Så lätt är det att rippa Sveriges Radio (och få en ljudbok)

Av upphovsrättsliga skäl låter Sveriges Radio oss inte ladda ner vissa program. De går däremot att avlyssna “strömmat” via webbsidan, fast bara i 30 dagar.

Detta gäller även uppläsningen av Mannen utan egenskaper (en roman som nämndes på Copyriot härom dagen.
Eftersom författaren Robert Musil dog 1942 går den sjuttioåriga dödingupphovsrätten inte ut förrän om två år. Tydligen betyder detta att Sveriges Radio får läsa upp hans böcker i etern och låta dem strömmas över nätet, men inte göra uppläsningarna tillgängliga för nedladdning. Outgrundliga äro upphovsrättens vägspärrar!

Nå, som bekant är en “ström” alltid redan en nedladdning. Att behålla det man lyssnar på som en ljudfil är bara fråga om hur man konfigurerar den egna datorn. Här kommer därför ett första utkast till en guide till att rippa Sveriges Radio.

Enklaste sättet är att använda Download Helper, ett tillägg till Firefox som gör det löjligt enkelt att rippa inte bara Sveriges Radio utan även YouTube.
Gränssnittet lämnar lite övrigt att önska, för det är inte alltid helt klart vad på en viss webbsida som man väljer att rippa. Men om man bara drar ner så mycket som möjligt och sedan ägnar några minuter åt att kolla vad som är vad och ordna taggarna rätt så är det fixat. Ljudfilerna blir här i ett mp3-format, som man på egen hand kan konvertera till mp3 eller ogg om man så önskar.

Helt bra känns det inte att förlita sig på någon annans mjukvara. Därför känns det bäst att även pröva att rippa Sveriges Radio “manuellt”. Då börjar man med att spara den lilla filen “radio.aspx” som är målet för de länk som ska starta strömmen. I denna lilla fil finns en fullt läsbar länk med filändelsen .mp4 – klistra in den i webbläsaren, välj sedan “spara” och rippningen är klar!

Jag antar att radioföljetongen genom detta (helt lagliga) trix förvandlas till en “ljudbok” – ett begrepp vars avgränsning fascinerar mig enormt.

Återkommer snart med en torrent, för ännu enklare nedladdning av Sveriges Radios inläsning av Mannen utan egenskaper.

54 kommentarer ↓

#1 Lasse Edfast on 29 December 2010 at 1:59 pm

Vet att jag har ett par kassettband uppe i stugan med någon troll-saga på, rippat direkt från FM-sändningarna på 90-talet.

#2 Markus on 29 December 2010 at 2:06 pm

Någon som vet hur man kan rippa från SvtPlay?

#3 olle on 29 December 2010 at 2:38 pm

Markus: Det går med programmet rtmpdump, men det är lite klurigt…

#4 Johan on 29 December 2010 at 2:50 pm

Om man då publicerar .mp4 länken på en hemsida gör SR sig då skyldiga till brott mot upphovsrättslagen?

#5 Noname on 29 December 2010 at 3:05 pm

Johan: Nej, men DU gör! Att posta länkar är det samma som “tillgängliggörande” har det ju nyligen avgjorts i svensk domstol. Googla “canal plus domen”.

#6 Jonas B. on 29 December 2010 at 3:10 pm

SR använder ett par olika format, det är långt ifrån alla som är http-länkar till mp4-filer som du beskriver.

Ett bra tips är annars det eminenta programmet VLC som många säkert ändå använder för att titta på film. Där kan man kryssa i att spara till disk i open-dialogen. Busenkelt.

#7 André on 29 December 2010 at 3:22 pm

Det här med att “streaming” skall ses som juridiskt annorlunda än en “nedladdning” är ju helt barockt och uppenbarligen ett koncept som är konstruerat av fullständigt teknikilliterata personer.

#8 Magnus on 29 December 2010 at 4:00 pm

Japp, att rippa SR eller SVT kan upplevas kontroversiellt av många. Men om du bara byter ut rippa mot “spela in” så är saken inte kontroversiell längre.

Går jag till valfri elektronikkedja och köper mig en digitalbox som kan spela in TV-program, tex. en sådan som Boxer erbjuder. Då har jag köpt en specifikt konfigurerad dator som avkodar och rippar en mediaström. All TV idag är digital, så även om jag spelar in på band i en gammal VHS koppland till TVn, så blir den digitala strömmen “rippad”, men i detta fall säger exakt alla att jag spelar in. Men använder jag då istället min befintliga dator och gör precis samma sak, då tycker helt plötsligt en massa indoktrinerade människor att jag gör fel, detta även om de själva både innehar och använder en sån där “box”.

#9 M on 29 December 2010 at 4:29 pm

SVTplay går också att rippa med bl.a SDP Downloader. Finns en guide här: https://www.flashback.org/t742415

#10 Lex on 29 December 2010 at 4:49 pm

SVTPlay rippas enklast med rtmpdump. Inklusive HD-formaten. Tillgängliggörande ftw!

#11 michan on 29 December 2010 at 5:08 pm

Häftigt!

#12 Albert on 29 December 2010 at 7:49 pm

Markus, det knepiga är att lista ut rtmp URLen. Det kan t.ex. göras genom att börja spela in nätverkstrafiken och sedan starta klippet i svtplay. Sedan stoppar man inspelningen och söker efter strängen “rtmp” i det inspelade datat. Har man tur får man ut rtmp URL:en i en enda sträng (som på svtplay). Annars får man pussla ihop den bit för bit (som t.ex. på tv4play). När man väl fåt tag på rtmp URL:en är det bara att mata in den i rtmpdump.

#13 Magnus on 29 December 2010 at 7:51 pm

Latmask som jag är ser fram emot torrent.
Tack på förhand.

Är det bara första volymen(?) de kommer inläsa/sända?

#14 Albert on 29 December 2010 at 8:02 pm

Särskilt användbart för att lista ut rtmp URL:en är programmet wireshark. Spela in och sök efter rtmp. Högerklicka sen på paketet som innehåller strängen och välj “Follow TCP Stream”. Det brukar ge resultat. Men på sajter som tv4play krävs en del gissning och tur för att få hela URL:en rätt. På andra sajter som svtplay, BBC och Aftonbladet går det lättare.

#15 olle on 29 December 2010 at 8:33 pm

Johan: C+ målet gällde en länk till material som krävde betalning, eftersom svtplay är helt fritt kan du nog inte dömas till ansvar för att ha återpublicerat en länk…

Albert: Krångla inte till det! rtmp-länken står i HTML-sidan i fältet “flashvars”, det är bara att söka efter “rtmp”. Jag laddar i skrivande stund ned en serie i HD med kommandot “rtmpdump swfVfy=true –swfUrl=http://svtplay.se/flash/svtplayer-2010.24.swf -r rtmpe://…mp4 -o sparad.mp4”. swfUrl-parametern till rtmpdump står också i HTML-sidan btw.

God nedladdning!

#16 olle on 29 December 2010 at 8:37 pm

Albert: magin för tv4play lyder “http://anytime.tv4.se/webtv/metafileFlash.smil?bw=1000&emulate=true&sl=true&p=[progid]” där [progid] är en siffra som står i HTML-sidan… Glöm inte cookies!

#17 LMLB on 29 December 2010 at 9:57 pm

Man behöver inte ens kolla i HTML-källkoden för att få rtmp-länken på SVT Play:
Klicka på hjälp-knappen på höger sida om klippet och kopiera “Flash (rtmp)”-länken under rubriken “Länk för extern spelare” (det kan finnas flera länkar för olika bildkvaliteter).

#18 Al on 29 December 2010 at 11:05 pm

För de som använder Windows är http://www.streamtransport.com/ ett väldigt enkelt verktyg för att rippa exempelvis SVT Play, även om jag inte vet så mycket annat om det än just att det fungerar.

#19 Björn Persson on 30 December 2010 at 12:42 am

Hur bär du dig åt för att få Download Helper att hitta ljudfilerna hos Sveriges Radio? Jag lyckades så småningom få den att ladda ned den lilla .aspx-filen, men den kan jag ladda ned enklare med högerklicksmenyn i Firefox. Själva ljudfilen kan jag inte få Download Helper att ladda ned.

#20 Viktualiebrodern on 30 December 2010 at 10:35 am

När jag en gång läste “Mannen utan egenskaper”, då fick jag ständigt läsa om meningar, ibland hela sidor. Förstår inte hur det är möjligt att smälta den boken i någon sorts “nukänsla”.

Hjärnforskaren David Ingvar har väl för övrigt beskrivit alkoholens verkningar (och lockelse) i att den förvandlar tidsaxeln till ett “nu”, befriat från ruelser över det som farit och oro inför framtiden. Jag antar att det är något liknande som gör att det lockar med ljudböcker. Plus förstås att transportsystemen idag tvingar till fysisk immobilitet (säkerhetsbälte, ingen eller minimal restaurangvagn på tåg), och därmed fostrar till passivitet.

Själv kan jag inte förlika mig med ett sådant ofritt sätt att ta till mig en berättelse. Man måste få bläddra fram och tillbaka – inte vara utlämnad till någon annans maktutövning i hur konsumtionen skall ske. Även om det innebär ruelser över det man inte förstått eller glömt och ångest över att det finns så många olästa sidor kvar.

#21 rasmus on 30 December 2010 at 11:28 am

Viktualiebrodern: Boken hör till mina största läsupplevelser – men det är en ständig utmaning att hålla det rätta tempot. Lockelsen att ta om får inte går överstyr (närmare bestämt måste omtagningarna skjutas upp) för att man ska komma in det där essäistiskt associativa som präglar bokens framställning. Det är åtminstone min erfarenhet.

Att jag skriver “ljudbok” inom citat är för att jag inte riktigt vill se dem som böcker. Det betyder inte att de nödvändigtvis är sämre. Det finns ett bildat förakt mot den lyssnade litteraturen som kan bli lite tröttsamt – läs förresten Jerry Määtääs artikel i Ord och bild.
“Ljudböcker” kan lika gärna jämföras med “radioteater” (som visserligen inte heller precis är teater) som med böcker. Eller med klassiska uppläsningar. Såväl teater som uppläsning förvandlar tidsaxeln till ett “nu”, så jag är nyfiken på om du förkastar även dessa former, Viktualiebrodern.

#22 Rikard on 30 December 2010 at 1:00 pm

Här finns ett skript man skulle kunna använda:

hämta Mannen Utan Egenskaper (bash)

Kräver:

* GET (libwww-perl)

* ffmpeg

* wget

* ogg vorbis-stöd (libvorbis)

Testat: Ubuntu 10.04

Skapar (exempel):

Version: 0
Vendor: Xiph.Org libVorbis I 20090709
Channels: 2
Rate: 22050

Nominal bitrate: 171.983000 kb/s
Upper bitrate not set
Lower bitrate not set
User comments section follows…
encoder=Lavc52.20.1
Vorbis stream 1:
Total data length: 24684642 bytes
Playback length: 23m:25.254s
Average bitrate: 140.527693 kb/s

Storlek:
24MB ~ 1MB per minut

#23 PN on 31 December 2010 at 12:21 am

Jag rekommenderar Orbit Downloader för alla som vill spara ner YouTube-filmer på sin hårddisk. Busenkelt att använda!

#24 COPYRIOT | Robert Musil: Mannen utan egenskaper (inläst, rippad, fildelad) on 31 December 2010 at 1:04 am

[…] Kanske liknande Så lätt är det att rippa Sveriges Radio (och få en ljudbok) […]

#25 Swoosh on 31 December 2010 at 10:41 am

Tankar ödmjukast

#26 Viktualiebrodern on 31 December 2010 at 2:29 pm

Jag får modifiera det jag skrev. Det beror nog på boken om den passar för att göra om till en rad av nun (som teater). Till exempel såg jag Allan Edwall en gång göra Doktor Glas på scen och det var magiskt. Men den boken är en serie one-liners, Musil vill ju “utreda” än det ena och än det andra.

Märkligt med den boken är att man i efterhand kan slå upp den på en slumpmässig sida men det spelar liksom ingen roll. Och så är det olika saker man tycker är intressanta. När jag läste den då var det där om mördaren och tankarna om när någon är tillräknelig och kan straffas något som inte fastnade direkt.

Nu tycker jag det är väldigt intressant och aktuellt, med tanke på att allt fler psykiskt sjuka och “lågbegåvade” sitter i fängelse och Johan Pehrson med flera till och med vill helt lägga ner sluten psykiatrisk vård. Och kriminalvårdspolitiken är i ett allmänt sorgligt tillstånd.

Johan P har nog inte läst M. utan E.

Ingen har nämnt Unplug ovan, förresten.

#27 Viktualiebrodern on 31 December 2010 at 3:00 pm

Rättspsyk är det som Johan P vill lägga ner.

#28 Integra on 1 January 2011 at 12:48 pm

I Ubuntu 10.04 kan man använda programmet flvstreamer om man vill rippa rtmp-länkar.

Ex:

flvstreamer -r ‘rtmp://bla.blabl.blalbla.mp4’ -o filnamn.mp4

#29 Blueshaft on 2 January 2011 at 11:00 am

Om man söker på lite torrentsidor så hittar man programmet “Replay Music” som är klockrent till allt med ljud.Man spelar helt enkelt in allt som går via ljudkortet,T.ex strömmande music från olika sidor eller för den delen Spotify direkt ner till sin hårddisk.Filerna blir automatiskt mp3:or,väldigt smidigt.

#30 ahdgw on 27 April 2012 at 3:06 am

Gå till följande URL för att ladda ner eller spela in dina Sveriges Radio videor nu!
http://www.superlogix.net/sverigesradio.se-downloader-se/index.htm

#31 Fredrik on 27 December 2015 at 12:10 am

Jag har tillgängliggjort ett skript som kan användas för att ladda ned enstaka avsnitt från sverigesradio.se, eller för att kontinuerligt ladda ned de senaste avsnitten av ett program. Se https://github.com/fredrikekelund/srget

#32 Kerstin on 16 March 2016 at 10:03 am

Snälla hjälp! Vill spela in ett favoritprogram från radion med musik. 1 timme med mest musik. HUR gör jag? Min kasettbandspelare är slut och jag vill så gärna kunna lyssna på programmet igen.
Kerstin

Kommentera