Slut på tystnaden om Ungern

Samtidigt som jag i torsdags publicerade ett inlägg om den nya medielagstiftningen i Ungern, visade det sig, hade en protestaktion redan börjat att planeras av nätpolitiska aktivister (bland annat vid 27C3 i Berlin). Initiativet kallas Blackout 4 Hungary och går av stapeln i övermorgon. Under hela onsdagen visar deltagarna solidaritet med sina ungerska vänner genom nedsvärtning av bloggar och annat. Christopher Kullenberg skriver mer.

Parallellt med detta vore det läge att sätta lite fart på det partipolitiska Sverige. Såvitt jag vet har inget representant för något parti ännu uttalalat sig om de ungerska medielagarna – eller om att Ungerns regering, som nu är ordförande i EU, har tagit sikte på enpartistat.
Framför allt borde Moderaterna och Kristdemokraterna ville öppna käften, eftersom dessa partier tillhör samma international och samma Europaparti som Ungerns regeringsparti Fidesz. Tills vidare verkar det som att “Moderaterna tycker att Fidesz förtjänar fri lejd för gammal vänskaps och antikommunisms skull”, som Johannes Forssberg noterade.

Särskilt klädsamt vore det med ett ställningstagande från Gunnar Hökmark, som för inte länge sedan hyllade Fidesz i lyriska ordalag. Tänk om man kunde få lite draghjälp från moderata bloggaren Mary X Jensen, känd som stenhård förkämpe för fria kommunikationer – och för sin personkampanj för Gunnar Hökmark.

Ärligt talat, moderater. Ni kan inte skylla på att ni inget vet. Läs detta utförliga faktablad [pdf] från Eötvös Károly-institutet (som finansieras av Soros och står nära Hungarian civil liberties union).
Läs Nick Cohens analys i gårdagens The Guardian. Läs Ervin Rosenbergs analys i dagens DN (ännu bara i pappersupplagan, samt här). Han jämför Ungern med Vitryssland, genom att skriva: “Ungern skall inte jämföras med länder som Iran eller Vitryssland. Inte än.” Jämförbarhet är ett märkligt retoriskt grepp.
Detta sista var ju ett sidospår. Huvudsaken: medielagarna är bara en del i en mycket större utveckling som Viktor Orbán – nu EU:s ordförande – har satt igång i sitt land. Vi kan inte längre vara tysta om Ungern.

Uppdatering: Lite pinsamt – upptäckte nu att Gunnar Hökmark inte varit tyst om Ungern utan till slut tog bladet från munnen i en bloggpost daterad 1/1. Han skriver:

Tyvärr finns det en tråkig baksida med det ungerska ordförandeskapet. Den nya Orban-regeringen har infört en medielagstiftning som ger en statlig nämnd rätt att stämma tidningar och andra för publiceringar som kan anses strida mot värdighet och god sed.

Det är en lag som inte är värdig ett land som är med i Europeiska unionen. Det finns nu skäl för kommissionen att nu formellt tvinga den ungerska regeringen att redovisa hur man har tänkt sig detta och vad man ska göra för att garantera en full tryck- och yttrandefrihet.

En bra början på det nya året för Gunnar Hökmark.

38 kommentarer ↓

#1 Adde on 3 January 2011 at 2:59 pm

Kan tipsa om detta rop på hjälp från några månader tillbaka:

“Don’t turn your backs now”
Hungarian writer Peter Nadas talks to Jörg Lau about the rise of right and the responsibility of the west.

http://www.signandsight.com/features/2019.html

#2 Tommy on 4 January 2011 at 2:54 am

Skulle inte Moderat-politiker få väldigt svårt att försvara sin vilja att granska/censurera svensk public service om man nu gick ut och kritiserade Ungern för statlig granskning/censur?

#3 rasmus on 4 January 2011 at 9:21 am

Tommy: Vad menar du med att Moderaterna skulla vilja censurera public service?

#4 Thomas E on 4 January 2011 at 1:44 pm

Det här kanske: http://www.dn.se/kultur-noje/regeringen-bryter-mot-grundlagen

#5 Pavane on 4 January 2011 at 3:58 pm

Du har rätt. Synd bara att du citera Nick Cohen. Han är ingen trovardig källa

http://www.guardian.co.uk/discussion/comment-permalink/8988162

#6 Brockmans blogg » Blackout 4 Hungary on 5 January 2011 at 12:38 pm

[…] show our concern for fundamental rights and free speech we black out our online presence on the 5th January 2011 for 24 […]

#7 Dryga Lisa on 5 January 2011 at 6:34 pm

Det kanske vore bra om dina läsare skulle kunna läsa lagtexten på engelska, här:

http://www.kim.gov.hu/misc/letoltheto/media_law_04012011.pdf

Sedan undrar jag när du kommer att lägga in en utförlig artikel om Viktor Orbans föregångare, den genomkorrupte Ferenc Gyurcsany vars eskapader under två mandatperioder totalt demoraliserat Ungern.

#8 Imorgon blir det mörkt – för Ungern » Det vita fältet on 5 January 2011 at 7:22 pm

[…] med den hotade ungerska demokratin. Om du undrar varför, gå gärna in på Rasmus Fleischers blogg Copyriot, som på ett föredömligt sätt folkbildat om utvecklingen i […]

#9 rasmus on 5 January 2011 at 8:42 pm

Dryga Lisa: Förra regeringen var korrupt så det skrek om det, jajamensan. Det har jag skrivit både här och i DN. Men exakt hur ursäktar det allt det som Viktor Orbáns just nu pysslar med?
Det känns väldigt typiskt för de regeringslojala i Ungern att slå ifrån sig all kritisk politisk debatt med att det minsann var dåligt förr också. Håller INTE.

#10 Dryga Lisa on 6 January 2011 at 3:12 pm

Att Orban fick 2/3 av rösterna beror helt på Gyurcsanys gräns- och hämningslösa eskapader. Det här är en vettig motreaktion från medborgarna. Sedan kommer nog att dröja ett tag innan man börjar se något resultat: MSZP-ruinhögarna är ju många och stora och landet fattigt.

#11 Patrik Ehn on 8 January 2011 at 7:07 pm

Inte heller jag kunde låta bli att skriva om Ungern:
http://www.folkhemmet031.blogspot.com

I slutet av 1980-talet tågluffade jag runt i ett Europa som fortfarande var delat av järnridån. Ungern som var ”den gladaste baracken” öster om ridån var dock möjligt att besöka med svenskt interrailkort. Jag har besökt Ungern ett tjugotal gånger och på så sätt haft förmånen att lära känna landet och folket väl.

Kommentera