala världen kan göra kopior av sitt material som in i minsta detalj (databit) är helt identiska med originalet, och därmed också i varje rimlig definition av ordet ÄR originalet.

Kommentera