Bomber i Italien: informella anarkister och nödvändiga konspirationsteorier

Någon som känner till Piazza Fontana-bomben (1969)? Peteano-bomben (1972)? Piazza della Loggia-bomben (1974)? Bolognamassakern (1980)? Eller som möjligtvis hört talas om operation Gladio, Ordine Nuovo? Spänningens strategi? Nähä, nähä.

Att ingen ännu verkar associera i dessa banor, efter att bomber igår exploderade på två ambassader i Rom, är en aning underligt. Frånvaron av konspirationsteorier tyder på låga kunskaper om terrorismens märkliga historia i Italien. Icke desto mindre sätter samtliga tidningar samma bergsäkra rubrik:

Anarkister låg bakom ambassadbomberna – den svenska pressen har redan låtit TT fälla en dom, utifrån uppgifter i den utländska pressen. Efter att det först smällt hos Schweiz ambassad, sedan hos Chiles, förklarade Italiens inrikesminister Roberto Maroni (Lega Nord) att de skyliga sannolikt var anarkister. Åklagarmyndigheten gick genast ut och förklarade att man arbetar utifrån två huvudsakliga spår:

One of the investigators said that one of the main lines of inquiry was on “anarchist circles of the eco-terrorist movement.”
Another possibility mentioned by investigators is that “the attack was organised by insurgent anarchist groups.”

Antingen är de skyldiga anarkister, eller så är de anarkister. Efter att åklagarmyndigheten fastställt detta rapporterades att polisen hittat ett meddelande “i en liten ask” i anslutning till en av explosionerna: “Länge leve anarkin!”, undertecknat “Informella anarkistfederationen“, Federazione Anarchica Informale. Detta enligt italienska nyhetsbyrån Ansa vilka i sin tur refererades av AP. Dessa klantade dock till det och kablade ut att de skyldiga till bombdådet skulle vara Italienska anarkistfederationen (Federazione Anarchica Italiana), en organisation som kanske är mest känd för att utge veckotidningen Umanità Nova.
Felet rättades senare av AP, även om bl.a. Fox News fortsätter att anklaga den formella anarkistfederationen för bomberna. Och artiklarna fortsätter att skriva att de skyldiga anarkisterna har en webbsida där de skriver att de vill få ett slut på människors utsugning av varandra – trots att ingen webbsida går att hitta för “Informella anarkistfederationen”. Existerar verkligen en sådan organisation? All information om den tycks komma från italienska säkerhetskällor och basera sig på en kommuniké som dök upp efter några liknande terrordåd för sju år sedan.

Att det i anslutning till en bomb dyker upp ett anonymt budskap från påstådda anarkister betyder inte att det är anarkister som har utfört bombdådet. Grundläggande källkritik, vilket emellertid inte AP och TT tycks behärska.
Alla som har det minsta hum om italiensk terrorhistoria måste ana ugglor i mossen när “anarkister” omedelbart utpekas som skyldiga. Italiens moderna historia lider ingen brist på terrordåd under falsk flagg där fascistiska fraktioner – med visst samröre med fraktioner inom statsapparaten – har begått terrordåd vars syfte varit att ge vänstergrupper skulden, för att frammana ett undantagstillstånd. Konspirationer, kort sagt – tvättäkta konspirationer. Vissa har lett till fällande dom, andra till långa rättsprocesser där vänster- och högerextremister har bytt av varandra på de anklagades bänk.
Italien lider heller ingen brist på konspirationsteorier – några nästan bekräftade, andra skakigt underbyggda – om detta spel som kallats “spänningens strategi”. Gunnar Petterson skriver både suggestivt och vederhäftigt i sin bok Endast propagandan är sann (1995) om det omöjliga i att bli klok på dessa konspirationer.

Allt vi vet är att både anarkister, maoister och fascister vid olika tidpunkter har begått blodiga terrordåd i Italien och att några av de blodigare har syftat till att ge andra skulden än de som först tycks ha den. Vi vet att någon slags konspiration ligger bakom de senaste ambassadbomberna och det vore direkt dumt att utesluta andra konspirationsteorier än den som redan har fastslagits av Italiens regering polis, åklagare och regering. Sveriges samlade massmedier (och även välkända vänsterbloggare) har klampat i klaveret genom att få det att låta som att vi redan nu kan veta att anarkister ligger bakom.

Detta inte sagt för att rentvå alla som kallar sig för “anarkister” – ett begrepp som gränsar till betydelselöshet. Bland anarkisternas brokiga skara finns helt klart även bindgalna typer. Men tillåt mig betvivla att de ens bland de galnaste finns några som bildar en “informell federation” för att samordna lämpliga måltavlor för bombdåd och kommer fram till Schweiz och Chile. Detta liknar inte alls agerandet hos de grekiska vänsterterrorister med vilka dådet genast associerades. Grekerna attackerar i första hand Nato-intressen.
Schweiz och Chile? Tillåt mig vissa tvivel om att anarkister ligger bakom detta. För nog finns det andra än vänstern som ser dessa meningslösa bombdåd som en läglig händelse – i ett Italien där studenterna revolterar.

41 kommentarer ↓

#1 Albert on 24 December 2010 at 1:14 pm

http://video.google.com/videoplay?docid=264709845600167246#

#2 Maria P on 24 December 2010 at 1:26 pm

Det är nog större chans att händelserna gör att det kan bli aktuellt att starta en modern svensk Pinellikommitté än att anarkister skulle vara skyldiga.

#3 Isak Gerson on 24 December 2010 at 1:46 pm

“Alla som har det minsta hum om italiensk terrorhistoria måste ana ugglor i mossen när “anarkister” omedelbart utpekas som skyldiga. Italiens moderna historia lider ingen brist på terrordåd under falsk flagg där fascistiska fraktioner – med visst samröre med fraktioner inom statsapparaten – har begått terrordåd vars syfte varit att ge vänstergrupper skulden, för att frammana ett undantagstillstånd.”
Nyfiken person utan ett minsta hum om italiensk terrorhistoria frågar ödmjukt om vidare läsning. Låter intressant om traditionen är så omfattande, och svensk media ändå köper TT rakt av. Då måste man ju läsa på lite.

#4 rasmus on 24 December 2010 at 2:47 pm

Isak Gerson: Första styckets länkar var tänkta som en ingång till nyare italiensk terrorhistoria – både bekräftade och obekräftade konspirationsteorier erbjuds där.
Missa heller inte länken som “Maria P” länkade till från sitt namn ett par kommentarer upp.

#5 Anders_S on 24 December 2010 at 5:02 pm

Grekiska anarkister var skyldiga nyligen så det är inget konstigt antagande att några anarkister är skyldiga. Men det behöver förstås inte handla om anarkister.

Och som du mycket väl vet kan jag min terroristhistoria.

Syftet med mitt inlägg var dessutom nåt helt annat än att peka på de skyldiga i Italien. Därför inget långt resonemang om det. Dessutom är det jul och jag har inte tid att skriva långa utläggningar.

#6 Patrik Ehn on 25 December 2010 at 5:08 pm

Klart att det var anarkister…

Mitt senaste blogginlägg handlar för övrigt om Italien:
http://folkhemmet031.blogspot.com/2010/12/de-nya-futuristerna.html

#7 Mats Deland on 25 December 2010 at 7:21 pm

Vidare läsning: Varför inte Daniele Gansers översikt över högerterrorism och hemliga natostyrkor, som finns på franska, tyska, engelska, till och med estniska men som jag hittills utan framgång försökt få översatt till svenska:
http://www.danieleganser.ch/NATO_Geheimarmeen_in_Europa_1211310734.html

#8 namn on 25 December 2010 at 8:12 pm

Skälet till att media är noga med att poängera att de skyldiga sannolikt är anarkister är för att alla annars skulle tro att det var muslimer som låg bakom bomberna.

#9 POOSLVPEMV: Platsnamn och ord som liknar varandra på ett mystiskt vis – JULTÄVLING! | Pressyltaredux on 25 December 2010 at 9:58 pm

[…] får en jättebra bok av mig (av mig) som heter “Endast propagandan är sann” från 1995. Lycka […]

#10 Anonoftheabove on 26 December 2010 at 2:49 am

Hur och varför har denna artikle/lank I Svenska Dagbladet http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forsvarsanstalld-varnade-for-daden_5804157.svd förvandlas till denna http://www.svd.se/nyheter/inrikes/polis-vid-28-aringens-bostad-i-luton_5804157.svd ???

#11 Feedback66 on 26 December 2010 at 3:10 pm

Några tips för den som vill sätta sig in i (höger)terrorismens historia i Italien är “NATO’s secret armies : Operation Gladio and terrorism in western Europe” av Daniele Ganser, samt “Threats to democracy : the radical right in Italy after the war” av Franco Ferraresi. Gladio behandlas även kortfattat i boken “Brunt! : nationalistisk och nazistisk mobilisering i vår närmaste omvärld under efterkrigstiden”, redigerad av Mats Deland och Charles Westin.

#12 Daniel on 27 December 2010 at 12:48 pm

Patrik Ehn: “Klart att det var anarkister…”

Intressant kommentar från just dig. Det brukar ju annars vara dina 3P-polare?

Bombkampanjen känns ännu märkligare sedan även Venezuela, Monaco(!) och Danmark fått misstänkta paket.

#13 40 års historie med bomber, selvmord og “statsmassakre” under den kalde krigen i Italia « Nyheter for aktivister on 22 January 2011 at 12:53 am

[…] Bomber i Italien: informella anarkister och nödvändiga konspirationsteorier […]

Kommentera