Ifpi kräver nya lagar vartannat år

Varje år i januari publicerar Ifpi sin “Digital Music Report”. Copyriot har gluttat i den 2007, 2008, 2009 och 2010 så det är inte mycket som överraskar i Digital Music Report 2011. Huvudbudskapet är fortfarande “ISP responsibility”, operatörsansvar.

Sverige föräras titeln “framgångssaga” och en särskild fallstudie i rapporten. Där berättas det Ipred-lagen var en stor framgång eftersom internettrafiken i Sverige föll (tillfälligt) med 40 % den 1 april 2009.

“The introduction of IPRED sent a message that was loud and clear to all Swedes, who then looked for something else that was consumer-friendly. They found Spotify, and as a result the service moved people from illegal downloading. The Pirate Bay trial helped too. It helped people understand that file-sharing isn’t cool”, says Per Sundin, managing director, Universal Music Sweden.

“Fildelning är inte coolt”, säger Per Sundin. Fast på svenska Ifpis nyhetssida fuskar Lars Nylin med översättningen – han påstår att vad Per Sundin säger i rapporten är “att illegal fildelning inte är coolt”.

Så nu när Ipred-lagen är i kraft och The Pirate Bay-rättegången rullar på, är allt frid och fröjd för Ifpi. Så kunde man tro, men icke!

At the start of 2011 however, there are signs that the Swedish success story may be at risk. New figures from research company MediaVision indicate a recent increase in piracy levels. This coincides with a sharp decline in physical sales in Sweden in 2010.
IFPI Sweden chief executive Ludvig Werner says the trend highlights the critical need for increased enforcement measures.

Vad bra, då var det avgjort hur ofta Ifpi-bolagen behöver “increased enforcement measures” för att hålla sig vid god vigör. Nya lagar måste stiftas vartannat år för att inte skivbolagen ska förblöda.

Det är karakteristiskt hur alla siffror – ökande fildelning, minskande fildelning, ökande försäljning, minskande försäljning – leder fram till samma slutsats: NYA LAGAR ANNARS DÖR VI.

Ingenting om Ifpis rapport har dykt upp i svensk press än, men så är den heller inte alls särskilt spännande. Däremot har The Guardian gjort en okritisk sammanfattning.

26 kommentarer ↓

#1 Henrik on 21 January 2011 at 2:26 am

Ännu en gång påminns vi om att Ifpi är en sammanslutning av fullständigt verklighetsfrånvända tomtar och galningar. Det är så uppenbart att det bara blir ännu mer tragiskt när politikerna sväljer deras dynga.

#2 ANNM on 22 January 2011 at 10:47 pm

“Det är karakteristiskt hur alla siffror – ökande fildelning, minskande fildelning, ökande försäljning, minskande försäljning – leder fram till samma slutsats: NYA LAGAR ANNARS DÖR VI.”

Det kan ju också vara ett tecken på självinsikt.

#3 Vem har sagt något om gratis mobilsamtal? · 18 Juni on 10 February 2011 at 10:07 pm

[…] fortfarande inte accepterat sitt öde, utan i dödskramperna fortfarande försöker triumfera på gamla argument, är det nu dags för […]

Kommentera