Folkbildning i nätsäkerhet

I tisdags besökte jag för första gången det relativt nystartade hackspace som kallas för Sparvnästet och huserar i nedervåningen på Hemliga Trädgården i Midsommarkransen. Mellan 20 och 30 deltagare upptog alla tillgängliga sittplatser under en workshop i fyra delar om att skydda sin kommunikation på nätet. Jag blev djupt imponerad av det pedagogiska upplägget, där politiska aspekter på kryptering varvades med tekniska, samtidigt som kraven på förkunskaper var ytterst måttliga. Ingen ska behöva skämmas för att sakna tidigare erfarenhet av terminalkommandon. Nätpolitik börjar alltid i nätpedagogik!

Kvällen tog avstamp i The Haven Project, som är ett operativsystem vars syfte är att göra säker datorkommunikation enkelt. Tekniskt är det en variant på Linux-distributionen Ubuntu, med särskild integration av verktyg som krypterar e-post och filer, ger anonym nättillgång via Tor, ändrar MAC-adressen när man kopplar upp sig på trådlöst nätverk samt raderar alla spår. Tanken är inte att systemet ska installeras på datorns hårddisk utan det läggs på en cd eller en usb-pinne som man tar till när det gäller. Exempelvis ska det underlätta för den som vill läcka känsliga dokument från sin arbetsplats.

För dem som ville testa fanns en burk med usb-pinnar och en hög med cd-skivor med The Haven Project, bara att starta sin medhavda dator med. Som folkbildning i kryptering var kvällen extremt lyckad. Efteråt snackade vi om att köra en repris senare i vår.
Inte nog med det, vi luftade även lösa tankar på att ta folkbildningen till en ny nivå, utanför hackspacemiljöerna, i form av en workshopturné genom landet. Lämpligtvis skulle det kunna ske i samarbete med allehanda politiska organisationer, även med skolor och bibliotek i den mån de visar intresse och gärna i samarbete med ett rikstäckande studieförbund. Dock skulle det kräva en viss budget, men det borde inte vara alldeles omöjligt att trolla fram pengar från någon stiftelse. Då skulle det också bli möjligt att massproducera usb-pinnar med The Haven Project och dela ut gratis.

Och därmed kommer vi åter till frågan om Copyswede och deras planer på att ta ut avgifter på usb-minnen.

Vi har ännu inte fått klarhet i om Copyswede har för avsikt att avgiftsbelägga även de usb-minnen som har programvara förinstallerad. Men om de tänker göra det, får det givetvis konsekvenser för den plan som skisserades ovan. Folkbildningsprojektet skulle utan problem kunna importera billiga usb-minnen utan pålagd avgift, men när de sedan sprids finns en viss risk att Copyswede i efterhand startar en rättsprocess om att få pengar.
Undantag för “professionella användare” borde inte vara möjligt, för då måste man garantera att produkterna “inte används i annat än professionell verksamhet” – vilket ju är omöjligt om de ska distribueras till allmänheten. Dessutom är det i sig bisarrt att folkbildningen ska behöva be om tillstånd från den privata organisationen Copyswede för sin verksamhet.

Igår bildades Universalmediaalliansen av företag som vill avstyra Copyswedes planer. Den 9 februari ska det tydligen bli förhandling mellan Universalmediaalliansen och Copyswede, med Konsumentverket som observatör. Det antyds att en kompromiss skulle kunna vara en “frivillig avgift” på lägre nivå. Kompromiss eller inte –rättsosäkerheten kvarstår.
Systemets godtycke är kanske inte så farligt för de stora elektronikföretagen, för Kjell och Clas och de andra butikskedjorna. De har ju råd att ta en stämning. Annat är det för alla små eller ideella aktörer som påverkas utan att tillhöra någon “bransch”.

46 kommentarer ↓

#1 Mikael "MMN-o" Nordfeldth on 28 January 2011 at 11:29 am

Vi fixar upp er till Umeå Hackerspace, no problem. Gärna med något kringliggande arrangemangsmässigt. Men att vi fixar det är givet .)

#2 Lazer Stefan on 28 January 2011 at 12:21 pm

Intressant, ett annat sätt att sprida kunskapen på vore ju att filma dessa skaparverkstäder och lägga upp dem på nätet tillsammans med eventuella filer/länkar som behövs.

#3 Job on 28 January 2011 at 1:02 pm

Det vore värt med en workshop kring detta på Alternativveckan. Vi försökte fixa en i somras, men misslyckades.

#4 m on 28 January 2011 at 1:17 pm

Riktigt bra initiativ!! Precis vad jag har letat efter.. Tycker att ni ska lägga upp en intresse anmälan eller att man kan lämna sin mail för framtida workshop.

#5 rasmus on 28 January 2011 at 1:28 pm

Job: Bra idé!

Folk som jobbar på studieförbund, bibliotek och andra folkbildande institutioner får gärna anmäla sitt intresse.

#6 Melpomene on 28 January 2011 at 1:53 pm

Projektet (OSet) påminner väldigt mycket om telecomix OS http://system.telecomix.org .

Jag hoppas att ni kan komma ner med workshoppen till Lund!

#7 Malte on 28 January 2011 at 1:57 pm

Jag önskar att ni ska ta bron över till Köpenhamn och besöka oss här.

#8 rasmus on 28 January 2011 at 2:25 pm

Observera att inlägget ännu bara skissar på ett möjligt projekt. Det finns alltså inget “ni” som kan “komma ner”, utan alla ni intresserade i nord och i syd kan delta i att bygga det här folkbildningsprojektet. Vem vet, om det blir ett svensk-danskt samarbete kanske det rentav finns nordiska fonder att söka pengar ur.

#9 ANNM on 28 January 2011 at 2:44 pm

Problemet med att ha kryptoverktyg som man bara “tar till när det gäller” är ju att det blir väldigt uppenbart när man vill hålla något hemligt, och svårare att få det hemliga att försvinna i mängden. Om man ska uppmuntra t.ex. epostkryptering så är det bättre att uppmuntra till att använda det mer eller mindre konstant.

#10 Johan Andersson on 28 January 2011 at 2:46 pm

Vilket bra initiativ! Jag har själv funderat på liknade. Skulle gärna gå på sådan kurs. Vidare så tror jag inte copyswe skulle få igenom att USB-minnen eller cd skivor med tex Haven OS på skulle vara skärskilt ägnade för privatkopering, råder mycket förviring om denna privatkoperisnersättningen en del tror att den är för att ersätta för piratkopierning vilket inte är fallet. Hur som med bra kontakter och rätt support så tror jag a) att copyswe inte skulle ha en chans b) lite heller försöka att ge sig med stämmning på ett folkbildnings projekt. Argumentet att det kan under lätta upphosrättintrång (med kryptering coh anonymsering) är i sammanhanget irrelavant. Vad kan hända att några krakar råkar ut för rättsprosess som påminner om TPB fallet? Att en förenign blir stämmd?
Jag har funderat en hel del på temat vore trevligt med sådana kurser på fler ställen har själv funderat på att anordna en sådan. Jag finns på hemligatradgarden.se med nick j85. Nu med datalagringsdirektiv, IPRED, FRA spanningen och dolda sammarbeten mellan FRA och NSA så är detta aktuellt. Också bra för de som vill läcka till media, för att kunna stödja tex demokrati kamp i mellanöstern.

#11 ANNM on 28 January 2011 at 2:47 pm

…och att uppmuntra hit-and-run-användande av Tor-nätet i stor skala istället för att hålla sin nod uppe och tillåta genomfartstrafik kan rentav vara skadligt för nätverket.

#12 Johan Andersson on 28 January 2011 at 2:53 pm

En till sak Rasmus: “Linux-distributionen Ubuntu” är ju ganska korrekt men ska du vara petig så är det GNU/Linux-distributionen Ubuntu för tex ubuntu är mer än system kärnan även om system kärnan är viktig. GNU med dessa många små program, programbibliotek, filosofi, GNU licenserna och projekten är viktigt och förtjärnar att nämnas!

#13 rasmus on 28 January 2011 at 3:03 pm

Johan Andersson:
Klart att det inte är så sannolikt att Copyswede ger sig på just ett folkbildningsprojekt. Men om vi tar en butik som Gnutiken som säljer Linux-installationer på usb-pinne är det inte fullt så självklart. Min poäng är att rättsosäkerheten är oacceptabel.
Och jag kommer fortsätta att skriva Linux, inte GNU/Linux.
Inse att det senare kommer aldrig göra inträde i vardagligt språkbruk. Chansen är ungefär lika stor som att stockholmarna ska börja säga Ericsson Globe Arena i stället för det etablerade Globen.
Däremot är det klart att man ska folkbilda om GPL-licensen, om FSF och om GNU-projektet.

ANNM: Syftet med folkbildning av detta slag (exempelvis workshopen i tisdag) är inte att urskillningslöst uppmana alla att använda så många krypterings- och anonymiseringstjänster som möjligt, utan att lägga grunden för ett övervägt användande där man kan diskutera för- och nackdelar med olika förhållningssätt.
The Haven Project har heller inte Tor-anslutning som default, utan har t.ex. två olika Firefox i programmenyn, ett “fast” och ett “secure”.

#14 Patrik Wallström on 28 January 2011 at 3:32 pm

Det låter som om att det finns en stor chans att få pengar av Internetfonden för att sprida Internetkunskap: http://www.iis.se/internet-for-alla/internetfonden

#15 Mats Henricson on 28 January 2011 at 4:30 pm

Tänkte upplysa om mitt eget lilla projekt:

http://pirate-software.blogspot.com

Med devisen:

I plan to blog once a week about software that I believe is essential to anyone that cares about online privacy,

#16 Delat och intressant – 29 January, 2011 | [insert random stupid name here] on 29 January 2011 at 7:34 am

[…] Folkbildning i nätsäkerhet – The Haven Project verkar superspännande, jag har funderat en hel del på hur man ska kunna skydda sin trafik när man använder fiendens datorer (arbetsplatser, internetcafeer osv.) och detta verkar vara en intressant lösning. […]

#17 Håkan on 16 February 2011 at 8:17 am

Det finns en namninsamling mot Copyswedes nya avgifter på externa lagringsmedia. Skriv på och sprid länken vidare.
http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5224

#18 The Haven Project | Internetfonden on 9 August 2013 at 4:24 pm

[…] Artikel på COPYRIOT om bland annat projektet, Folkbildning i nätsäkerhet. […]

Kommentera