Uppror i Tunisien – tyst i svensk press

Sedan snart två veckor pågår ett uppror i polisstaten Tunisien, lett av de arbetslösa. Det tog sin början i Sidi Bouzid, en mindre stad i Tunisiens inland där en stor del av befolkningen lever i fattigdom. Bland dessa fanns Mohamed Bouazizi, en arbetslös 26-åring med universitetsexamen som försökte försörja sig på att sälja frukt och grönsaker. När polisen beslagtog hans produkter med hänvisning till att han saknade tillstånd blev han så desperat att han dränkte in sig i bensin och tände på.
Detta blev gnistan till demonstrationer som snart började sprida sig till andra städer. Arbetslösa folkmassor har satt eld på polisbilar och på högkvarter för regeringspartiet. Polisen har svarat med brutal repression, inklusive massarresteringar, tortyr och skarpa skott som dödat en demonstrant. Det talas om generalstrejk i Sidi Bouzid-provinsen, som armén uppges ha spärrat av.

Igår noterade BBC att revolten har nått huvudstaden Tunis. The Guardian jämför med 1989 års uppror i Rumänien och spekulerar i om Tunisiens diktator Ben Ali kan bringas på fall.
Washinton Post bjöd på en underhållande rubrik: “Tunisian president criticizes rioters”. Al-Jazeera levererar den mest ingående analysen, signerad Larbi Sadiki från University of Exeter. Ett par bloggar att hålla koll på är A Tunisian Girl och Egyptian Chronicles. Fler finns säkerligen.

Och vad har då skrivits i svenska pressen? Jag har sökt i de flesta arkiv och hittat ett (1) TT-telegram från julafton. Några få rader som reducerar upproret till en “orolighet”.
Under tiden som upproret pågått tycks inga svenska nyhetsmedier ha rapporterat någonting mer än så från Tunisien. Utom möjligtvis Aftonbladet, som gör en nyhet av att någon som heter Maria Montazami ska vara med i en reklamfilm som ska sälja charterresor till Tunisien.

Bland svenskspråkiga bloggar tycks det också vara helt tyst om #SidiBouzid (som upproret kallas på Twitter). Men svenska bloggar i allmänhet utmärker sig knappast för självständighet i förhållande till svenska nyhetsmedier.

Tipsa gärna om fler länkar i kommentarerna. Det kommer att hjälpa de svenska journalister som till slut kanske får upp ögonen för vad som händer i Tunisien.

33 kommentarer ↓

#1 JN on 29 December 2010 at 12:12 pm

Finns det något av intresse svenska pravda överhuvudtaget rapporterar?

#2 Henrik on 29 December 2010 at 4:00 pm

Helt tyst i svensk press också om försäljning av högteknologiska franska vapen (i form av helikopterhangarfartyg) till Ryssland. Inte omöjligt att ett av minst två (möjligen fyra) av dessa fartyg placeras i vår omedelbara närhet i Östersjön. Svensk press tycker inte det är värt att rappotera om.

#3 Magnus on 29 December 2010 at 8:08 pm

Det gäller ca 90% av utrikesnyheter som ändå bör anses stora och som berör många.
Utrikesnyheter får följas på andra ställen.

http://www.topix.com/world/tunisia
kanske

#4 Undrande on 30 December 2010 at 12:40 pm

Bör inte samtliga stater betraktas som polisstater?

#5 rasmus on 30 December 2010 at 1:22 pm

Undrande: Jo, fast med ett sådant ordmärkeri finns risken att alla äpplen från Kina måste kallas för apelsiner.
Jag är helt med på att skalan är glidande, men “polisstat” har ändå en speciell betydelse och i den betydelsen är Sverige inte en polisstat på samma sätt som Tunisien.

#6 Hampus Eckerman on 31 December 2010 at 12:00 pm

En artikel i Sydsvenskan nu.

http://www.sydsvenskan.se/varlden/article1341007/Arbetslosa-tog-till-sjalvmordsprotest.html

#7 majas on 15 January 2011 at 11:35 pm

Ja, men somliga säger att det var hans fru, so styrde allt, att ha var en toffel?

#8 parisare on 21 January 2011 at 1:05 pm

Svensk utrikesbevakning begränsas i alla väderstreck av vad som finns i CNN, BBC World, Sky News och resten av medievärlden är terra incognita. Det hjälps inte att det finns lödiga tvkanaler resp bloggar på engelska också i den värld som inte är engelskspråklig. Hur många svenska redaktioner abonnerar på den engelskspråkliga delen av franska nyhetskanalen France 24 resp på superprofessionella Al Jazeera English med oslagbar bevakning av den sk tredje världen. Rekommenderar också för den som inte kan franska, den engelska versionen av artiklarna på
franska http://www.mediapart.fr i sin tur ledigt världens förnämsta nättidning för 9 euros i månaden.

Kommentera