Halsbrytande nyhetsanimationer

Television är ett underligt nyhetsmedium. Nästan allt som sägs i nyhetsprogrammen går fram utmärkt utan bild. För att ändå fylla skärmen med något, skickar man ut kameramän som filmar lite kors och tvärs. De fina men orelaterade bilderna hemifrån mig i Aktuellt härom veckan är ett tydligt exempel på hur tevenyheter i praktiken är bildradio.

Ibland förmedlar bilderna tveksamma insinuationer. Internetfenomen illustreras av ljusskygga killar som döljer ansiktet i huvtröjor. Islam illustreras av ljusskygga tjejer som döljer ansiktet i heltäckande slöjor. Oftast är dock bildradion bara tråkigt harmlös. Visuell utfyllnad till verbal rapportering.

Alternativet? Att använda det visuella utrymmet till att dramatisera själva nyheterna. Antingen med filmade skådespelare, vilket nog ingen anser sig ha råd med. Eller med animationer.
Det kan bli minst lika missvisande som bildradioformatet. Men det bedrägliga stannar i vart fall inte på en nivå av antydningar. Tvärtom går det att diskutera vad det är som skildras fel och varför.

Kinesiska Next Media producerar ett animationsbaserat nyhetsprogram med en egen YouTube-kanal. Ett halsbrytande exempel på hur det kan se ut erbjuds i följande nyhetsinslag om de senaste turerna i Wikileaks-såpan:

Tipstack: Mikael Nilsson.

Vi tar en till när vi ännu är igång – här om att Kina instiftat ett alternativt fredspris:

Uppdatering: Filmtidskriften FLM hakar på med filmhistorisk bildning.

36 kommentarer ↓

#1 Lars Aronsson on 9 December 2010 at 8:04 pm

Om jag förstod rätt är Next Media baserat i Hong Kong medan dotterverksamheten Next Media Animation hör hemma i Taiwan. Det är ju intressant med tanke på hur Kommunstkina utmålas i reportagen. Notera också att förkortningen NMA uttalas nästan som animate.

#2 Johan on 9 December 2010 at 8:55 pm

Wired hade en artikel om next media för något nummer sedan: http://m.wired.com/magazine/2010/08/mf_appledaily/

#3 Staffan on 9 December 2010 at 8:58 pm

Jag gillar den här beskrivningen av ett typiskt nyhetsreportage:
http://www.youtube.com/watch?v=aHun58mz3vI

#4 Calandrella on 9 December 2010 at 9:25 pm

Cool video om Wikileaks!

#5 rasmus on 9 December 2010 at 9:52 pm

Johan: Artikeln i Wired verkar ju informativ, men jag tyckter att de verkar ge ett torftigt perspektiv på grejen med animerade nyheter. Enligt dem verkar det mest handla om att visa saker som har hänt men som inte fångades av tevekamerorna. Men det verkligt spännande är ju hur animationerna visualiserar högst abstrakta skeenden genom vildsinta metaforer.
Amazon blir ett flygplan, schweiziska Piratpartiet blir en båt, att “spegla” sajter blir till en spegelsal, Kina framställs konsekvent som en aggressiv panda, etc.

#6 Johan C Brandstedt on 10 December 2010 at 1:09 am

Har också följt dem ett tag, intressant fenomen. Just metaforiken tycker jag känns som en ättling till editorial cartoon-genren.

Är det bara som gör kopplingen till “enema”? “Lavemang-TV” är ett inte helt opassande namn på ett satiriskt nyhetsprogram…

#7 Negervärdet kontra normal adelsklass? « Kungabloggen on 20 May 2011 at 6:58 pm

[…] visst fan är bankväsendet både hora och urkund. Förgät mig ej paypal av Nikke Lindqvist. The copyriot of suspended animation. Blue or Rädd? This entry was posted on Friday, December 10th, 2010 at […]

#8 Dramatiserade nyheter | FLM on 13 October 2011 at 9:33 pm

[…] Rasmus Fleischer påpekar i ett läsvärt inlägg om nyhetssändningar, tillåter knappast nyhetstelevisionens ekonomi att åter dramatisera den […]

Kommentera