Åter till Heinz Duthel

Undersökningen av robotförlagen – som har löpt över sju tidigare delar (länkade här) – började hos Heinz Duthel. Nu är det dags att återkomma till “honom”. På flera punkter skiljer sig nämligen fenomenet Heinz Duthel från AlphaBetaLLC (en förkortning som här får beteckna de likartade robotförlagen Alphascript/Betascript och Books LLC).

1. Heinz Duthel-böckerna nöjer sig inte med text från Wikipedia utan skrapar ihop sitt innehåll från alla möjliga håll. Ofta rör det sig om solklara upphovsrättsintrång (se nedan). AlphaBetaLLC är däremot noga att hålla sig upphovsrättsligt korrekta genom att ange Wikipedia som källa i enlighet med dess licens.

2. Heinz Duthel utges för att vara en verklig person. Nätet är nedspammat med hans helt osannolika CV och även en bild. En journalist som gick på bluffen intervjuade Heinz Duthel som svarade via mail. Jag vet visserligen inte om någon har försökt att kontakta “Lambert M. Surhone” (Betascript), men jag tror inte att han skulle svara. Och även om det namnet bedrägligt nog används som författarnamn i katalogposterna, står det bara som redaktör på bokens omslag.

3. AlphaBetaLLC ger ut böcker om alla tänkbara ämnen, bara de existerar som kategori på Wikipedia. Något mänsklig sållande tycks knappast alls ske hos dem. Heinz Duthel väljer däremot sina ämnen med viss omsorg. Närmast bestämt märks en slagsida mot “kittlande” ämnen: konspirationsteorier, extrempolitik, esoterika och lagom förbjuden sexualitet. Därtill marknadsför Heinz Duthel ett stort antal biografier (över filosofer, konstnärer och barnkändisar) samt en del handböcker i blandade ämnen. Totalt rör det sig dock “bara” om hundratals böcker, inte hundratusentals som i utgivningen från de andra robotförlagen.

4. Heinz Duthel verkar i första hand satsa på att kränga e-böcker via Amazon Kindle Store och Apple iBookstore. Men hundratals titlar erbjuds även som pappersböcker via print-on-demand. Av dessa säljs för tillfället 3 på Adlibris och 89 på Bokus.

5. Heinz Duthel har inget eget bokförlag utan använder de stora tjänsterna för självpublicering. Framför allt Lulu.com i vars katalog Heinz Duthel har 122 böcker i sitt författarnamn (81 e-böcker och 110 pappersböcker).

6. Heinz Duthel har i någon inkarnation existerat åtminstone sedan 2004 – fem år innan AlphaBetaLLC började göra väsen om sig. Exakt vad han då ägnade sig åt är emellertid oklart. Enda spåret jag lyckats hitta är två noteringar på tyska Wikipedia, daterade november 2004, om varför sidan om Heinz Duthel borde raderas. Någonting om att han kallar sig filosof men inte är relevant och att han länkar till “mirakulösa flash-animationer med ytlig politisk propaganda”. Detta gör mig bara mer nyfiken, så nu gäller det att hitta en hjälpvillig administratör på tyska Wikipedia som kan plocka fram informationen.

Min uppfattning är att någon aktivt väljer ut aktuella ämnen för Heinz Duthels “böcker” samt designar omslagen. För en dryg vecka sedan utkom exempelvis “How a single match can ignite a revolution” som utges för att vara en bok om de pågående upproren i arabvärlden. Av katalogtexten att döma sympatiserar författaren med upproren, som påstås vara en “Wikirevolution”, medan skarp kritik riktas mot västvärldens ledare för dess stöd till diktaturen i Egypten. Säkert låter det tillräckligt spännande för att några arma stackare ska betala $13.79 på Amazon för att ladda hem den till sin Kindle. Kanske betalar några rentav 15 euro för pappersboken, som uppges ha 248 sidor. Vad som fyller dessa är oklart. Men en sak är säker – vartenda ord finns redan att läsa gratis på webben.

Heinz Duthels katalog på Lulu.com listar ännu en nyskriven bok på samma tema och av samma författare: “Global Domino effect. Will the Arab revolutions spread around the World?” Bisarrt nog verkar Heinz Duthel nu inta en diametralt motsatt inställning till upproren. Förra veckan välkomnade han dem, nu varnar han för dem. Eller så konstaterar vi bara att han skickligt försöker täcka bredast möjliga marknad med sina lurendrejerier.

Av någon anledning erbjuds nu förhandstitt (både via Amazon och Google Books) i några av Heinz Duthels böcker, däribland “The Concise Duthel Encyclopedia of Anarchism” som säljs i fem delar för $34.90 styck. Det krävs inte många googlingar för att nå fram till slutsatsen att detta är varken mer eller mindre än “An anarchist FAQ“, en kollektivt författad text som finns tillgänglig på många håll på nätet under en copyleft-licens. E-böckerna som säljs på Amazon uppger däremot att Heinz Duthel är författare och att kopiering är förbjuden.

En annan av Heinz Duthels böcker heter “The Bilderberger Group – Saviors Or Destroyers? (229 kr hos Adlibris, 296 kr hos Bokus). Om man börjar googla slumpvis fraser ur förhandsvisningen hittar man först en massa material från Wikipedia (återgivet i strid med licensen). Längre in i boken kopierar Heinz Duthel från artiklar på diverse konspirationssajter som redan kopierats kors och tvärs över nätet. Ännu längre fram finner jag en gamla mängd artiklar om Irakkriget från olika källor, bland andra The Guardian, kopierade rakt av – ibland med webbadress och källhänvisning. Faktum är att strukturen påminner mycket om de textdokument som jag själv brukar klistra ihop när jag först börjar researcha ett ämne.

Slutligen en titt på “Squaring the Circle – Thinking the Unthinkable“, en av de mer diffusa titlar som producerats av Heinz Duthel. Här verkar stora delar av innehållet komma från en kurs i matematikens historia som lagts upp på nätet av skotska University of St. Andrews, medan annat kommer från Wikipedia. Eventuellt har illustrationer lagts till manuellt. Ännu en gång påstås Heinz Duthel vara författare som hävdar strikt upphovsrätt.

Förr eller senare kommer förstås Heinz Duthel att kastas ut från Lulu, Amazon och de andra tjänsterna. Men det kan nog dröja, för även om böckerna bryter mot upphovsrätten finns det ofta ingen som kan förväntas träda fram som stridslysten rättighetshavare. När väl Heinz Duthel kastas ut är min gissning att han snart dyker upp igen, under en mängd olika nya namn. Det bäddar för en intressant katt-och-råtta-lek med hela nätets bokindustri.

51 kommentarer ↓

#1 nick on 8 February 2011 at 1:17 pm

Kan det vara så att det finns fördelar med att samla gratis texter och sätta samman till en print-on-demand bok. Om man gör ett urval, snygg typografi och ett tilltalande omslag. Förutom att det är oschysst att ta profit på andras texter så tillverkar man ju ett “stopp” i flödet, jft diskussionen kring den digitala och ickedigitala utgåvan av postdigitala manifestet.

#2 ^e on 8 February 2011 at 1:17 pm

fascineras dock fortfarande av att duthel, till skillnad från surhone et al., inte bara är ett namn utan också en kropp, ett ansikte, ett skägg.

#3 rasmus on 8 February 2011 at 1:57 pm

Nick: Absolut. Jag tänker hela tiden i termer av samma diskussion som jag för i Det postdigitala manifestet, som kretsar kring frågan om urval – men också om ansvar och kollektivitet. Om att ta tid och samla skaror.
Problemet med Heinz Duthel är inte att han materialiserar collage. Sånt gillar jag. Problemet är att det inte tycks finnas någon vilja bakom urvalet, annat än att fånga vilsna surfares nyfikenhet. Inget ansvar och en nästintill obefintlig potential till kollektivitet. Jag inte att det brukar ske att folk samtalar med varandra utifrån att de har läst samma bok av Heinz Duthel, om man säger så.

#4 amilah on 8 February 2011 at 3:18 pm

kan det inte vara så att Heinz Duthel helt enkelt är psykiskt sjuk? du skrev ett inlägg häromåret om en man som får utlopp för sina vanföreställningar inför en mobilkamera varefter allt hamnade på youtube. Kanske Duthel är en liknande karaktär, men som själv använder sig av internet som plattform?

#5 R on 8 February 2011 at 3:25 pm

Jag tog och kollade hur läget är här hemma i de finländska universitets- och högskolebiblioteken. Inga av Duthel men väl fem olika titlar av Alphascript/Miller och så tre stycken från Betascript/Surhone som är under inköp. En del är faktiskt utlånade (4/7) och t.ex. Högskolan i Lappland har satsat på att köpa in tre exemplar om en bok som lär handla om C-programmering.

Angående kriterier för vad man ska ta in så kan man notera att Uleåborgs universitet köper in en Betascript/Surhone-bok som handlar om Sofi Oksanen, som väl även rönt en del framgångar i Sverige. Det kan ju verka rätt exotiskt med en biografi utgiven långt utanför landets gränser…

#6 Heinz Duthel on 8 February 2011 at 3:34 pm

Hi,
in you onside article and many imagination inlusive, you forgot to mention http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3ASearch&search=heinz+duthel.
Your article is more conspiracy then my book and very very one sided, as it is quite usual today in the populist/tabloed media. It is quite sure that let’s say in mathematics, a book I wrote before Wikipedia existed(!) they mention or refer to this this theory and so on.
It would have been fine if a nice and big blog like yours should have ask me same question before writing on some tabloid style stuff.

But PLEASE keep on writing with links, it makes greta links in search engines and I will link back to you in abendjournal.com, heinztv.com , voltaire.in.

Just on advice, I did learn this with Julian Assange, write ok, but write facts so that readers does not judge you block a tabloid or sandal news.
Julian Assange and my Wikileaks books has been a very good scoool for me and how andy kind of blog is qualified.
OK?
So keep on punching and all the best to Sweden, you may need it soon inside the EU/NATO …:-)

Heinz

#7 Q on 8 February 2011 at 4:01 pm

Mystiken tätnar!

#8 Dan on 8 February 2011 at 4:22 pm

When I started reading this blogpost, I thought to myself: “I hope Heinz Duthel comments on this, that would be fun”.

And he/she/it/someone else posing as him/her/it did comment! Fantastic!

#9 S on 8 February 2011 at 4:27 pm

…wow

#10 P O on 8 February 2011 at 4:35 pm

Undrar vad Duthel har använt för mjukvara för att sampla ord till sin kommentar…

#11 Linnéa on 8 February 2011 at 4:55 pm

Jag föll för den här meningen i inlägget: “Faktum är att strukturen påminner mycket om de textdokument som jag själv brukar klistra ihop när jag först börjar researcha ett ämne.”

Ser framför mig hur Copyriot beger sig ut på en vansinnesjakt efter Duthel. Gärna inkluderande biljakt i San Fransisco och gondoler i Venedig. Till slut möts de: “You know mr. Copyriot, we’re not so different you and I…” Sedan ser Copyriot sig i spegeln och det var han som var Heinz Duthel all along!

#12 rasmus on 8 February 2011 at 5:24 pm

Linnéa: Haha, underbart!

Och mycket trevligt att få besök av herr Duthel själv här i kommentarsfältet. (Sie sind immer willkommen, auf deutsch zu kommentieren!)

Ett litet bidrag till den allmänna mystiken är att bilden på ett duthelskt bokomslag ovan snabbt plockades bort från Imageshack. Någon som värnar upphovsrätten? :D

#13 Viktor on 9 February 2011 at 12:28 pm

När kommer Heinz Duthels böcker upp på the pirate bay?

#14 Lars Aronsson on 9 February 2011 at 12:38 pm

I ordvändningen “några arma stackare” utgår du ifrån att köparen är förloraren och att detta är orättmätigt. Men möjligheten finns ju att köparen är en ännu sämre människa än Duthel, ännu mindre förtjänt av att äga dessa 15 euro. Och vem vet vad pengarna hade använts till annars? En bok full av horoskop? Duthel har en affärsidé som inte är olaglig. Huruvida det blir någon affär, beror av köparens omdöme. En köpare med egna pengar är i sin fulla rätt att göra av med dem. När köparen är ett offentligt bibliotek, måste vi överväga hur offentlig verksamhet ska styras, men detta är inte isolerat till Duthels verk.

#15 Heinz Duthel on 9 February 2011 at 1:27 pm

:-)

#16 p on 9 February 2011 at 3:10 pm

fast poängen med just den formuleringen är väl att dessa “arma stackare” knappast förväntade sig att få dåliga kollage med wikipedia-artiklar – det framgår ju ingenstans i beskrivningen att så är fallet.

#17 Horace Rumpole on 10 February 2011 at 4:48 am

“Just on advice, I did learn this with Julian Assange, write ok, but write facts so that readers does not judge you block a tabloid or sandal news.”

Whaaaaat? This is completely illiterate to the point of being unintelligible. It is the best proof yet that Heinz Duthel didn’t write those books – he’s incapable of even writing a blog post in English.

#18 Horace Rumpole on 10 February 2011 at 4:49 am

… in other words, you have just exposed yourself as a total fraud.

#19 Horace Rumpole on 10 February 2011 at 4:54 am

Grej’n e å skrrrivva po doligt swenska so ath deee in-te gor ath öveeeersätha deht mehd ‘google translate’ Po deht setthet plogggas stackarrrrrrrrrrrrs Hr Robotbok….. (hi, hi, hi – ja’ e onnnnnd!)

#20 Frans on 10 February 2011 at 10:23 am

Glöm inte att medverka i tävlingen “Hitta den påhittade boken” på hos Adlibris:

http://www.adlibris.com/se/promotion2.aspx?page=reatavling

lustigt!!1

#21 COPYRIOT | Flodvåg av böcker om Wikileaks on 11 February 2011 at 3:49 pm

[…] Åter till Heinz Duthel […]

#22 Jonathan on 23 February 2011 at 6:43 pm

Apropa robotbocker kanske du skulle intresseras av hur foretag ocksa utvecklar programvara for att skriva kommentarer. Monbiot skrev nyligen en intressant artikel om det. http://www.guardian.co.uk/environment/georgemonbiot/2011/feb/23/need-to-protect-internet-from-astroturfing

#23 COPYRIOT | Robotböcker i Rapport on 28 February 2011 at 11:16 am

[…] Kanske liknande Åter till Heinz Duthel […]

#24 christel-von-der-post on 6 April 2012 at 1:27 am

So let me see if I have this right, the “remarkable technological armoury” behind hackers (leaving aside the unlawfulness of hacking) is ok. Yet the “remarkable technological armoury” behind this alleged astroturfing is not.

Can we protect the internet from hypocrisy too, please?

Kommentera