- Copyriot - https://copyriot.se -

Ungern åt höger, del 5: Nedslag i ordförandeskapet

Beatrice Ask befinner sig just nu i Ungern på ett “informellt ministermöte” för EU:s justitie- och inrikesministrar. Ämnena som ska diskuteras är “organiserad brottslighet och medborgerliga rättigheter”. Kanske kan Beatrice Ask finna inspiration i den framväxande enpartistaten.
Värd för mötet är Ungerns inrikesminister Sándor Pintér, som härom dagen slöt ett samarbetsavtal om nätcensur med Bajerns inrikesminister.

Sándor Pintér har tidigare varit rikspolischef, därefter inrikesminister i Viktor Orbáns förra regering, för sedan bli rik som ett troll på att driva ett privat företag i säkerhetsbranschen. Som av en händelse råkade det nysålda företaget få feta statliga kontrakt just efter att Sándor Pintér förra året åter inträdde som inrikesminister.

Under hans tid som policechef frodades en “oljemaffia” i Ungern. Rykten har gjort gällande att Sándor Pintér hade ett finger med i spelet. Dessa rykten är helt obekräftade, men när de dök upp – det var under Viktor Orbáns förra regeringsperiod – beslöt regeringen hastigt och lustigt att lägga ner den särskilda kommitté som skulle utreda oljeaffärerna. Allt material hemligstämplades – inte i 25 eller ens 50 år, utan 85 år.
Fast det är klart, eftersom den efterföljande socialistregeringen med all sannolikhet var ännu mer korrumperad så är det (enligt Fidesz‘ supportrar) suspekt att föra upp en sådan här sak. Bara fosterlandsförrädare kritiserar den sittande regeringen.

Fidesz-företrädare riktar nu allt hårdare ord mot dem som kritiserat de nya medielagarna. Särskilt gäller det ungrare i utlandet, regeringskritiska kulturpersonligheter, som nu utsätts för en veritabel hatkampanj i medier som står nära Fidesz. Utfallen riktar sig mot “liberala kretsar” som inget annat vill än att skada Ungern – vilket i ungersk nationalistretorik kan tolkas som kodord för judar.
Särskilt framträdande i denna kampanj är Zsolt Bayer, en öppet antisemitisk skribent. Just denna fredag erhåller Zsolt Bayer ett prestigefyllt kulturpris, Madách-priset, från en parlamentarisk kommitté där 10 av 15 ledamöter representerar Fidesz. Två av de övriga ledamöterna kommer från nyfascistiska Jobbik och dessa har protesterat mot valet av pristagare. Men inte av ideologiska skäl – de understryker att de “inte betrider hans förtjänster som publicist” – utan för att Zsolt Bayer är att betrakta som “partisoldat” för regeringspartiet.

Samtidigt i Europaparlamentet: Viktor Orbán jämförs med Hugo Chávez.

7 Comments (Open | Close)

7 Comments To "Ungern åt höger, del 5: Nedslag i ordförandeskapet"

#1 Comment By Mattias On January 21, 2011 @ 1:08 pm

Har Hammarby en egen inrikesminister?

#2 Comment By rasmus On January 21, 2011 @ 1:14 pm

Mattias: Haha, tänkte inte på att Bajern kunde läsas så. Sedan en tid tillbaka har jag bestämt mig för att den gamla svenska stavningen av tyska delstater duger fint, dvs. bajersk (bayersk) och även saxisk (sachsisk).

#3 Comment By Patrik Ehn On January 21, 2011 @ 5:26 pm

Lite off topic men Imre Madáchs “Människans tragedi” är fantastisk.

#4 Comment By Skoldin On January 21, 2011 @ 10:29 pm

hehe, och sedan när bestämde du dig att stavningen “policechef” duger fint?
Själv använder jag bara stavningarna Bajern och Baiern i nedvärderande syfte.

#5 Comment By Mattias Irving On January 22, 2011 @ 4:54 pm

Jag reagerade också på de olika stavningarna i texten, men tänkte att det är ju ett smart litterärt grepp med ett avsiktligt inkonsekvent språkbruk. Aningen ostädade texter är intressantare att läsa, helt enkelt.

#6 Comment By Rasmus On January 22, 2011 @ 4:56 pm

Upptäckte just nu att jag skrivit “policechef”. Det var ju i grunden rent slarv från min sida.

#7 Comment By Autotragisk On January 27, 2011 @ 6:15 pm

[1]

“Budapest willing to make changes to media law in the face of international condemnation”

Möjligen.