Nytt från Books LLC

Jag noterar att det har utgivits en rad nya böcker med kapitel som handlar om mig. Alla på robotförlaget Books LLC, vars enorma utbud distribueras av bland andra Adlibris, Bokus och Amazon.
Flertalet av böckerna från Books LLC trycks troligtvis aldrig i ett endaste exemplar. Men de fyller en allt större del av nätbokhandlarnas kataloger. Om trenden fortsätter kan vi snart tala om litterär översvämning. Böcker som i praktiken inte är annat än utskrifter från Wikipedia à la Heinz Duthel.

Om man söker efter mitt namn på Amazon.com får man en träff: “Royal College of Music, Stockholm Alumni: Herbert Blomstedt, Anders Lundegård, Esbjörn Svensson, Rasmus Fleischer, Fredrik Fors, Monica Ramos” (Books LLC, 2010). Samma bok säljs även på Adlibris, men med trasig titel (åäö saknas). Alldeles uppenbart rör det sig om en utskrift av en kategorisida på Wikipedia.
Och det visar sig inte vara den enda av kategorierna på min Wikipediasida som Books LLC marknadsför som bok.
Nätbokhandlarna säljer även de närbesläktade böckerna “People from Halmstad” och “People from Halmstad municipality“, där kapitlet om mig verkar ligga mellan kapitlen om Carl Bildt och Michael Amott. Jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till detta, men tror jag kan motstå frestelsen att betala pengar för boken. Samma sak med böckerna “Swedish bloggers” ($23.62) och “Intellectual property activism” ($46.86) – som också verkar handla om mig.
Jag känner inte ens att jag vill be biblioteket att ta in dem. Men det skulle vara ett intressant experiment – det finns bibliotekarier som hävdar att det är bibliotekets plikt att tillmötesgå låntagarnas önskemål om inköp och att det inte är deras sak att resa invändningar mot att förlaget heter Books LLC.

47 kommentarer ↓

#1 Oscar Swartz on 15 January 2011 at 2:10 pm

Ha ha, vilken scam. Man undrar ju hur mycket de säljer av sina “böcker”. Jag hittar mig själv i denna boktitel: “Pirate Party (Sweden) Politicians: Bo Leuf, Christian Engström, Rickard Falkvinge, Amelia Andersdotter, Oscar Swartz, Stefan Flod”, 24 sidor för bara drygt 14 dollar.

#2 Christopher Kullenberg on 15 January 2011 at 2:20 pm

Jag är besviken. LCC books har inte gett ut mig än. I en tid av spindlar, algoritmer och enorma arkiv borde det vara en mänsklig rättighet att bli utgiven!

#3 Oscar Swartz on 15 January 2011 at 3:36 pm

CK, LLC ska det vara, inte LCC. LLC (Limited Liability Company) dök upp i USA som en ny typ av företag som kunde användas på liknande vis som off-shore-företag i Karibien. Amerikanska staten slog ned på öar men öppnade samma möjligheter i USA genom en ny typ av företag utan att säga det explicit. Surprised? Kanske har de striktat upp LLC-regler efter 9/11, vet inte. Fast det finns nog LLC:er i andra länder också.

#4 Anders on 15 January 2011 at 8:58 pm

Jag såg en bok utgiven av Books LLC till salu på Hedengrens i veckan. På skyltplats dessutom… Det förvånade mig mer än vad det gör att hitta dem på bibliotek, faktiskt.

#5 JN on 16 January 2011 at 6:02 pm

Över 8000 LCC – titlar finns att betygsätta på boktipset.se.

#6 Tobias Carlsson on 17 January 2011 at 8:42 am

Ingen bibliotekarie med självaktning tar in sådana böcker! Jag förstår inte hur vissa universitetsbibliotek kan motivera inköp av sådan litteratur.

#7 Victor A on 26 January 2011 at 1:16 pm

Kan inte någon fråga Hedengrens hur de tänkte när de ställde fram denna bok från Books LLC?

#8 rasmus on 26 January 2011 at 1:32 pm

Synd att jag inte har tid att gå förbi Hedengrens. Om någon annan skulle se boken skyltad där får ni gärna ta ett foto.

#9 Niklas on 26 January 2011 at 3:00 pm

Oscar: Är inte ett LLC bara i stort sett samma sak som våra aktiebolag och de brittiska limited company (Ltd.)? Med den skillnaden att delägarna beskattas på ungefär samma sätt som delägarna i våra handelsbolag, d.v.s. direkt på den privata inkomstdeklarationen (pass-through taxation).

#10 COPYRIOT | En inbjudan till att hacka bokmarknaden on 26 January 2011 at 3:38 pm

[…] Kanske liknande Nytt från Books LLC […]

#11 Carl W. on 27 January 2011 at 12:00 am

Kom att tänka på en sak ang. Books LLC et al. Vore onekligen rätt lulzigt om de skulle råka trycka vandaliserade artiklar. Ex: http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Tony_Blair&diff=next&oldid=37814432

#12 Stefan on 27 January 2011 at 12:19 pm

När jag var på Akademibokhandeln på Master Samuelsgatan (Stockholm) igår igår såg jag att de på humaniora-infodisken skyltade med ett ex av en Books LLC-utgåva “av” Liu Xiaobo. Såg lite ofräscht ut. Info-människorna där var helt frågande när jag undrade om de kände till Books LLC-konceptet, aldrig hört talas om.

#13 Einar on 30 January 2011 at 1:25 pm

Hedengrens tar 268 kronor för några utskrivna Wikipedia-artiklar om Charter 08 och flera av dens initiativtagare. Den står prominent utställd på et bord vid utländska informationsdisken i undervåningen.

#14 COPYRIOT | Ytterligare två noteringar om robotförlagen on 2 February 2011 at 12:30 am

[…] Kanske liknande Nytt från Books LLC […]

#15 COPYRIOT | Robotböcker i Rapport on 28 February 2011 at 11:15 am

[…] Nytt från Books LLC […]

#16 COPYRIOT | För alla en bok on 14 March 2011 at 12:09 pm

[…] Kanske liknande Nytt från Books LLC […]

#17 COPYRIOT | Skräplitteratur on 25 March 2011 at 11:48 am

[…] Nytt från Books LLC […]

#18 kurzerlink.de on 12 September 2015 at 3:55 pm

kurzerlink.de

COPYRIOT | Nytt från Books LLC