EU-finansierade forskare jagar pentagram på nätet

Kikade lite mer på Indect, det stora EU-finansierade forskningsprojektet i övervakningsteknologier med bas på AGH-universitetet i Krakow.
Till stor del handlar det om att utveckla avancerad mjukvara för att indexera bilder, både från övervakningskameror och från nätet. Polisen ska sedan kunna söka efter olagligheter såsom barnporr, svastikor, pentagram och felvända kors. Nej, jag hittar inte på. Detta är de exempel som Indects forskare själva lyfter fram.

Kolla exempelvis in denna utförliga projektrapport [pdf] från de ledande Indect-forskarna i Krakow. På sidorna 40-41 förklaras hur man indexerar bilder:

The WWW crawling techniques are known and applied for several years, but their adaptation and application for Police daily work is a novel. The functionality offered by the INDECT crawler will allow to limit the amount of tedious work required for manual browsing of WWW resources. /…/
Once the INDECT crawler encounters a multimedia ob ject (e.g. an image) it downloads it and performs the analysis of the content. The software tools used for analysis of the media files have modular construction and are referred as plug-ins. Currently the following plug-ins are implemented:

  • The image-graphic filter. This filter allows for automatic recognition of such images as borders, rulers, bullet points etc. /…/

  • The face detection filter. This filter allows to identify any images that contain faces in the images acquired from the WWW page.

  • Symbol detection filter (under development). This filter allows to identify any images that contain a given symbol. This filter will be especially useful when searching for such symbols as swastika, pentagram, inverted cross etc.

Sedan fortsätter de med ett exempel på en polis som vill sätta dit en auktionssajt där det förekommer att användare säljer hakkorsflaggor, men utan beskriva dem i text. Tänk vad bra att med bara några klick beordra Indect-mjukvaran att söka upp alla svastikor på sajten!

För att ytterligare förtydliga bjuder forskarna på ett diagram – och denna gång är det pentagram som polisen är på jakt efter.


Klicka för större bild

Samma bild används även i en annan Indect-presentation som hölls i Bryssel i höstas [pdf]. Där användes pentagrammet som exempel på den symbol som poliser kan förväntas vilja söka upp:


Visst känns det bra att EU finansierar sånt här?

Oscar Swartz har tidigare noterat hur Indect-presentationer använder en lite komisk bild av en tjuv i hästsvans, “vilket möjligen indikerar polsk syn på knarkarbögterroristpedofilanarkister som hotar staten”. Men att sitta på ett tekniskt universitet och bränna EU-pengar på att jaga pentagram är många resor värre – det är svårt att inte associera till de konspirationsparanoiker som letar i varje arkitektur tills de hittar någonting som liknar en davidsstjärna vilket än en gång bevisar den judiska världskonspirationen.

Här är förresten en affisch som distribueras av katolska kyrkan i Polen:

Vi ska alltså inte bli förvånade om Indect härnäst trimmar sin mjukvara för att spåra även andra antikristna symboler – typ regnbågar och fredstecken.

Möjligtvis är pentagram förbjudna i Polen. Landet har strikta lagar mot hädelse, vilket bland annat har använts mot det norska bandet Gorgoroth – vars bästa album är och förblir just Pentagram (1994).

Som av en händelse var det en Gorgoroth-spelning just i Krakow som ledde till fällande blasfemidom i polsk domstol. En scen från nämnda spelning kan få sammanfatta hur jag känner inför Indect:

22 kommentarer ↓

#1 S. Frank on 2 January 2011 at 3:29 pm

Min gissning är att dom lyfter fram dessa symboler för att dom lätt fastnar i deras filter. Filter som kanske inte fungerar så bra i annat fall men kan framstå som imponerande då man scannar efter svastikor. …inte för att det gör detta mindre anmärkningsvärt.

#2 Peter Andersson on 2 January 2011 at 3:50 pm

Svensk Death Metal med band som In Flames, At The Gates, Hypocrosy och Bloodbath tillhör den absoluta världstoppen avseende försäljningssiffror – Kanske är detta en fight vi kan låta skivbolagen föra åt oss (för en gångs skull)… ;-)

#3 Steve on 2 January 2011 at 3:56 pm

Haha, du är fantastisk som hittar all denna intressanta information och knåpar ihop läsvärda inlägg. Får passa på att säga gott nytt år.

Utan dra in för mycket anekdotisk bevisföring så upplever nog många – i alla fall min gode vän som brukar åka och hälsa på släktingar i Lublin ett par gånger om året, och har gjort så sedan tidiga år – (exil)polacker att det är en materialistisk och allmän gangster-/machoattityd som är det största problemet i landet i fråga, inte diverse marginella uttryck för subversivitet. Förmodligen hänger det samman med en blandning av ett starkt katolskt arv, andra världskrigets historia, samt en relativt stark patriotism.

#4 Sms application on 2 January 2011 at 4:21 pm

Helt otroligt vad tekniken möjliggör. Själv är jag nog lite för öppen vad gäller att använda sådana tekniska framsteg till att t.ex. fånga banditer :-)

Jag tror det är svårt för myndigheterna att fånga bovar annars. Men klart kontroversiellt ämne kan jag skriva under på

#5 Johan Höglund on 2 January 2011 at 4:26 pm

Men herre jisses!

Det här är ett forskningsprojekt, inte en direkt utveckling av ett verktyg som skall driftsättas.

Antag att projektet är modulbaserat så att man enkelt kan ange en ny symbol att söka efter. Då skulle man exempelvis kunna använda samma teknik för att identifiera klotter-taggar från en och samma person.
Eller varför inte låta historieforskare undersöka pentagrammets uppkomst och utbredning genom att analysera fotografier av alla gamla målningar som gjorts under historien?

#6 Widing on 2 January 2011 at 4:43 pm

Skönt att ‘filtering’ i diagrammet illustreras av två uppätna muffins. Polisens arbete blir enklare och det blir mer tid för fika helt enkelt.

#7 Axel on 2 January 2011 at 5:05 pm

Under föredraget om Indect på 27c3 (http://events.ccc.de/) höll en representant (jag antar att det är så vi får tolka honom?) ett litet försvarstal för Indects räkning. Det var tydligen besvärligt med de grupper som försökte förvandla projektet till något politiskt och dessutom fick vi veta att EUs etiska råd inte invänt och att den etiska frågan alltså är löst! Det är också intressant att de ska testa det här, inklusive robotflygplan, under OS i London 2012.
Jag hoppas i alla fall att de lyckas spotta fram videon snart, det är intressant och djupgående material som du borde länka.

#8 Jonas B. on 2 January 2011 at 8:40 pm

Vill man uppröras över bortslösade skattemedel misstänker jag att det finns ännu bättre ställen att leta på än forskningsprojekt på ett tekniskt universitet.

Vill man kritisera INDECT misstänker jag att det finns mycket allvarligare saker än att man som proof of concept tränat sin bildidentifierare på pentagram.

#9 Oscar Swartz on 2 January 2011 at 10:10 pm

Poängen är väl att man genom sådana där detaljer kan få en uppfattning om hur ansvariga maktmänniskor ser på omvärlden. Har en känsla av att forskarna använder pentagram eftersom de vet att detta är gångbart hos dem som står för pengarna. Den som inte sett propagandavideon för INDECT som visades i Stockholm bör göra det. Knappt sex minuter av dyrkan av total makt, kunskap och styrka hos staten. Rasmus länkade ovan men här är länken igen till min postning där Youtube-videon finns:
http://swartz.typepad.com/texplorer/2010/09/hästsvansman-hotar-staten-2.html

Den katolska affischen över “Farliga tecken” bekräftar ju min karaktärisering av synen på alla förtappade farliga människor. Till och med regnbågsflagga. Det var väl tur att Gaahl som sjunger på Gorgoroths svarta mässa i Krakow ännu inte kommit ut då. Han fångade ju en 17-årig kille och blev nyss Årets Homo i Norge och det ÄR ju faktiskt lite satanistiskt :D
http://www.ba.no/puls/article4835636.ece

#10 Johan on 3 January 2011 at 2:20 am

Det man inte vet om Gaahl är att han på fritiden gillar att “go down” och designa damklänningar. Eller..tja. Visste då. Och han har ju lagt ner musiken nu…
sjukt ot

#11 Mattias on 3 January 2011 at 3:02 am

Orkar inte kolla så mycket info om det nu mitt i natten, men min spontana tanke är att man ändå kan se stora fördelar med en ny teknik som gör det lättare att indexera och söka efter bilder.

Knäckfrågan är ju hur tekniken sedan kommer att användas, men den problematiken är knappast ny. En fingervisning är det där besynnerliga sökandet efter pentagram. Planerar man att försöka stänga ner DeviantArt, eller vad?

Men ändå mjukvara med algoritmer som låter oss indexera information=bra. Right? Vad missar jag?

#12 Jonas on 3 January 2011 at 8:42 am

Alltså kan vi konstatera att rörelsen “ban Comic Sans” känns otroligt 00-tal.

År 2011 kommer i stället “ban Wingdings”.
?

#13 Kristofer Pettersson on 3 January 2011 at 10:55 am

Används inte ankarkorset av den kristna frimurarordern i hög utsträckning?

#14 Anonym on 3 January 2011 at 1:08 pm

Utan foliehatt kanske man snarare retar sig på att det här finansieras ett forskningsprojekt som redan åratal efter vad som redan på sätt och vis finns tillgängligt för allmänheten – och gissningsvis då årtionden efter vad som inte gör det. Både Google Goggles (sök-via-bild) och Facebook (ansiktstaggning, osv) gör ju detta redan – och då använder de väl inte ens Polar Rose’ mer avancerade lösning (inte fri online längre). Nån mer tekniskt insatt får gärna bidra med lite citations.

#15 ConnyT on 3 January 2011 at 1:36 pm

Spännande saker som sker i EU…
Exemplet med en auktionssajt förutsätter även att auktionsföremålen inte skyddas av inloggning (om tanken är att crawlern skall vara helautomatiserad). Dom får nog byta IP/ID på crawlern regelbundet också annars kommer den nog inte hitta mycket på sajter som kan misstänka att dom kollas ;)

#16 Erikk on 4 January 2011 at 9:29 am

Tvivlar starkt på att detta program skulle vara användbart för att finna barnporr på internet (vad ska den söka efter, små bröst?) och förbjudna symboler är väll ändå rätt absurt i en demokrati right? Så vad ska polisen använda detta program till egentligen? Jag hittar i alla fall inga vettiga användningsområden.

#17 Erik Josefsson on 4 January 2011 at 2:46 pm

http://web.archive.org/web/*/http://www.polarrose.com

#18 p. on 4 January 2011 at 6:29 pm

Erikk: Vad gäller t.ex. barnporr så kan programmet potentiellt användas för att söka på redan kända bilder till exempel. Det är ju inte så att polisen bara letar efter ny och fräsch 0-day-porr för eget bruk (förhoppningsvis).

Ansiktsigenkänning kan även tänkbart användas för offeridentifiering, vilket i förlängningen kan leda till ett gripande. Det är ju inte bara konsumenter/distributörer av barnporr som är mål för utredningar, utan även, och ännu viktigare, förövare och producenter. Avancerad mönsterigenkänning kan även tänkbart användas för att identifiera miljöer (läs: brottsplatser). Just det att både offer och brottsplats ofta är okända är ju en sån sak som försvårar utredningar av den här typen av brott.

Ett tänkbart scenario är att korsköra programmet på ansikten och miljöer i barnpornografi med bildgallerier i sociala medier. Ett utnyttjat barn kan mycket väl finnas på helt normala, publika familjefoton också.

Många ledtrådar små…

Ofta är det ju så att teknik som kan tyckas ha marginell användning i sig själv blir ett kraftfullt verktyg i kombination med andra och/eller med väldigt specifika parametrar i ett vidare sammanhang.

#19 orgone donor on 4 January 2011 at 8:04 pm

än mer panoptiskhet: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/01/01/AR2011010102690.html

#20 Rädsla och hopp // Skivad lime on 8 January 2011 at 12:14 pm

[…] någon man håller kär, på det politiska inför en utveckling åt fel håll som aldrig tycks matta av eller ta en paus, utan som snarare fortsätter […]

#21 Katoliker i Krakow ställer till med ”Polsk Riksdag” och vill förbjuda Torshammaren | Hedniska Tankar on 8 February 2011 at 9:51 pm

[…] här bara: http://copyriot.se/2011/01/02/eu-finansierade-forskare-jagar-pentagram-pa-natet/ Mera om EU-s hemliga INDECT program, som satts igång ”över huvudet” på de Europeiska […]

#22 Catholics in Poland want to ban the Thor’s hammer | Pagan Thoughts – A Swedish Pagan Blog on 1 March 2011 at 8:35 pm

[…] här bara: http://copyriot.se/2011/01/02/eu-finansierade-forskare-jagar-pentagram-pa-natet/ Mera om EU-s hemliga INDECT program, som satts igång “över huvudet” på de Europeiska […]

Kommentera