Jag är tydligen del i en konspiration mot Assange

Nu är isländska alltingsledamoten Birgitta Jónsdóttir åter i hetluften efter att USA krävt att Twitter ska lämna ut all information de har om henne. (Om den saken, läs ChrisK, Brokep och Oscar.) Då vill jag ta tillfället i akt att skriva om en smått bisarr sak som relaterar dels till henne, dels till frågan om medborgarjournalistiken på Flashback.

Flashback-tråden “Wikileaks grundare Julian Assange eftersökt för våldtäkt i Sverige” utgör epicentrum för spekulationerna om en konspiration mellan CIA och svenska radikalfeminister. Mellan dessa spekulationer postas även fakta som folk grävt fram och kvällstidningarnas journalister vet att det är tjänstefel att missa dessa. Totalt når tråden en nästan svindlande omfattningen – över 20000 inlägg hittills.

För ett tag sedan kom ett av genierna på Flashback fram till att även jag är en del av konspirationen mot Julian Assange. Detta genom att lägga samman ett antal påstådda indicier som sammanfattas här och här och här.
Bevisningen för att jag är agent för konspirationen mot Julian Assange kokar ner till två bloggposter som postades på Copyriot i början av september 2010. “Wikileaks skulle må bra av en annan talesperson” var rubriken på ett inlägg där jag i första hand diskuterade problemet med massmedial personfixering. Men jag diskuterade också mina personliga erfarenheter av Julian Assange och konstaterade att just rollen som talesperson kanske inte är hans starkaste sida. Detta omtolkades i den krigiska Flashback-atnosfären till ett “angrepp”.

Två dagar tidigare hade jag postat det tredje inlägget i bloggserien om Island, “Birgitta Jónsdóttir och populismen“. Där gör jag ett försök att sammanfatta hennes idéer utifrån tillgängliga källor, inklusive en del grumliga new age-inslag. Jag kom fram till att hon bör klassas som en populist, vilket jag visserligen inte menar som ett skällsord men ändå ser som problematiskt. Inlägget avslutas med några kritiska frågor att ställa i förhållande till populistiska rörelser.
Men okej, vissa kan inte läsa. Eller så är de oförmögna att resonera i andra termer än svart och vitt. Konspirationsteoretikern på Flashback lyckas bisarrt nog tolka min bloggpost som att jag “höjer Birgitta Jonsdottir till skyarna”. Att jag nämner hennes new age-tendenser tolkas som att jag har “kommit ur ur garderoben som en new age grönsak” [sic].
Jag påstås ha skrivit att Birgitta Jónsdóttir är bättre än Julian Assange “för att hon är andlig och tror på Gaia”, vilket ju är rent nys – jag skrev bara att de uppenbarligen är väldigt olika. Antagandet görs att jag skulle agera på hennes uppdrag, trots att jag i själva verket aldrig ens växlat ett endaste ord med henne.

När jag läste allt det där satt jag först en stund och bara gapade. För en normalbegåvad person som läser min bloggpost är det ju uppenbart att jag refererar en annan persons idévärld, inte själv ställer mig bakom den. Men sen finns ju alla de som läser Flashback utan att orka kolla källorna. Tänk om de skulle svälja påståendena från en anonym person! Fast när allt kommer omkring oroar jag mig inte. Konstiga påståenden staplas på varandra och drunknar i bruset på Flashback. Och det fåtal som verkligen ger sin fulla uppmärksamhet till 20000 forumposter om den här soppan, varav flertalet är helt okvalificerade spekulationer – skulle jag bry mig om dessa människor?

43 kommentarer ↓

#1 klas on 9 January 2011 at 2:07 am

tja, killen har skrivit nästan 10 tusen inlägg på flashback. är inte det ett tecken på galenskap så vet jag inte..

okej att en del saker på flashback är bra. men precis som resten av the internets så är ju 99% skit. att bli omnämnd på flashback i negativa ordalag kan ju inte annat än betraktas som en ära.

#2 omni on 9 January 2011 at 4:18 am

Du kommenterar en flashbacktråd på din blogg, blogghetstorka? :D

För er som deltar i nämnda trådar så råkar jag känna rsms och veta att han är just den ni utger honom för att vara. Det är bra att ni finns och bedriver seriös research. Här är ett ämne ni kan spinna vidare på: http://img64.imageshack.us/img64/8588/sciencewin.jpg

#3 Alexanderplatz on 9 January 2011 at 10:47 am

Den gamla tråden? Ett par nypor salt som vanligt. En annan märklig sak, med tanke på att närmare hälften av innehållet på medieförumet skrivs av skvallrande journalister, är det konstigt vad lite som just dyker upp i pressen. De har nog sin -naturliga- förklaring…

#4 rasmus on 9 January 2011 at 11:01 am

omni: Usch vad jag ogillar ditt ord “blogghetstorka”, även om jag förstår att det inte var allvarligt menat. Det får det att låta som om jag för det första hade nån jävla plikt att fylla den här bloggen med aktuella inlägg, för det andra som om inläggets “tema” skulle vara det viktiga – vilket det ofta inte är. Det här inlägget har ett helt oviktigt tema, men för mig handlar bloggformen om att kunna göra en mängd små utvikningar och länkningar som öppnar för nya små spår som jag kanske inte tänkte på när jag började skriva. Om detta leder någonstans alls är ännu oklart. Men snälla nån, sätt inte igång och diskutera huruvida detta var “värt” ett inlägg.

#5 Leonidas on 9 January 2011 at 11:25 am

“Mina fetmarkeringar, gjorda i djupaste avsky.”
Ha ha.

#6 Albert on 9 January 2011 at 11:42 am

Flashback är Flashback och bör inte tas på så stort allvar. Frågan är om det är bra att du går in i försvarsställning eller om det kanske vore bättre att bara ignorera det.

För övrigt stödjer jag din åsikt att WL skulle må bra av en annan talesman. Det är för mycket personkult runt Assange och för lite WikiLeaks. Första gången jag såg någon uttrycka den åsikten var faktiskt här i den här bloggen och under veckorna som gått sedan dess har det sjunkit in.

#7 rasmus on 9 January 2011 at 11:53 am

Albert: Jag förstår vad du menar, men detta är inte försvarsställning och jag tänker fortsätta att referera till Flashback såväl som till 1543920 andra underbart galna och brokiga nätvrår.

#8 Backflash on 9 January 2011 at 12:41 pm

Som en genomsnittlig och representativ Flashbackare ger jag den tråden två Jimmie av fem möjliga.

#9 rasmus on 9 January 2011 at 1:29 pm

Jag kan ju tillägga att ingen ska tro att jag menar att tråden är representativ för “Flashback i allmänhet”. Något sådant går knappast att tala om, för Flashback består ju av otaliga underforum som delvis har helt olika prägel. Här handlar det om de “medborgarjournalistiska” forumen som framför allt grottar in sig i olika slags kriminalfall.

#10 Albert on 9 January 2011 at 1:34 pm

Oj, det fanns ju intressanta uppgifter i den där tråden. https://www.flashback.org/sp28062147

Frågan är dock hur mycket man kan lita på en anonym person som i sin tur refererar till en anonym källa inom polisen.

#11 JN on 9 January 2011 at 4:18 pm

Såg dig på väg ned från hägerstensåsen för en stund sedan, tror jag. Jag hade blåkläder – jacka och skägg, men det kändes stört att hälsa. Så “hejhej”.

Flashbacktråden i fråga är alldeles underbar, även om den, som fb – trådar i allmänhet, får tas med en rejäl nypa salt. Reagerade själv på inlemmandet av dig i den expanderande assangekonspirationen, men så går det när folk läser texter i fradgande affekt.

#12 P on 9 January 2011 at 5:24 pm

Du hade chansen att trolla lite, skriva några till inlägg som spär på deras hittepå. Hade kunnat bli en fin övning.

#13 DanceK on 10 January 2011 at 3:16 pm

Som tillfisknad konspiracist kan jag försöka förklara detta märkliga beteende.
Slutsatsen är redan dragen: det finns någon form av konspiraiton för att förslava oss bla bla bla bla. Sedan gäller det att finkamma internätet efter bevis på att konspiraitonen är sann.
Hur bizarra bevis man hittar beror framför allt på hur desperat man är att hitta bevis för sin konspiration.

#14 opassande » Blog Archive » Flashback, #prataomdet och maktkluster on 13 February 2011 at 8:01 pm

[…] stund) kring det hela, kanske det inte är så konstigt att jag inte riktigt hajar vad själva konspirationen går ut på. Men det verkar vara lite olika spår, det ena nån slags tanke om att sänka Julian […]

Kommentera