Putinisering

Idag skriver jag om putinisering på Dagens Nyheters kultursida. Eftersom de inte har lagt upp texten på nätet så gör jag det här:

38 kommentarer ↓

#1 Martin K on 5 January 2011 at 12:57 pm

Bra artikel och alltid kul när det skrivs om Östeuropa, något jag själv försökt göra lite men med betoning på lite.

Bara en mindre reflektion. Det är i själva verket en mindre del av ryska befolkningen som röstat på Putin eller Enade Ryssland. En stor del röstar inte alls, och många som faktiskt röstar har gjort det under påtryckning. Det är glasklart i republiker som Tjetjenien, där Kadyrov lovat att 110 % av befolkningen ska rösta på Putin.

En faktor som inte ska underskattas är därför den låga legitimitet putinistiska partier har, och hur snabbt de kan avsättas när väl pendeln svänger. Ju mer jag vistats i Ryssland de senaste åren, ju tydligare har denna bild blivit för mig.

#2 Quizer on 5 January 2011 at 2:02 pm

Väl skriven artikel och fnissigt med “dokotrand”.

#3 Devo on 5 January 2011 at 11:50 pm

Nästan lika fnissigt som “Södertörns högskola” ;^)
nä .. skämt åsido. Bra och läsvärd artikel (inte onödigt polariserande, och färgad analys heller) Kort sagt – Balanserad

#4 rasmus on 6 January 2011 at 12:13 am

Devo: Varför skulle “Södertörns högskola” vara fnissigt? Vilken fånig kommentar.

(Om det skulle intressera någon så är jag f.ö. doktorand vid Lunds universitet, men har min arbetsplats förlagd på Södertörn, vid Samtidshistoriska institutet. Om man vill diskutera kvalitet på forskning gör man bäst i att ställa olika institutioner mot varandra. Med att dra lärosäten över en kam kommer man inte långt.)

#5 Dennis Nilsson on 6 January 2011 at 9:52 am

Detta är (o)lustigt.

När extremisterna inom “högern” tillämpar samma metoder att kväsa oliktänkande som extremisterna inom “vänstern”.

Uppenbarligen har de extrema inget lärt av historien.

#6 rasmus on 6 January 2011 at 11:55 am

Dennis Nilsson: Jag tror man hamnar fel av att tolka Fidesz i termer av “extremism”. Om du vill se på extremism, se på det fascistiska oppositionspartiet Jobbik. Grejen med Fidesz är just att de gör sig till samhällets mittfåra (även om denna mittfåra löper långt till höger) och konsekvent dömer ut alla andra som “extremister”.

#7 Oscar Swartz on 6 January 2011 at 2:10 pm

Kan rekommendera detta bildreportage om hur putinisering kan ske: “Putin’s Patriotic Youth Camp” från TIME Mag:
http://www.time.com/time/photogallery/0,29307,1646809,00.html

#8 Steve on 6 January 2011 at 3:40 pm

Bra sagt angående lärarosäteskvalitet. Påminner om när jag studerade vid Örebro universitet och en vän – som själv studerade där till en början men sedan bytte till Uppsala – påpekade att det var ett “skituniversitet”. Vadå skituniversitet? Nog för att Uppsala är bättre och mer framstående i sin helhet, men det finns mycket kompetenta, forskare, lärare och studenter överallt i landet, och personligen har jag mycket goda erfarenheter av Örebro.

#9 Ron on 8 January 2011 at 10:30 am

Den som vill förstå varför ryssarna suktade efter Putin bör läsa detta: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2809%2960005-2/fulltext

#10 Patrik Ehn on 8 January 2011 at 8:52 pm

Socialdemokratiska och liberala skribenter har förfasat sig över Fidesz förvandling från en ungdomlig liberal rörelse till ett konservativt statsbärande parti. Till saken hör dock att nationalismen alltid varit Fidesz överideologi. När Orban som ung upprorsledare krävde fria val och att de sovjetiska trupperna skulle lämna Ungern gjorde han det som nationalliberal. Då slogs han för det ungerska folkets frihet från inhemskt och utländskt förtryck. I mitten av 1990-talet då demokratin och självständigheten var vunnen rörde sig partiet helt logiskt i riktning mot nationalkonservatismen.

Läs hela artikeln om Orbán och Fidesz på:
http://www.folkhemmet031.blogspot.com

#11 COPYRIOT | Om putiniseringen av Turkiet och dess svenska påhejare on 2 November 2015 at 8:52 am

[…] Putinisering […]

Kommentera